martes, 22 de junio de 2021

El Dia, edició de dilluns 7 de juny de 1.937, pàg. 2 i 3.

 

MARTÍ FECED, PARLA EN LA INAUGURACIÓ D'UN CURS D'INFERMERES.

Ahir al matí, tingué lloc al Saló de Sessions de l'Ajuntament, la inauguració del curs d' infermeres organitzat pel Comitè Local de la Creu Roja.

En aquest acte inaugural, parlà al nombrós públic que emplenava la sala de referència, el company Feced el qual es dirigí als allí congregats amb encertades paraules.

Digué, posant de manifest la humanitària tasca de la Creu Roja que actualment tot i aquest important ajut, moren uns 32.000 infants a la nostra terra.

La Creu Roja—afegí,— tan actua en aquest temps de gran guerra., com en els temps de major tranquil·litat. Es referí després a diversos mals, com l'alcoholisme, la tuberculosi, i tants altres, que són els que majorment ataquen petits i grans.

També remarcà la important relació que hi ha muntada entre el personal  sanitari de la Creu Roja Internacional de Ginebra i el d'aquí, per mitjà de la qual, poden traslladar-se ferits, complir encàrrecs i traspassos d'una banda a l'altra.

També, aprofitant l'avinentesa d'obrir se el curset d'infermeres, subratllà l'interès que té el treball humanitari de les infermeres.

Fou molt ovacionat, quedant molt ben impressionats els ciutadans que escoltaren les interessants paraules del company Martí Feced.

DISSABTE FOU L’ÚLTIM DIA DE LA DIADA DEL LLIBRE.

Remarquem que la memorable "Diada del Llibre"', que aquest any en plena guerra s'ha celebrat, ha constituït un veritable èxit.

Les llibreries totes, han venut una infinitat de volums de totes classes. Com ja dèiem en una nota passada, quasi la majoria de llibres que han obtingut major èxit han estat els del moment, els que tracten quelcom de la nostra guerra.

Així mateix hem vist, com divendres i dissabte, foren els dos dies que la gent contribuí més obertament a aquesta solemne "Diada”.

Sobretot dissabte, que la majoria , de persones no treballen, ha estat el dia que s’ha vist més concorregut; el nostre local del carrer Milícies Catalanes, i els ciutadans adquirien els llibres amb profusió.

Lenin i Stalin, els grans fundadors de la nova Rússia, en molts llibres que versen sobre la seva gran història, han estat perfectament afavorits.

El petit quiosc situat a la Plaça de la República, el qual portava els titulars “Biblioteca per als Infants” i “Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya” també ha venut diverses obres, sobretot d' autors catalans i moltes d'elles editades per la Generalitat.

Els "Boy-Scouts", també han rebut infinitat de donatius en llibres per als combatents ferits i per als braus lluitadors del front.

Així, no cai pas dubtar del gran èxit que aquest any ha constituït aquesta popular Diada de la cultura:

MÍTING DE LA DELEGACIÓ ESPANYOLA A LA U.R.S.S.

La Delegació espanyola de soldats, obrers i camperols que han tornat de la U.R.S.S., on han anat per les festes del primer de maig, parlaran al poble de Terrassa de les realitzacions que han pogut presenciar a la Unió Soviètica.

Venen obrers i soldats de totes les tendències i de totes les sindicals, els quals han estat rebuts entusiàsticament per tot on han anat. Terrassa, com sempre demostrarà la seva cultura i ciutadania assistint demà al vespre al míting que celebrarà al Teatre Alegria en el qual parlaran alguns d’aquests companys al·ludits, entre els quals figura el conegut Josep Alcalà Zamora Castillo.

Aquest acte ha estat organitzat pels Amics de la U.R.S.S.

ELS QUE NO ESTAN BÉ A CASA.

El passat divendres, comparegué a la Inspecció de Vigilància de la nostra ciutat, Roser López i Fornells, de 30 anys, casada, que viu a l'Avinguda 11 de Setembre, 30, baixos, la qual manifestà que en el moment de llevar-se es trobà amb la sorpresa que el seu fill de 11 anys Josep Ruiz, havia desaparegut. A hores d'ara, encara no se sap el seu parador.

Al mateix temps, la denunciant ha posat de manifest que el seu fill .ja no és la primera vegada que es fa escàpol i que el més lamentable és que a més de marxar, el dimecres passat, que fou una de les vegades que l'han retornat al seu domicili patern, s'emportà 25 pessetes que roba de la butxaca del seu pare.

Ha manifestat també la López. que està disposada a ingressar el referit minyó en un reformatori, per la qual cosa la Inspecció local actua.

EL PASSAT FESTIVAL OCELLER.

El passat dia 30, es celebrà al local de la Societat Ocellera del carrer de Topete un festival Oceller a benefici del Casal dels Infants Busquets.

En aquest festival hi col·laboraven desinteressadament unes companyes del Grup Femení de l'Esquerra local.

La Comissió Organitzadora ha fet lliurament de 404'40 ptes.

COTXE ROBAT.

La Presidència d'aquest Consell Municipal ha rebut una. nota de l'empresa col·lectivitzada Sanllehí de gèneres de punt, la qual denuncia haver-li estat sostret del mateix garatge, fa uns dies, l'auto Ford número 64.577.

En l'esmentada nota comuniquen que els individus que comparegueren al garatge pertanyien a les dissoltes patrulles de control o del Departament d'Investigació.

S'estan fent gestions per tal d'aclarir el fet.

ASSISTITS AL DISPENSARI D’URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Jaume Turu, de 60 anys d'edat, amb domicili al carrer Major, 17, el qual presentava segons diagnòstic del doctor de guàrdia, probable fractura del coll del fèmur esquerre de resultes d'una caiguda. Ha estat hospitalitzat.

Joan Cabanes, de 11 anys d'edat, ha estat curat de ferida contusa al nas, a causa d'una caiguda.

Miquel Cases, de 40 anys d'edat, i amb domicili al carrer Pitàgoras, 17 el qual presentava segons diagnòstic del doctor de guàrdia una síncope de repetició que sobrevingué a la via pública.

Antoni Cortell, de 7 anys, presentava fractura a l'avantbraç esquerra. Ha passat al seu domicili, Vinyals, 102.

Cristòfol Reig, de 8 anys, ha estat curat de ferida incisa dit mig da la mà dreta, a causa d'una caiguda. Ha passat al seu domicili, Pi i Margall, 35.

NOTA DE LA CUINA POPULAR.

Es posa en coneixement dels posseïdors de vals de la Cuina Popular, dels dies 19 al 25 del proppassat abril, que poden passar a liquidar-les al dit lloc, acompanyant la corresponent factura i rebut.

No hay comentarios: