martes, 8 de junio de 2021

L’Acció, edició dijous, 27 de Maig de 1.937, pàg. 2

 

Compàs de l’hora

Els cotxets i les banderoles

Els primers dies de la guerra i de la revolució, a la nostra ciutat i fora d'ella, hi havia una veritable orgia de cotxes. Cada un d'ells portava una banderola llampant.

Els cotxes, callats i soferts, anaven fent llur treball imposat, els uns exultants de joia per la tasca depuradora, d*altres avergonyits d'haver de presenciar el canibalisme més monstruós que han vist els segles. Aquells passeigs nocturns ràpids del «pellingament» els devien trencar l'ànima... però deixem de banda això, perquè els Tribunals Populars quan sigui l'hora ja curaran d'exigir responsabilitats.

Com us deia doncs, els cotxes de l’antiga burgesia i dels que no ho eren, però, que també els ha tocat el rebre, varen conèixer amos nous i encara n'hi ha que els suporten passejant-los sota l’empara d'una banderola més o menys llampant, o que fa por al veïnatge.

Ara bé, ahir parlàvem d'incautacions de cases i avui haurem de parlar de les incautacions de cotxes. sobretot aquests cotxes de servei particular que més que a les ordres d'un organisme més o menys oficial, serveixin per anar a fer «tiberis» passejar-hi «maturrangues» emancipades, o fer els gegants i el «papu» per la nostra cintat que molts l'han presa per la Xarxa dels temps moderns.

Diuen que no hi ha gasolina, i a nosaltres ens costa creure-ho. Si bé es Veritat que els transports de la ciutat els en manca, en canvi veiem encara, com en temps de la burgesia que hl han cotxes que esperen que «l’amo» i els «fills» surtin de dinar, de sopar o del ci-nema per portar-los a casa, que sol ésser no us penséssiu pas a gaires quilòmetres de distancia, sinó a uns centenars de metres. Però és que fillets la feina de «revolucionari» és tan cansada que hom no pot ni menys anar a peu,

Si les coses continuen així Burxa reclamarà també un cotxe amb banderola, perquè pensa que del perdut treu-ne el que puguis...

BURXA.

L'últim festeig oficial a profit del "Segell Pro Infància"

El Comitè Local del «Segell Pro Infància» resta satisfet de la cooperació que el poble de Terrassa ha dispensat a benefici dels infants residents a Catalunya. I per tal de donar un final esplèndid a la present campanya, ha organitzat un festeig artístic-musical per al proper dimecres dia 2 de juny, en el Teatre del Poble.

Aquest acte hem de ter remarcar que serà oficialment el darrer. I hi assistiran per la importància que engloba, a més del Comitè local, el Central.

Hom espera que en aquest dia els nostres ciutadans respondran, com han respost fins avui, a l’èxit apoteòsic que mereix la IV campanya del «Segell Pro Infància»

Notes de la Presidència municipal i conselleries

EL CAP DELS SERVEIS MÈDIC SANITARIS MUNICIPAL HA RENUNCIAT AL SEU CÀRREC.

A l'objecte d'intensificar eficientment la tasca de profilaxis social que assenyala el vigent reglament d'inspeccions sanitàries promulgat pel Govern de la Generalitat de Catalunya, el Dr. Joan Paulis, Inspector Municipal de Sanitat de la comarca de Terrassa ha presentat al Conseller de Sanitat del nostre Ajuntament la renuncia del càrrec de Cap dels Serveis Medico-Sanitaris Municipals que desempenyava interinament.

DILLUNS HI HAURÀ MONEDA FRACCIONARIA.

Ens comunica la Conselleria de Finances, que malgrat d'haver-se notificat la possibilitat que demà divendres hauria estat ja a disposició del poble la moneda fraccionaria, no ha estat possible i que per tan podem assegurar que el proper dilluns sortirà la moneda a fracció d'una pesseta

Notes diverses

L'MPORTANT FESTIVAL BENÈFIC DE DISSABTE.

El Sindicat d’Espectacles Públics (U.G.T.) en organitzar aquest primer festival públic, que tindrà lloc dissabte a les 9 de la nit, al Saló d'Actes d' aquest Sindicat, ho fa sota el sinònim d'una alta finalitat benèfica: Hospital de Sang local.

Són dos els sentits que el fan interessant. El cultural i netament artístic, i el de la novetat en què la direcció tant de les orquestres, com ballets, rítmica i teatre, a càrrec de destacats elements ben coneguts dintre l'art terrassenc.

I és per això i per a donar més relleu a l'acte benèfic. El Sindicat d’Espectacles Públics (U. G. T.). espera dels ciutadans terrassencs, sabran correspondre a aquest acte així com també interpretaran degudament l’interès que ha mogut als organitzadors.

El preu de d’invitació, serà el d'una pesseta i són diversos els llocs que es poden obtenir, cosa que es podrà constatar en els programes que s'han posat a la llum.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Eusebi Villarassa de 3 anys d'edat el qual ha estai guarit de ferida incisa a la regió parietal esquerre, produïda per un cop. Ha passat al seu domicili Pardo Bazán, 39.

Margarida Subirà de 82 anys d’edat i amb domicili al carrer de Colom 315,la qual presentava segons diagnòstic, ferida incisa-contusa a la regió frontal amb probable fractura de l’esmentada regió, de resultes d'un cop de roc. Ha estat hospitalitzada,

Teresa Gui, de 30 anys presentava un fort atac d'histerisme, i contusió amb hematoma a la regió occipital. Ha ingressat al nostre Sanatori Mèdic.

Maria Mauro de 62 anys. ha estat guarida de ferida incisa-contusa a la regió occipital. Ha passat al seu domicili Francesc Ascaso, 10

DONATIU A LA CONSELLERIA DE SANITAT.

La Conselleria de Sanitat ha rebut un donatiu de coques i carquinyolis de la fàbrica de pastes «Sport» que han estat lliurades a la Maternitat i al Casal de l'Infant.

Notes sindicals i polítiques

CRIDA INTERESSANT QUE FA LA F. E. T. E. (U. G. T.).

Aquesta Sindical fa una crida a tots als seus afiliats que estiguin en possessió d'un títol acadèmic i pretenguin sol·licitar una escola oficial de primer ensenyament per tal d'orientar-los.

Les hores més adients per a acudir al local social, són de 12 a 1 del mati i de 6 a 8 de la tarda carrer Cremat, 27, pral.

AVÍS IMPORTANT ALS AFILIATS DE L'ASSOCIACIÓ D'EMPLEATS I TECNICS.

Companys: Cal que passeu pel local del Secretariat de la U. G. T., carrer de Milícies Catalanes 46, de 7 a dos quarts de 9 del vespre, per tal de revalidar el carnet sindical, fins el dia 31 del corrent, puix sense complir aquest requisit sereu donat de baixa del nostre Sindicat. Per la Comissió reorganitzadora de l'A. d'E. I T.—El Secretari, A. Marimon.

SINDICAT D'INDUSTRIES DEL GÈNERE DE PUNT C.N.T. - U.G.T.

Es prega a tots els companys i companyes que estiguin anotades a la borsa del treball de la Secció Gènere de Punt, que passin per l'esmentat Sindicat els dies 31 de maig i 1 i 2 de Juny pròxims a les 6 de la tarda.

Nota: De no passar no tindran dret a cap reclamació.

SINDICAT OBRER DE LA METAL·LÚRGIA I DERIVATS U.G.T.

Havent quedat constituïda una Comissió reorganitzadora del Sindicat Obrer de la Metal·lúrgia i Derivats U.G.T. se us prega que per demostrar la vostra adhesió a la Unió General de Treballadors passeu a revalidar els vostres carnets al nostre local, Milícies Catalanes 46, de 6 a 8 de la tarda.

Per la Comissió reorganitzadora,—Pere Solé i Rossend Teixidó

No hay comentarios: