sábado, 19 de junio de 2021

L’Acció, edició divendres, 4 de Juny de 1.937, pàg. 2

 

Compàs de l'hora

Cal alimentar els segadors !

Després de serioses discussions i d'intransigències incomprensibles per part de certs elements, s' ha arribat a la solució de donar ració doble de pa als nostres segadors. En bona hora. Els segadors, representen a Catalunya una part gairebé executiva de la nostra Historia i això catalans de soca rel no ho hem d'oblidar.

Parlem en certa manera en metàfora.

Hi ha una singular coincidència en l'afer que ens ocupa, i es que els qui eren més contraris a aquesta petició, segons ens han dit, eren aquells els quals les coses de Catalunya els diuen ben poca cosa perquè una gran majoria no són catalans.

No ens estranya. I així com els volien sabotejar la meitat de la ració, que en aquest temps de sega els és beu necessària, perquè cai recordar que també segant blat es fa la guerra, els haurien sabotejat quelcom que va unit a la racialitat dels nostres segadors cantada tan entusiàsticament en el nostre gloriós himne nacional. Ahir ho cantàvem amb odi, avui amb patriotisme i ens sembla que tornarà venir algun temps que haurem de posar a la pràctica allò que fou i que cada dia es va fent més necessari !

«Endarrere aquesta gent

tant ufana i tant superba.

Bon cop de falç,

bon cop de falç defensors de la terra»

Per això ens cal alimentar bé els nostres segadors, car un cop hagin segat els blats de la' terra i el gram del feixisme, els restarà una bona sega a fer encara. Una altra gram que també va minant el camp de les nostres llibertats catalanes i que no deixarem malmetre, malgrat la nostra aparent passivitat doni agalles a la genteta que ens volta.

Per això cal que alimentem bé als nostres segadors.

BURXA.

Crida d'"Amics de les Arts" a favor de la fira del Llibre

Celebrem la fira del Llibre en uns moments de gran trasbals, de guerra i de transformació social. Es innegable que aquest any la fira del Llibre té molta més significació que els altres. La Revolució que s'ha produït en les consciències a causa de les circumstàncies i deis fets històrics que ens volten, han obert l’interès d'una gran multitud sobre una gran quantitat de problemes que no els havien preocupat mai. Els fets de cada dia han obert una sèrie d’interrogacions que cada ciutadà sent la necessitat de respondre.

La fira del Llibre d'enguany, doncs, es caracteritza per l’eixamplament de la massa susceptible d'interessar-se per als llibres, la qual s'aproparà als quioscs i botigues, freturosa de trobar obres que l'ajudin a comprendre els fenòmens que es succeeixen al món i a copsar fidelment el sentit dels moments que vivim a Catalunya i a Espanya. «Amics de les Arts» vol fer constar la seva adhesió a aquestes jornades de la cultura que van dedicades més directament al poble i dintre de les seves possibilitats, vol cridar l’atenció dels indiferents per a recordar-los la necessitat que tenen d'enriquir els seus coneixements. Els llibres són els amics que us ajudaran a respondre als vostres dubtes i que us assenyalaran un camí a seguir.

El crit d'aquests dies: Compreu llibres !, nosaltres voldríem que ressonés a les oïdes de tothom, especialment dels treballadors, no solament en aquestes hores que els són destinades amb preferència, sinó durant tots els dies de l'any. La fira del Llibre d’enguany hauria de conciliar definitivament el treballador i el llibre per a no deixar-se més. Uns quants llibres llegits durant l’any són una aportació grandiosa a la consciència humana d'un mateix.

Aquesta fira del llibre ha de tenir aquest significat: Difondre la cultura entre els treballadors.

Aquest és el crit d'«Amics de les Arts.»

Notes de la Presidència municipal i conselleries

NOTA DE SERVEIS PÚBLICS.

El Cap de Serveis Públics notifica als veïns de nostra ciutat que des de dilluns els escombriaires començaran la neteja dels carrers a les 5 del mati, enlloc de les sis com feien fins ara. Aquest nou horari durarà sis mesos juny, juliol i agost.

CAL QUE ELS VEHICLES PORTIN LLUM.

Vist l'incompliment de la nota donada per la Conselleria de Serveis Públics, que fa referència a l'obligació que tenen els propietaris de carruatges, bicicletes i altres vehicles de portar llum, aquesta Conselleria recorda al poble de Terrassa que es compleixi estrictament, del contrari haurà d'establir unes sancions alienes a la seva voluntat.

Notes sindicals i polítiques

SINDICAT DEL ART FABRIL I TÈXTIL U.G.T.

Havent estat aprovada la destitució de l'ex-Junta d'aquest Sindical pel Comitè Executiu de la Federació Catalana de la indústria Fabril i Tèxtil, queda sense efecte el requisit de revalidar el carnet.-- La Comissió.

AVÍS.

El Sindicat Agrícola Cooperatiu de Rabassaires, facilitarà als seguidors afiliats seus, ració extraordinària de pa, mentre es dediquin a aquesta labor.

Per la bona marxa d'aquests racionaments hom prega als afectats es dirigeixin de 6 a 9 de la vetlla al local Social, Màrtirs del 6 d'octubre núm, 40.

RESOLUCIÓ DEL COMITÈ EXECUTIU DE LA FEDERACIÓ CATALANA DEL FABRIL I TÈXTIL U.G.T,

Després de celebrada una reunió conjunta amb el Sindicat Obrer Fabril i Tèxtil, Sindicat de Contramestres (Radium) i la Junta Local de Sindicats de Terrassa, el Comitè Executiu de la Federació Catalana del Fabril i Tèxtil ha pres la següent resolució:

1er. Els afiliats al Sindicat del Radium U.G.T. i Fabril i Tèxtil no tenen obligació de revalidar el carnet.

2on. El Comitè Executiu d'aquesta Federació reconeix tota l'autoritat moral i material a la Junta provisional nomenada pel Comitè Executiu, com únic organisme dirigent del Sindical Fabril i Textil.

3er. Tots els afiliats prestaran, doncs, el reconeixement degut a l’esmentada junta provisional i compliran estrictament les seves disposicions, podent ésser expulsats tots aquells qui no les complimentin.

4art. Dintre el plaç més breu, per pacificar l’ambient passional existent, el Comitè Executiu de la Federació Catalana convocarà i presidirà una Assemblea per normalitzar definitivament la marxa del Sindicat.—Pel Comitè Executiu de la Federació Catalana, El President. (signat) Jordi Benejam.

AVÍS ALS COMPRADORS DELS MERCADALS.

Per a demà dissabte es necessari la presentació rigorosa del carnet familiar per entrar als Mercadals.

El carnet que serveix per a més de sis persones podran portar una acompanyant.

Es obligació dels venedors, arrencar els tiquets fins el dia 5 de juny inclusiu.

ASSISTITS  AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint- i- quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Joan Aligué de 7 anys d'edat i amb domicili al carrer de Sant Llorenç 17, el qual presentava ferida contusa regió abscular externa, a causa d'una caiguda a la via pública,

Antoni Ibáñez domiciliat al refugi Maurin d'aquesta ciutat, ha estat curat segons diagnòstic del Dr. de guàrdia de ferides contuses a la regió frontal, de resultes d'unes baralles.

No hay comentarios: