jueves, 17 de junio de 2021

L’Acció, edició dijous, 3 de Juny de 1.937, pàg. 2

 

Compàs de l'hora

Llibres? Si; però compte amb els llibres !

Avui s'ha començat la Fira del Llibre a tot Catalunya. En la diada d'avui el poble s’adonarà un xic que hi ha una mena d'objectes que se'n diuen llibres i que hom fa gran bocada de llur eficàcia cultural.

Tota la premsa d'avui parla d’ells i fa el seu elogi. Cal dir que aquest elogi, .només es pot fer a una certa classe de llibres, als llibres que porten a l'esperit una engruna de coneixement útil al progrés humà. Però no ens embranquem amb filosofies i anem al gra de la cosa.

Hi ha qui creu que acompleix el seu deure ciutadà comprant uns llibres i absorbint-los en les hores de lleure. Si els llibres adquirits són bons llibres, si. Però desgraciadament no sol ésser així. En les nostres llibreries n'hi ha d'exposats que constitueixen una vergonya llur exhibició. Ens referim als llibres pseudo-científics que no són altre cosa que pornografia pura. Hi ha uns altres llibres també que hom anomena «revolucionaris», i solen ésser editats amb colors més revolucionaris encara. S'hi exposen teories per caçar aloses i desgraciadament en cacen abastament. Aquests solen ésser sempre una metzina per la nostra joventut.

Que consti que no parlo ni vull classificar en aquests els llibres de caràcter revolucionari autèntic. Per aquests, Burxa és sempre respectuós, malgrat no estigui d'acord amb alguns d'ells. Em refereixo als llibres que s'editen en vies a un negoci editorial o bé a servir unes exigències partidistes.

La cultura que hem d’administrar a la nostra joventut no ha d’ésser una cultura de galeria, sinó una cosa sòlida i de resultats futurs ben positius. No cal enverinar tendenciosament els cervells joves, sinó donar-los una preparació com cal per al futur. Que es puguin enfrontar amb la vida, però, per això cal que sàpiguen que la vida no és del color que els ha servit per esguardar-la des de determinat mirador, sinó del que s'aprèn guaitant-la lliure de tendències i amb un sentit d'humanitat profund.

I això, és ciar, en certs llibres no es troba.

BURXA.

Una Comissió de pares toma del front

Aquest migdia ha tornat del front d'Osca i Jaca el President del Consell Municipal Jaume Figueres el qual acompanyat d'una Comissió de pares dels soldats del «Segon Batalló Expedicionari» que sortiren el febrer passat, han visitat el front i han parlat amb alguns companys de l'esmentat Batalló els quals gaudeixen de perfecta salut.

El llocs visitats han estat Apiés i Agries, i han tornat satisfets de llur visita.

Notes de la Presidència municipal i conselleries

SESSIÓ ORDINARIA DEL PLE DEL CONSELL MUNICIPAL.

Ordre del dia per a la sessió ordinària que celebrarà el Ple del Consell Municipal, el proper dijous dia 3 de juny, a les deu del vespre.

a) Aprovació de l'acta anterior.

b) Despatx d'ofici.

c) D/. proposant el nomenament d'individus del Cos de Bombers.

d) D/. proposant avalar el préstec sol·licitat pel Consell d'Empresa de la Indústria Col·lectivitzada del Ram de la Construcció d’aquesta ciutat, a l’Oficina Reguladora de Salaris de la Conselleria d'Economia de la Generalitat.

e) D/. proposant el nomenament de Conserges encarregats de neteja de diverses escoles.

f) D/. relatiu a l'emissió de bitllets representatius de moneda divisionària.

g) Lectura i discussió de les proposicions de caràcter urgent, i

h) Precs i preguntes.

Notes sindicals i polítiques

RESULTAT DE LES ASSEMBLEES DEL SINDICAT DE LA METAL·LÚRGIA I DERIVATS DE LA (U. G. T.).

—Per entendre que els acords recaiguts en les dues reunions celebrades els dies 31 de maig passat i ahir les donem a la publicitat.

Després dels amples informes fets per la Junta indisciplinada pel Secretari General en nom del Comitè Executiu interí i pel representant de la Federació Nacional Sidero-Metal·lúrgica camarada Garcia i diferents intervencions de companys del Ram Metal·lúrgic, s'acordà fer una votació d'aprovació o desaprovació de la gestió de la Junta, i ha donat el resultat següent:

A més es va prendre el bon acord sindical de reintegrar altra volta el seu Sindicat dintre la Federació Local de Sindicats de la U.G.T. i el reconeixement de tots els Comitès superiors.

Acta de L’escrutini de la votació del Sindical de la Metal·lúrgia i Derivats referent a l'elecció de la nova Junta amb motiu dels fets ocorreguts sobre la posició del Comitè Executiu (interí) de la Federació Local de Sindicats d’aquesta localitat, en presencia del company Jaume Vilaseca, en representació del Secretariat Regional de la Federació Sidero- Metal·lúrgica i el company Ciprià Casamayor Casas, com a President de la Junta del Sindical en qüestió i el company Josep Badia Ontiñeno afiliat del ram i Enric Campistrou Prunés en representació del Comitè Executiu Local (interí) i el company Josep Vives Carbonell i Pere Solé Masagañes, certifiquen que el resultat de l’escrutini és el següent:

Total de votants, 245.

Paperetes nul·les, 2.

Vots favorables a la Junta actual, 69.

Vots en contra, 169.

Vots en blanc, 5.

Essent elegida la següent Junta;

President: Rossend Teixidó, 168 vots.

Vice-President: Rossend San, 168,

Secretari: Salvador Ferrer, 168.

Tresorer: Antoni Royes, 169.

Comptador: Josep Vives, 169.

Vocal: Joan Cortina, 168.

Vocal: Jaume Guiu, 169.

Havent obtingut un vot el company Casamayor i el company Gorina.

I perquè consti es signa la present Acta a primer de juny del mil nou-cents trenta-set.

Signat: J. Vilaseca, C. Casamayor, J. Badia, E. Campistrou, J. Vives, P. Solé.

Notes diverses

DESMENTIMENT D'UN RUMOR.

Aigües Unificades de Catalunya — Secció Terrassa — ens prega per a la tranquil·litat de tot el veïnat desmentim en el seu som per a no ésser certa, la noticia propalada per algun desaprensiu el qual sense calcular l'alarma que una tal noticia pot produir ha fet circular que en el Pantà de la Xuriguera i en el fons del embassament s'hi havien trobat dos cossos humans en descomposició.

Així mateix ens prega publiquem que pel que fa referència a la possibilitat de l’aigua que subministra, tant les procedents del Pantà com la de les mines abans d'entregar-se el consum són prèviament esterilitzades per mitjà de «Caporit» producte a base de cloro i de resultats efectius segons divers anàlisis bacteriològics verificats per laboratoris oficials i particulars.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Eduard Martin de 26 anys d'edat, i amb domicili a la veïna ciutat de Sabadell el qual presentava segons diagnòstic, ferida incisa dit polze de la mà dreta.

Felisa Rodríguez de 38 anys d'edat, que a causa d'una baralla que sostingué a la via pública, ha estat curada de contusió general nuca i cuir cabellut. Ha passat al seu domicili Sta. Magdalena 3.

EL NÚMERO EXTRA DE LA «NOVA IBERIA».

En la diada actual dedicada al llibre ha aparegut el doble número extraordinari «Nova Iberia», equivalent a març-abril, dedicat a Cultura Catalana, magníficament il·lustrat: Aquest número constitueix una bella manifestació de les nostres. institucions culturals d’interès insospitat. Català, adquireix-lo i admiraràs una obra ben nostra.

No hay comentarios: