miércoles, 23 de junio de 2021

L’Acció, edició dimarts, 8 de Juny de 1.937, pàg. 2

 

Compàs de l'hora

I no vàrem veure escopetes !

Ahir el vespre es varen apagar els llums de la nostra ciutat.

Hi varen romandre dues hores grasses i horn, naturalment. visqué moments d’angúnia per la sort que podés córrer Barcelona. El perill de bombardeig però, passa i la normalitat es va restablir.

Cal però, que us digui que Burxa va restar un xic defraudat de la manera com ens ho vàrem prendre ací. Les coses es normalitzen que és un fàstic. Altres hores, els nostres carrers haurien vist les patrulles, les cèlebres patrulles, amb escopetes, pistoles, metralladores, en fi, armades fins a les dents desfilant amb aires de perdona-vides i donant caràcter de tragèdia a la ciutat. Calia estar en circumstàncies i això era una bona mesura que donava molt de to.

Ahir, però, tothom sortia a fer-la petar amb el veí, i els nostres carrers estaven plens..., i pacífics. Ni els clàssics casquets Paulissians que la Conselleria de Sanitat ens va ofrenar fa un temps ais periodistes, ni el braçal amb una estrella roja, res, vàrem fracassar i la nostra ciutat va donar un aspecte tan poc revolucionari, que a Burxa no li queda altra remei que protestar enèrgicament d’aquesta descurança.

Tan bonic que feia veure gent armada pels carrers i Sobretot aquelles pistoles metralladores que àdhuc hom lluïa a la falda en ple Consistori ho bé prenent cafè, i que donaven un caràcter africanissim a la nostra ciutat, plena de trencacolls ì de perills inconcebibles.

La defraudació d'ahir no pot durar. Ara ja hi estàvem acostumats i cal viure a la «page» com diuen els' francesos, perquè si no és així, que en farem d'aquella gran fama que tenim de revolucionaris?

BURXA.

Avui a la nit celebració d'un acte transcendent

Terrassa avui rebrà els distingits hostes obrers i camperols que visitaren la U. R. S. S. en motiu d' assistir a la celebració de les festes del Primer de Maig.

Aquests ens parlaran des de la tribuna del Teatre Alegria, per tal de donar-nos les seves impressions rebudes.

Els organitzadors d’aquest acte ban estat els amics de l'A. A. U. S, i estem convençuts que aquest acte reeixirà, tota vegada que els moments en què vivim son de justa necessitat per a l'orientació civil i social del nostre poble.

Notes de la Presidència municipal i conselleries

VENDA DE BACALLÀ.

La Conselleria de Proveïments posa en coneixement del públic |en general que dimecres i dijous, a tots els establiments de Mercadals i carrers especialitzats en el Ram, es vendrà una partida de bacallà de la mateixa forma que la setmana passada o sigui el dimecres del 1 al 6.000, i el dijous del 6.001 als restants. Horn donarà la ració a raó de 100 grams per persona i al mateix preu de la setmana passada.

S'HA TROBAT UN BRAÇALET.

AI Departament de Premsa i Propaganda ha estat portat un braçalet amb unes inicials, trobat a la via pública el qual serà Iliurat a la persona que acrediti ésser-ne propietari. Pot passar a recollir-lo al dit Departament del nostre Ajuntament.

Notes diverses

IMPOST SOBRE LA XIFRA DE NEGOCIS.

Fins el dia 15 del corrent mes, hom ha de liquidar les operacions corresponents al mes de maig. Les declaracions s'admeten tots els dies feiners (dissabtes inclusius) en l'oficina Recaptadora, Puignovell número 13, les quals en el moment de la presentació, es procedirà a fer la liquidació del 2% lliurant-se l’oportú rebut justificatiu.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Joan Perarnau de 11 anys d'edat amb domicili a la Ctra. de Castellar 67, el qual presentava segons diagnòstic del Dr. de guàrdia ferida a la cama esquerra per mossegada de gos.

Josep Asencio de 46 anys, amb domicili al carrer de Bartrina 49, ha estat curat de resultes d'haver-lo atropellat un carro, de ferida contusa amb probable fractura de la metatènsia cinc del peu esquerre.

Estrella Espí de 22 anys, presentava de resultes d'una caiguda ferida incisa dors mà dreta. Ha passat al seu domicili Pare Llauradó, 43.

Manuel Bou de 10 anys d'edat ha estat curada d'una mossegada de gos a la regió glútia dreta. Ha passat al seu domicili Marqués de Comillas 136.

PER LA CREACIÓ DELS «AMICS DE MÈXIC» A LA NOSTRA CIUTAT.

Ens assabenten que es troben ja molt avançats els treballs que porta a cap la comissió organitzadora d'una agrupació d'«Amics de Mèxic» a la nostra ciutat

Dintre uns dies es procedirà a la constitució oficial de l'entitat, en la qual es celebrarà una assemblea per a nomenar el Consell Local i aprovació dels estatuts.

DONATIUS AL CASAL DELS VELLS.

La secció de cosidores i esborradores de la casa Pont Aurell i Armengol, han fet lliurament de roba per a confeccionar 25 pantalons d'home per al Casal dels Vells d’Assistència Social.

Eusebi X ha fet lliurament del valor de 16 litres de vi equivalents a 8’80 ptes. destinats al Casal dels Vells i Cuina Popular.

EL GRAN ESDEVENIMENT TEATRAL DE DIVENDRES AL TEATRE DEL POBLE.

La representació de l'òpera «Marina» pels eminents artistes Hipòlit Lázaro Pilar Duamirg i el nostre compatrici Josep Guimerà, ha desvetllat a la nostra ciutat un interès poques vegades previst en espectacles d'aquesta naturalesa.

Tal com ja vàrem anunciar dirigirà l'orquestra el mestre Sabater, detall que ve ha augmentar considerablement les probabilitats d'èxit d'aquesta representació. No cai dir també que es gran la curiositat del nostre públic per sentir al baríton terrassenc Josep Guimerà.

Demà dimecres començarà la venda de localitats.

No hay comentarios: