martes, 22 de junio de 2021

L’Acció, edició dilluns, 7 de Juny de 1.937, pàg. 2

 

Compàs de l’hora

Haurem de tornar-nos altra vegada "seballuts”

L'altra dia dèiem que teníem d'alimentar bé els nostres segadors, car és necessari que facin tasca sense defalliment. Parlàvem també en metàfora, car fa bonic de tant en quan etzibar unes imatges més o menys literàries després de tanta prosa d'estar per casa. Ara bé: Avui celebrem una diada memorable, el Corpus de Sang, en la qual els nostres segadors es varen portar com uns homes.

Aquella gesta heroica i revolucionària hauria de servir d'exemple a molts innovadors que venen a suposar que les revolucions ens han de venir d'exportació, com l'oli de fetge de bacallà que ens ve d'Escòcia, o com les pinyes americanes que ens venen d'Amèrica. La revolució dels segadors fou una revolució autèntica, perquè es va anar al gra de la cosa, i perquè no hi varen haver especuladors que hi visquessin a la seva esquena.

Era una revolució ideal i contra d'un enemic comú, l'enemic de les llibertats catalanes.

Els heroics segadors d'aquell temps, feren el que no hem sapigut fer nosaltres, barrar la invasió del forasteram que ha sofert Catalunya d'un temps en aquesta part. Perquè, dissortadament els qui ens ha vingut ací no són pas el milloret de cada terra, sinó quelcom pitjor, salvant petites excepcions que es podrien comptar amb els dits de la mà. No parlem del 19 de juliol ençà, perquè Catalunya ha sapigut complir amb el seu deure hospitalari. Parlem de les invasions transmiserianes, que els lectors de Burxa ja coneixen pels seus contes draconians, que dit sigui de pas, tant de renou mogueren.

Ara en paguem les conseqüències de la nostra negligència i dissortadament veiem que els qui més mal de cap ens donen, son aquells qui ahir sense donar-hi importància, vàrem acceptar. Avui se'ns podria aplicar aquella dita popular que diu: «De fora vingueren i de casa ens tragueren».

Perquè, per mica que badem, els catalans, ens passarà així. Per això commemoren l’heroïcitat deis nostres segadors que sabien fer la revolució com cal, alenada per un alt sentit patriòtic, que avui sembla que hem oblidat.

Haurem de començar de nou? La catalanitat avui està al marge de tot. àdhuc ens riem d'allò que constituí la catalanització de la nostra terra. Aquells temps de la gloriosa «ceba» que tants bons fruits ha donat, malgrat les ridiculitzacions que hom ha fet d'ells.

Em sembla que és hora que ens tornin a obsequiar els nostres enemics amb el mot de «seballuts» car bé en podem ésser quan té una eficàcia patriòtica, com ho va tenir llavors i com ho tindrà . ara si hi posem tots el coll.

BURXA.

Míting de la delegació espanyola a la U. R. S. S.

La Delegació espanyola de soldats obrers i camperols que han tornat de la U. R. S. S. on han anat per les festes del primer de maig, parlaran al poble de Terrassa de les realitzacions que han pogut presenciar a la Unió Soviètica.

Venen obrers i soldats de totes les tendències i de totes les sindicals els quals han estat rebuts entusiàsticament per tot a on han anat. Terrassa com sempre demostrarà la seva cultura i ciutadania assistint demà vespre al míting que celebrarà al teatre Alegria un parlaran alguns d'aquests Companys al·ludits, entre els quals hi figura el conegut Josep Alcalá Zamora Castillo.

Aquest acte ha estat organitzat pels amics de l'U.R.S.S.

Notes de la Presidència municipal i conselleries

PAGAMENT.

Es posa en coneixement de tots els posseïdors de «vals» de la cuina popular, corresponents als dies del 19 al 25 d'abril proppassat, podran passar a liquidar-los i acompanyaran la corresponent factura i rebut.

COTXE ROBAT.

La Presidència d'aquest Consell Municipal ha rebut una nota de l'empresa col·lectivitzada Sanllehí de gènere de punt la qual li ha estat sostret del mateix garatge fa uns dies l'auto Ford núm. 64577. En l'esmentada nota comuniquen que els individus que comparegueren al garatge, pertanyien a les dissoltes patrulles del control o del Departament d’Investigació.

S'estan fent les gestions per tal d'aclarir el fet.

Notes diverses

ACTE INAUGURAL DEL CURSET D’INFERMERES.

Tal com era anunciat ahir el mati es celebrà al Saló de Sessions del nostre Ajuntament el curset d'infermeres organitzat per la Creu Roja, local.

Va obrir l'acte el Conseller d' Assistència E. Garriga i a continuació dirigí la paraula en Cardús i en Martí Feced Conseller de la Generalitat de Catalunya.

L'acte resulta profitós.

SEGONA RELACIÓ DE DONATIUS A ASSISTÈNCIA SOCIAL.

Donatius rebuts per les Comissions de Sanitat i Assistència Social fins el dia d'avui a profit del Sanatori Mèdic Quirúrgic, Maternitat. Casal dels Vells, Casal de l'Infant i Cuina Popular de la nostra ciutat:

Suma anterior, 1.153'50 ptes.

Successors de Puig Germans, 20.

Família Josep Garreta, 5.

Total 1.178'50 pessetes.

A les Oficines de les Conselleries d’Assistència Social i Sanitat del nostre Ajuntament, continua oberta la subscripció, tots els dies feiners de 11 a 1 del matí i de 5 a 7 de la tarda.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Jaume Turu de 60 anys d'edat i amb domicili ai carrer Major 17, el qual presentava segons diagnòstic del Dr. de guàrdia, probable fractura del coll del fèmur esquerra de resultes d'una caiguda. Ha estat hospitalitzat.

Joan Cabanes de 11 anys d'edat, ha estat curat de ferida contusa al nas, a causa d'una caiguda.

Miquel Cases de 40 anys d'edat. i amb domicili al carrer Pitàgores 17 el qual presentava segons diagnòstic dei Dr. de guàrdia una sincopa de repetició que sobrevingué a la via pública.

Antoni Cortell de 7 anys, presentava fractura a l'avantbraç esquerre. Ha passat al seu domicili Vinyals 102.

Cristòfol Reig de 8 anys. ha estat curat de ferida incisa dit mig de la mà dreta, a causa d'una caiguda. Ha passat al seu domicili Pi Margall 35.

No hay comentarios: