sábado, 5 de junio de 2021

L’Acció, edició dimarts, 25 de Maig de 1.937, pàg. 2

 

L'enterrament del company Miquel Osuna i Manuel

Ahir deixàrem de publicar la present narració sobre l'enterrament del company socialista Miquel Osuna, per tenir excés d'original.

Dissabte a dos quarts de sis de la tarda tingué lloc el trasllat del cos del dissortat Osuna, el qual com sap tothom fou vilment assassinat la nit del dijous.

L'acte fúnebre va palesar una veritable condolença que sentia el poble de Terrassa. La comitiva estava formada entre altres organitzacions polítiques el C. Executiu del P. S. U. C. i altres seccions, partit al qual pertanyia el malaguanyat company. La representació d'E. R. de C., Joventut d’E. «Estat Català» i Grup Femení d'E. hi era nodridíssima.

L'enterrament seguí el trajecte següent: F. Macià, Catasús, Nou, Milícies Catalanes, Raval, Rambla d'Egara, Av. 11 setembre, J. Maurin, Passeig Garcia Hernàndez i Av. Jacquard. A l'Escola Industrial va acomiadar-se el dol.

A les 7 aproximadament el cadàver fou conduit al cementiri, seguit dels vehicles que portaven els familiars i amics del difunt i representacions dels diversos partits i organismes oficials.

En arribar al cementiri el company Clos, secretari general del Radi local del P. S. U. C. pronuncià unes breus frases dedicades al company caigut i ensems posar de relleu la més enèrgica protesta davant dels fets d’aquests criminals de la reraguarda.

ESCASSETAT DE MONEDA FRACCIONARIA.

El Consell Municipal davant l'accentuació cada dia més, de manca de moneda divisionària, s'ha vist obligada prendre mesures respecte al particular per tal de facilitar les operacions industrials i de comerç dintre el nostre terme municipal, anant a realitzar una emissió de paper-moneda d'una i de mitja pesseta.

Aquestes mesures podem dir que quasi ja son una realitat tant es així. que fem sabedor al poble de Terrassa, i a totes quantes persones, encara que foranes, efectuïn transaccions comercials i industrials dintre el nostre terme, que la Comissió Permanent d'aquest Consell municipal. en sessió ordinària celebrada de segona convocatòria el proppassat divendres dia 21 de maig actual, va prendre respecte aquest cas concret els següents acords:

«Primer.—Per tal de cercar immediata solució al problema de la manca de moneda divisionària, s'acorda que es procedeixi a l’emissió de bitllets per un total import de dues-centes cinquanta mil pessetes, representada en la forma següent:

175.000 bitllets d'una pesseta, 175.000 pessetes.

150.000 bitllets de 0'50 pesseta, 75.000 pessetes.

Sens perjudici, però, de fer-se noves ampliacions si l’experiència així ho aconsellés.

Segon.—Dita emissió serà de curs obligatori per tot el terme municipal de Terrassa i tindrà com a garantia, en tot moment, la reserva de bitllets del banc d'Espanya o del Govern de la Generalitat de Catalunya en igual quantitat que el circulant, import el qual restarà dipositat en els establiments bancaris de la localitat i en la Tresoreria Municipal.

Tercer.-Els esmentats bitllets aniran avalats amb les signatures de la Presidència del Consell Municipal, del Conseller-Regidor de Finances i del Dipositari dels Fons municipals.

Quart.—Posar en coneixement dei Consell de la Generalitat de Catalunya, l'emissió acordada de bitllets de moneda divisionària, la qual emissió s'entendrà feta amb caràcter provisional i serà retirada tant aviat com desapareguin les circumstàncies excepcionals que han aconsellat la seva creació el qual efecte, quan aquest cas arribi, serà concedit als posseïdors d'aquest paper-moneda un termini de quinze dies per tal de reemborsar-se del seu import.

Cinquè.—Una vegada posada en circulació l'esmentada emissió de bitllets representativa de moneda divisionària local, tots els comerciants i industrials de la localitat que hagin lliurat «vals» o altre document amb idèntica finalitat, obligats a retirar-los de circulació en el termini màxim de quaranta vuit hores.

Sisè.—Es faculta al conseller-regidor de Finances, per a contractar la impressió dels esmentats bitllets, el cost del qual en tot cas, serà fet efectiu amb càrrec a la partida d'Imprevistes del Pressupostos municipal de despeses en vigència, i

Setè.—Dels precedents acords se’n donarà compte oportunament al Ple del Consell Municipal.»

Es fan tots els esforços i és molt probable que el proper divendres dia 28 de l’actual, començarà a circular bitllets d'una pesseta que seran lliurats per les cases bancàries i la resta ds l'emissió a primers del vinent mes de juny.

VENDA DE MONGETES.

La Conselleria de Proveïments assabenta al públic que dimecres i dijous posarà a la venda mongetes a tots els establiments dels Mercadals i en els destinats a aquest afecte.

Per a poder-les adquirir serà necessari la presentació dels tiquets que porten la data del 26 i 27 de maig.

El dimecres es vendran els tiquets del 1 al 6,000.

El dijous es vendran els tiquets del 6.001 al restants.

Es podrà adquirir a proporció de 100 grams per persona els qui les desitgin crues i de 200 grams, els qui les vulguin cuites.

El preu de venda serà a raó de 3’20 el quilo.

VENDA DE BACALLÀ.

La Conselleria de Proveïments posa en coneixement del públic en general que el pròxim dijous i divendres es vendrà bacallà sec pertanyent cent grams per persona tenint en compte que el repartiment es farà de la següent manera:

Dijous: números de carnets del 1 al 6,000.

Divendres: del 6,001 als restants.

Dijous s'arrencarà el tiquet del dia i divendres el tiquet de dijous.

Els preus seran els següents:

Bacallà sec morro, 5'25 quilo

Penca sense cua,   5      »

Penca amb cua,      4'75 »

Els associats a la Unió de Cooperadors els proveiran les seves sucursals.

IMPORTANT PER ALS DETALLISTES EN GENERAL.

La Conselleria de Proveïments assabenta a tots els detallistes en general, l'obligació ineludible que tenen de vendre els articles com és sabó, oli, porc, als associats de les cooperatives. El que contravingui aquesta disposició serà sancionat severament

GRUPS ESCOLARS EN MARXA.

Ahir, tal com palesa la Comissió de Cultura i Propaganda de l’Allunyament, s'obriren dos nous Grups Escolars per als infants terrassencs, un en el carrer d'infant Marti, cantó Galvany i l'altre a l'antiga casa Ubach del carrer Garcia Humet.

Aquestes obertures i la que s'efectuarà el propvinent dilluns en l'antic edifici religiós del carrer Durruti, el qual fins fa poc era ocupat per la Cuina Popular, és la mostra de la tasca laboriosa que esta efectuant la Comissió de referencia en bé dels nostres infants i per a la cultura.

Notes diverses

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s’han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Mercè Morera de 9 anys d'edat, i amb domicili al Passeig de Garcia Hernández 25, que a causa d'una caiguda a la via pública ha estat curada de ferida incisa a la regió frontal.

Elies Abad de 14 anys, ha estat guarit d'erosions diversos a causa d'una caiguda de bicicleta. Ha passat al seu domicili, Martin Diaz 18.

Filomena Santasusana de 12 anys, la qual presentava de resultes d'una caiguda, ferides incises al pavelló de l'orella esquerra i regió mastoides. Ha passat al seu domicili, Ctra. de Matadepera 20.

Quinino Munt natural de St. Marti de Bages, presentava segons diagnòstic del Dr. de guàrdia escoriacions colze esquerre, de resultes d’una caiguda de bicicleta.

DONATIU.

La direcció del Sanatori Mèdic Quirúrgic ha rebut del Centre d’Espiritistes de Fraternitat Humana d'aquesta ciutat, la quantitat de 50 pessetes, amb destí a l’Hospital de Sang.

A més a més ha rebut dels obrers de la casa filis de J. Freixa la quantitat de 583 pessetes amb 55 cèntims pel mateix fi.

No hay comentarios: