martes, 15 de junio de 2021

El Dia, edició de dimecres 2 de juny de 1.937, pàg. 2 i 3.

 

EL COMIAT DE LA 138 BRIGADA MIXTA.

Hem rebut les següents lletres amb prec de publicació:

“138 Brigada Mixta 1er. Batalló.

Al poble i autoritats de Terrassa: en acomiadar-nos d'aquesta volguda localitat, fem constar el nostre agraïment més sincer per les atencions que ens han estat prestades a nosaltres i a la guarnició en general.

Tres mesos d’estada a Terrassa, han servit per a demostrar que on hi ha l'Exèrcit Popular, on hi han forces addictes a govern del Front Popular, està assegurat l'ordre, tan necessari eh aquests moments que l’enemic destrueix ciutats obertes, assassina dones, infants i avis. demostrant així la seva impotència davant els nostres soldats que en els fronts de batalla fan retrocedir les hordes d'Hitler i Mussolini.

L'alt comandament ha disposat cl trasllat nostre a altre lloc d'aquesta estimada Catalunya i conscients i disciplinats, sense discutir-la, car era una ordre de guerra, marxem disposats a aixafar l'enemic al lloc que es presenti. Ni un pas enrere. El nostre govern ha dit: 'No hi haurà pau mentre l'enemic! no sigui esclafat definitivament". I aquest és l'esperit que anima l'Exèrcit Popular.

Endavant per la victòria!

Visca el Govern del Front Popular!

Visca el proletariat revolucionari de Terrassa!

Terrassa, 1 de juny del 1937.

Pels oficials d'aquest Batalló, FREDERIC SEISDEDOS.

“Terrassencs! Els soldats que fins avui s'han acollit en la vostra gentil ciutat, dins de la Caserna d'Infanteria Lluís Sirval, us saluden fraternalment en la seva marxa a nous estaments. L'acomiadament, sincer i galant de tots aquells que han rebut l'escalf del vostre ajut i de la vostra consideració, desitgem que arribi a tots els ciutadans d'aquesta ciutat de Terrassa el record de la qual perdurarà en nosaltres entre-mig de les hores d'alegria i d'angoixa que haurem de travessar per arribar a conquerir la victòria per vosaltres, per nosaltres, per als nostres estimats, i per a tota la Humanitat.

Res més. La circumstància de la guerra a mort contra el criminal feixisme que vol abatre les nostres vides i les nostres llibertats ha fet que ens agermanéssim dins les vostres cases i de la vostra terra, i en sortir d'elles, agraïts del vostre tracte, sols us direm, nobles terrassencs, que marxem cap a nous horitzons per anar a començar la lluita que altres germans nostres sostenen amb braó i, així, assimilant-nos a les seves gestes immortals, guanyarem la batalla terrible que ens va conduint al triomf definitiu i gegantí de les armes dels homes dignes i plens d'amor per l'obra regeneradora d'amor universal i progrés per al nostre futur.

Salut! Progrés! Llibertat!

Visca Terrassa!

Visca la Revolució!

Visca l'Exèrcit Popular!

El Comissari del Primer Batalló de la 138 Brigada Mixta.

CITACIÓ.

Pel Jutjat local, ha estat cridat el veí de Mataró Francesc Sòria i Carreño, per tal que dintre el termini de cinc dies es presenti davant aquest Jutjat a fi de declarar en el sumari per l'atropellament del ciclista Ramon Coll i Colomer, amb el cotxe que el Sòria conduïa, número 44.211 i matrícula de Barcelona.

CONVOCATORIA DEL SINDICAT ÚNIC DE DISTRIBUCIÓ I ADMINISTRACIÓ.

Aquest Sindicat convoca tols els seus afiliats a la reunió general extraordinària que tindrà lloc a la Federació Local de Sindicats, Joaquín Maurin, 78), demà dijous, a les tres de la tarda per a parlar del següent ordre del dia:

Lectura i aprovació de l'acta anterior.

Ratificació o rectificació del 3 per cent acordat en reunió del 21 del passat abril.

Lectura de les bases del Pacto de les Sindicals U. G. T. - C. N. T.. i en el seu cas, aprovació de les mateixes.

Dimissió del Delegat, de la secció de Vigilants Nocturns i nomenament del substitut,

Assumptes generals.

Donada la importància de la mateixa, es prega l'assistència.

BUTLLETÍ SANITARI.

A partir de l'actual, tots els mesos la Inspecció Municipal de Sanitat, lliurarà a la Premsa i a la Ràdio un "Butlletí Sanitari", amb dades d'interès per als nostres conciutadans.. Confiem que aquest nou servei municipal de divulgació sanitària a profit del poble, serà ben rebut per tots els estaments socials amants de la cultura.

MALALTIES MÉS COMUNES EN AQUEST MES.─ Catarro, Èczema, Eritema-nodós o bé polimorf Espasmofília excitació del. sistema neuro-muscular dels infants Coll ex oftàlmic, Hemoptisi. Paludisme, Pneumònia Dobar, Psoriasi pàpules rosades als colzes i genolls—Tètanus. Tuberculosi meníngia o bé malar.

CAL INTENSIFICAR LA VACUNACIÓ ANTÍTIFICA.─ Tenint en compte que durant els mesos d'agost i setembre, la febre tifoide escomet l'home amb relativa freqüència, és pel que aconsellem els nostres conciutadans s'immunitzin contra el tifus en aquesta època. El mètode és. fàcil, no produeix cup molèstia i està a l'abast de tothom.

ARTICLES DE LES ORDENANCES MUNICIPALS QUE CONVÉ TENIR PRESENT.

Durant l'estiu i a l'objecto d'evitar que els comestibles puguin ésser contaminats per les mosques, que hom sap duen en llurs potes els microbis de moltes infeccions, recordem als venedors en general i als pastissers en particular que, de conformitat amb allò que disposa l'article 668 de les Ordenances Municipals és obligatori en tots els establiments l'ús de gasses, reixats, vitrines, etc., que garanteixin la preservació absoluta dels articles alimentaris que s'expenen al comprador.

Els industrials que infringeixin aquesta mesura de profilaxi sanitària seran penyorats. (Art. 1002),

CONVERSES RADIOFÒNIQUES  PEL FOMENT DE LA CULTURA SANITÀRIA DEL NOSTRE POBLE.

Aquestes breus dissertacions seran emeses tots els dissabtes a la 1 de la tarda per l'antena de Ràdio Terrassa. Els temes a desenvolupar durant. el present mes són els següents:

Dia 5: "El Catarro dels infants";

Dia 12: "El perill de les mosques";

Dia 19. "La calor i els criançons";

Dia 26: "Les vacunes contra la tuberculosi, la verola, la diftèria i el tifus".

INDEX DE MORBOSITAT I MORTALITAT. —- Romanen normal, essent, per tant, satisfactori l'estat sanitari de la població.

L'Inspector Municipal de Sanitat Interí, Doctor Joan Paulís.

LA PRIMERA VISITA DEL CÒNSOL DE MÈXIC.

"Els components del Consell d'Empresa de la Casa Sala i Badrinas E. G. els quals han estat els qui han invitat el Cònsol de Mèxic a Barcelona. N'Alexandre Gómez Maganda, ens ha notificat que aquesta és la primera visita que efectuarà oficialment.

Terrassa pot estar-ne enorgullida que el representant del país germà; i antifeixista, l'ajut del qual en pro de la nostra causa no ha estat pas escatit, sigui la primera en intentar-lo i obrir-li les portes de la franca unió per tal de mostrar-li l'admiració sincera que sent tot el poble terrassenc. Demà. tal com anunciàrem l’il·lustre mexicà serà el nostre hoste. Fem remarcar que l’al·ludit Cònsol saludarà aproximadament a un quart de set de la tarda el nostre poble. No dubtem que tots els ciutadans s'aplegaran enfront de l'Ajuntament després de plegar de la fàbrica a fi de tributar a l'alt representant del poble de Mèxic l'homenatge que mereix.

PUBLICACIONS AMB MOTIU DE LA FIRA DEL LLIBRE.

Amb motiu de la ''Fira del Llibre" d'enguany que es celebrarà el dijous, divendres i dissabte de la present setmana a tot Catalunya, el Comissariat de Propaganda de la Generalitat posarà un estant a la nostra Ciutat on vendrà exclusivament el material confeccionat per aquesta Comissaria.

Entre altres publicacions d'interès general podem esmentar "De quan escrivien les bèsties", text de Manuel Amat i il·lustracions d'Artur Moreno; "Auca del noi Català I antifeixista i humà", de J. Obiols, per als infants ; “La repressió contra els obrers de Catalunya” de R. Xuriguera; “La revolució dels Ajuntaments”, de R. Tasis i Marca. També sabem que apareixen la Revista “Nova Iberia”, números 3 i 4 extraordinari.

En aquesta transcendent diada, malgrat vivim els moments en què vivim, tot el poble hi ha de cooperar.

Catalans, adquiriu les obres del C de P. de la Generalitat, que així ajudareu l'obra del nostre Govern.

ASSISTITS AL DISPENSARI D’ÚRGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre, hores s'han registrat eIs. següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Pere Cazador, de 15 anys d'edat i amb domicili al carrer de Francesc Lairet, 11, el qual ha estat curat de fractura al munyó dret, a causa d' una caiguda de bicicleta.

De resultes d'haver-lo atropellat el carro núm. 723, ha estat assistit el nen de 6 anys, Josep Serra, el qual presentava, segons diagnòstic del doctor de guàrdia, ferides contuses a les extremitats inferiors i mà esquerra, de pronòstic reservat, ha passat al seu domicili Aviador Cabré, 2.

Lola Sobrevals, de 12 anys, la qual presentava ferida incisa, al dors del peu esquerre, a causa d'una caiguda a la via pública. Ha passat al seu domicili.

CULTURA FÍSICA FEMENINA.

La Secció Femenina de l'Ateneu Amics del Llibre, inaugurarà el proper dilluns dia 7 a l'Escola Ferrer i Guàrdia del carrer del Vall uns cursets populars d'educació física per a la dona a càrrec dels competents Professors Lipiz i Montagut els quals donaran els seus ensenyaments tots els dies feiners en el pati d'esbarjo de l’esmentat centre docent.

Al matí de 6 a 7 el professor Montagut dirigirà els exercicis de gimnàstica sueca i a la tarda, també de 6 a 7, el professor Lipiz explicarà pràcticament el mètode indià anomenat d'Hérberi ei qual, per primera vegada, es donarà a conèixer a la nostra ciutat.

El Conseller de Sanitat doctor Palau, tindrà cura de la inspecció mèdica de les alumnes.

La Secció Femenina convida per a demà dijous a les 9 del vespre, totes les companyes, amigues i simpatitzants per tal que facin acte de presència al saló d'actes de la dita Escola, a l’objecte de canviar impressions.

No hay comentarios: