viernes, 4 de junio de 2021

Front, edició de dilluns, 24 Maig 1937, pàg. 2

 

La superstició de Burxa-tites

No ens estranya que Burxa es torni supersticiós. Els fantasmes fan sovint males passades a la seua inefable espiritualitat. Un dia són cartes anònimes amenaçant-lo dels pitjors perills, l’altra conferències telefòniques dient-li el nom del porc amb una veu mel·líflua. Ara les bruixes pertorben la seva intel·ligència i li fan veure una emissora clandestina de potència en el lloc d'un aparell amplificador amb altaveu. Francament, comprenem que n'hi ha per perdre la serenitat i l'equilibri espiritual.

Però del que no el creiem capaç és de convertir-se en un modern "desfacedor de entuertos", a semblança del Cavaller de la trista figura. Perquè, mireu que sortir-nos a reivindicar l’emissora del P.O.U.M., és una sorpresa inesperada. De veritat que no el crèiem capaç de fer el joc a Franco i Queipo, sortint en defensa d'un artefacte sembrador de confusionismes. Està vist que els poders sobrenaturals poden fer grans coses. Planyem a l’inefable Burxa per la teva caiguda en aquest món de fantasmes i no voldríem equivocar-nos presagiant-li una trista sort, si no sap sostreure's a la seva influència.

No hl ha dubte que Burxa passarà a la història del periodisme local, com el cas més pintoresc de comicitat, S'erigeix en defensor de les millors causes i posa a llur servei ta seva prosa cançonera d'escriptor mancat. La seva insuficiència espiritual és substituïda per la seva barra, i quan acaba els arguments, utilitza la cridòria.

Fa com un mestre d'escola dels vells temps, que terroritzava els seus alumnes amb atacs de verborrea, el qual li va valdre el sobrenom de mestre-tites, perquè, naturalment, tota la quitxalla es prenia a broma les seves paraules fortes. Per això, tenint en compte que Burxa passarà a la història amb una alè formidable, bategem aquest insigne personatge amb el nom sonor de Burxa-tites. Li prometem una popularitat a tota prova. Les bruixes ja es cuidaran de propagar la bona nova, a costa, és clar, de fomentar la superstició de Burxa-tites.

DISSABTE S’EFECTUÀ L'ENTERRAMENT DE L'OBRER MIQUEL OSUNA

El passat dissabte, prop de les 6 de la tarda tingué lloc l'acte de l'enterrament de l'obrer Miquel Osuna, assassinat en la nit del dijous últim. L'acte fou molt concorregut i, palesà una vegada més l'animadversió del poble per fets semblants que tendeixen a rarificar l'ambient de la nostra reraguarda. Hi assistiren representacions de les diverses entitats polítiques i sindicals de la nostra ciutat i una delegació del Comitè Local del P. O. U. M.

Una vegada més, refermem la nostra més enèrgica condemna de fets com aquest, així com de les incitacions constants que es fan a la violència entre els diversos sectors de la classe obrera, cosa que tota consciència. honrada ha de rebutjar.

Fem constar el nostre condol als seus familiars i als seus companys de partit.

TORNEM ALS TEMPS ODIOSOS DE VEXACIÓ?

A la sortida dels cinemes, el passat dissabte a la nit, els companys que havien assistit a aquelles sessions es trobaren amb la sorpresa de veure's encarats els fusells de la guàrdia d'assalt, la qual procedia simultàniament a escorcollar a tothom. El fet i la forma com es duia a terme va produir la consegüent alarma entre el públic estacionat i es comentava desfavorablement l'actitud dels guàrdies.

Avisat el cap de la guàrdia, d'assalt a la nostra ciutat del que ocorria es personà seguidament a les portes dels cinemes i ordenà als guàrdies que deposessin llur actitud, cosa que feren. Els locals van ésser evacuats ràpidament i sense que es produís cap mena d'incident.

UN INDIVIDU QUE HA DE PRESENTAR-SE

Per tal de fer-li lliurament d'un document rebut en aquesta Alcaldia de la Caixa de Reclutes número. 27 de Tarragona, es prega es personi en aquesta Alcaldia, amb tota urgència, el ciutadà Joaquim A. Borràs i Badois, el domicili del qual hom desconeix

DEMÀ FINEIX EL TERMINI DE PRESENTACIÓ DE LES DECLARACIONS DE L'IMPOST SOBRE LA XIFRA DE NEGOCIS

D'acord amb el decret del Conseller de Finances del 14 de maig corrent hom adverteix que fins el dia 25 del corrent ha quedat prorrogat el termini per la presentació de les declaracions del mes de març i abril, subjectes al pagament de l'esmentat impost. L'Oficina està instal·lada al carrer de Puignovell. 33.

PROGRAMA DE L'ÚLTIMA SESSIÓ DE CINEMA PER ALS INFANTS

Per a dimecres vinent, el programa que es donarà en els cinemes Recreo i Doré en sessió per als infants, serà com segueix: "Alícia al país de les meravelles"  "Per arribar a campió" i "A cop dur".

LLIURAMENT A LA CREU ROJA

El Comitè Local de la Creu Rojo es complau en fer públic el seu agraïment a la Unió Esportiva pel lliurament de la quantitat de 213'60 pessetes, producte de la recapta obtinguda en la VIII Volta a Terrassa, celebrada fa poc amb tant d'èxit en aquesta ciutat, organitzada per la benemèrita Unió Esportiva.

LA SESSIÓ DE CINEMA PER ALS INFANTS SERÀ DIMECRES

Contràriament a l'anunciat i a la consuetud d'aquestes sessions de cinema per a infants a profit del Segell Pro Infància, que es celebraven els dimarts, la present setmana en la qual es donarà l'última sessió es realitzarà el dimecres.

Des d'aquesta nota avisem als mestres que ho tinguin en compte.

PROTESTES PER L'ASSALT ALS NOSTRES LOCALS

EI Comitè Local de la Joventut Comunista Ibèrica ha enviat a l'alcalde de Terrassa el present document de protesta contra els assalts als nostres locals:

El Comitè local de la Joventut Comunista Ibèrica protesta enèrgicament de l'assalt violent que grups d'individus armats, però d'una pobra capacitat intel·lectual, efectuaren al Departament de Propaganda i al Socors Roig del P. O. U. M., trinxant-ho tot i àdhuc arribant al robatori.

Esperant que prendreu les mesures necessàries contra dels vertaders INCONTROLATS.

Vostres i de la Revolució. — Comitè Local de la Joventut Comunista Ibèrica.

El Comitè Local del Socors Roig del Partit Obrer d'Unificació. Marxista protesta indignat contra el vil atropell que ha estat víctima amb l'assalt grangsterià que per part d'elements la finalitat dels quals no podia ésser altra que el robatori, ja que s'endugueren a més d'una màquina d'escriure, una premso, carpetes, tinters i documents, 230 pessetes corresponents a la subscripció pro Biblioteca Circulant pels ferits i malalts de l'hospital.

També amb l'assalt i clausura del Departament de Propaganda s'ha mermat una part de beneficis per aquest Socors Roig, ja que el producte de la venda de llibres i publicacions del partit anava destinat al fons de la nostra organització d'ajut. Està a les vostres mans que les autoritats facin les gestions necessàries per a descobrir els autors d'aquest robatori.

Esperem que així ho fareu.

Vostres i del proletariat.

Terrassa, 23 de maig de 1937.

ELS COMERCIANTS HAN DE TENIR PERMÍS PER COMPRAR FORA DE LA CIUTAT

La Conselleria de Proveïments . manifestà a tots els comerciants de queviures majoristes i detallistes, que per efectuar les seves compres a fora de la nostra ciutat, han de proveir-se primerament d'un permís que els ha d'estendre la subdelegació comarcal. Aquests permisos seran concedits a les nostres oficines, Josep Sunyol, 11.

Avisem que sense aquest requisit no serà possible poder efectuar llurs compres.

PER SI HEU DE COMPRAR OLI...

La Conselleria de Proveïments assabenta al públic que la present setmana els establiments que vendran oli tindran un permís especial de la Conselleria, que fixaran en lloc visible. Serà Imprescindible per l'adquisició de l'esmentat article, que hom presenti el carnet de racionament lliurant el tiquet d'oli corresponent al dilluns dia 24 de maig. De 1 a 2 familiars es lliurarà la quantitat de mig litre; de 3 a 4, un litre, de 5 a 6 un i mig, i de 7 a més familiars. 2 litres.

LA CARN DE BÉ A 10'50 PTES. EL QUILO

El President del Consell Municipal, per acord conjunt amb el Conseller-Regidor de Proveïments, assabenta als ciutadans de Terrassa, que molt a desgrat seu i a pesar dels esforços realitzats. per tots, per tal d'evitar-ho, es veu. precisat a autoritzar la venda de carn de bé  a 10’50 ptes el quilo, ja que de no acceptar aquest augment de preu i per la competència d'altres ciutats. Terrassa es veuria privada d'un article tant necessari com és la carn.

SINDICAT OBRER DE LA METAL·LÚRGIA I DERIVATS (U. G. T.)

Comuniquem a tots els nostres afiliats que el nostre local social ha estat traslladat al carrer de Ramon Pont (abans Sant Pau), núm. 25, on des d'avui funcionaran els departaments de Cotització i Secretaries.

Fem constar així mateix que solament aquesta Junta està facultada per a convocar reunions, les quals es celebraran des d'ara en el local esmentat.

NOTA DE LA DELEGACIÓ DIVISIÓ LENIN

Tots els companys pertanyents a la Divisió que tenien permís, fins el 24 del corrent, han de passar sens falta demà al matí, de nou a 12, per lo delegació, local

EL TELÈFON DEL COMITÈ LOCAL

Es posa en coneixement de tots els militants que el número de telèfon de les secretaries del Comitè Local del P. O. U. M. és el 2470.

Així mateix cal remarcar que aquest connecta amb les Secretaries d'Organització i Sindical.

ENVIEU TOTA LA CORRESPONDÈNCIA A L'APARTAT DE CORREUS 63

Tota la correspondència relacionada amb el nostre partit i les seves diferents seccions —Comitè Local, J. C. I, Secretariat Femení, Socors Roig, Agrupació d'Estudiants Comunistes, Federació de Pioners, Delegació de la Divisió Lenin, Institut Maurin—, d'estar adreçada a l'apartat de correus núm. 63.

No hay comentarios: