lunes, 28 de junio de 2021

Front, edició de dijous, 10 Juny 1937, pàg. 2

 

No es pot fer res per la defensa aèria de la ciutat?

Una vegada a Terrassa es va constituir una Junta de Defensa Passiva de la Població Civil .contra els atacs aeris i aeroquímics. Era quan començava a haver-hi perill de bombardeig.de la nostra reraguarda i quan encara ningú sabia quin resultat donaven els confits feixistes llançats de l’aire.

Aquesta Junta es va reunir moltes vegades i va prendre molts acords cosa pròpia de tota la geni, jove i de tots els organismes, recentment estrenats. Els fanals de gas han estat les víctimes més directes d’aquesta Junta.

Organitzar la defensa de Terrassa, una cosa molt difícil. Ens en fem càrrec. Comprenem el descoratjament de la Junta, quan en general, no va trobar l’ajut moral i material que sol·licitava. Però s'han esgotat tots els recursos? Creu en realitat la Junta que ja no té res més a fer?.

Veiem. Es suficient per a la defensa de Terrassa aquesta xarxa de sagetes?. N'hi ha prou amb les instruccions passades en el sentit de que tothom romangui a casa seva amb els llums apagats, esperant resignadament. la sort que pugui córrer? L’avís de .bombardeig vindrà amb suficient antelació per tal que quan menys es puguin prendre les mesures mínimes de defensa particular?.

Altres moltes preguntes es podrien afegir encara a aquestes,

Principalment podríem preguntar si ha estat suficient la propaganda que s’ha fet entre la població en el sentit de què aquesta s’adonés de la gravetat del perill i pogués conèixer mitjans per alliberar-se’n. Perquè creiem que, desgraciadament, encara vivim influïts pel dolent esperit religiós que tot ho espera de déu i entretant en comptes de treballar, ens quedem a jeure. Desprès ve la desgràcia que no hem sabut evitar i tot són planys i queixes i manifestacions de protesta, quan en realitat hauríem de protestar contra el nostre temperament mancat de previsió.

Terrassa, potser no pot fer tot el que necessita per a defensar-se contra els atacs aeris. Però Terrassa, pot fer moll. Mil mitjans hi ha que tindran més eficàcia que aquesta rutinària conformació que ara ens domina.

Què opina la Junta de Defensa de la població civil?

M.

AJUT A LES INSTITUCIONS BENÈFIQUES

L'Administració dcl Sanatori Mèdic-Quirúrgic ha rebut els següents donatius: dels obrers de la 22'25 ptes. per l'Hospital de Sang. A més, els obrers de la casa Macias Boix i Amat, lo de 23'25 ptes. al casa Joan Ballbé, la quantitat de mateix fi. A més amb destí a la cuina d'aquest Hospital s'ha rebut de la Cooperativa Les Fonts nou quilos de sardina.

L'Administrador fa públic el seu agraïment i desitja que els donants tinguin forces imitadors.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA

Josep Coronada, de 32 anys d'edat i amb domicili a Barcelona, al carrer Trobador, 24, el qual ha estat curat de ferida contusa al cap, ferides i contusions a les mans i contusió a l'esquena amb probable fractura de la 6 i 7 costella. Ha estat hospitalitzat.

Fidel Garcia, de 30 anys, presentava cremades conjuntivals a tota la cara i avantbraços. Ha passat al seu domicili, doctor Pearson, 6.

Andreu Bagué, de 10 anys d'edat i amb domicili al Pla de l'Ametllera, 105, ha estat guarit de ferida contusa al llavi Inferior de resultes d'una caiguda.

Joan Foquet, domiciliat a Barcelona, que de resultes d'una caiguda presentava fractura cúbit i ràdio d'ambdós braços i contusions generals.

Gregori Segarra, de 41 anys i amb domicili al carrer Galileu, 44, de resultes d'una explosió de dinamita. Ha estat curat de trituració del metacarp esquerre, amb despreniment dels dits índex, mig i anular, amb xoc traumàtic i cremades múltiples a la cara i avant-braços. Ha estat hospitalitzat.

INSTRUCCIONS PER CAS DE BOMBARDEIG

La Junta de Defensa Passiva Organitzada prega ais ciutadans terrassencs que compleixin amb disciplina les instruccions que en la present setmana els, seran lliurades en el propi, domicili pels vigilants nocturns. Del civisme i del propi interès de tots els conciutadans, espera la D. P. O. el compliment, al peu de la lletra, de les esmentades instruccions impreses i il·lustrades amb gràfics adients a la defensa de la població civil en cas de bombardeig.

TELEGRAMA REBUT

La Presidència del Consell Municipal ha rebut aquest matí del Comandant militar i Comissari de guerra el següent telegrama:

"Comandant militar i Comissari de guerra ahir quedà allotjat a Tabernes el segon Batalló sense novetat.

El batalló esmentat fa referència als soldats que partiren ahir de la nostra ciutat.

EDICTE

Confeccionat el Padró que ha de servir de base per a l’execució dels drets referents a passos de vehicles en els edificis o tancats corresponent a l’exercici actual, resta de manifest al públic en el Negociat Municipal d’Arbitris, per espai de quinze dies hàbils, per tal que durant aquest puguin presentar les persones subjectes a dit arbitri, les reclamacions que en dret s’estimin justes.

Terrassa, 10 de juny del 1937

L’alcalde, Jaume Figueres.

DARRERS DETALLS REFERENTS A L'ESDEVENIMENT DE DEMÀ A LA NIT AL TEATRE DEL POBLE

La representació de l'òpera "Marina" ha desvetllat un interès tan gran que actualment ja no resta ni una sola localitat per vendre, i a fi d'evitar les aglomeracions pròpies del cas, s'adverteix al públic que la porta principal del Teatre del Poble serà oberta una hora abans de començar la representació i la porta que dona a l’entrada general serà oberta dues hores abans de començar aquest magne esdeveniment.

DIUMENGE TAMBÉ HI HAURÀ TEATRE

Havent estat intervinguda per l’exèrcit popular la companyia Barón Galache que havia d'actuar dissabte i diumenge al Teatre del Poble, s'adverteix al públic que després de laborioses gestions s'ha pogut aconseguir que aquesta setmana actuï al nostre Teatre la formidable companyia que dirigeix el gran artista Ferran Vallejo.

 Així, doncs, diumenge, ben al contrari del que s'havia dit, hi haurà teatre.

UN CAMARADA ESTIMAT VÍCTIMA DE LA LLUITA CONTRA EL FEIXISME: ANTONI MENAL ARMISEN

El passat dilluns dia 7 trobà la mort en el barranc del Manicomi d’Osca el nostre camarada Antoni Menal i Armisen, camarada intel·ligent i comprensiu que havia posat tot el seu entusiasme i la seva voluntat al servei de la Revolució socialista i del triomf contra el feixisme.

Menal, es trobà amb els fets.de juliol prestant el servei militar a Osca. Tan aviat com li fou possible, desertà dels rengles rebels i durant dos mesos estigué amb les nostres forces d'aquell front. Arribat a la nostra ciutat on hi té la família, s’incorporà al cap d’uns dies a les nostres columnes pirinenques, en les quals prestà servei alguns mesos.

Actualment es trobava al sector de Quicena del front d'Osca, pertanyent, al segon Batalló de lo 29 Divisió Lenin.

Acompanyem a la seva família en el dolor que passà, per la mort del nostre camarada l prometem ésser conseqüents amb els nostres ideals i lluitar fins a la consecució de la llibertat del proletariat, per la qual ha lluitat el company Menal.

SECRETARIAT FEMENÍ DEL P.O.U.M.

No havent estat possible celebrar en el dia d’ahir la inauguració del curset de preparació social i política de la dona per causes alienes a la voluntat d’aquest Secretariat, es fa avinent a totes les companyes afiliades i simpatitzants que tindrà lloc demà divendres a les sis de la tarda en el mateix local anunciat.

Després de la dissertació, tindrà lloc una reunió general de totes les afiliades al Secretariat Femení.

No hay comentarios: