martes, 15 de junio de 2021

El Dia, edició de dimarts 1 de juny de 1.937, pàg. 2 i 3.

 

UNA VISITA AGRADABLE :: EL REPRESENTANT CONSOLAR DE LA REPUBLICA MEXICANA A TERRASSA.

Atentament convidat pel Consell d'Empresa de la casa Sala i Badrinas E. C i invitat així mateix pel Consell d'Empresa de la casa Amorós E. C. i pel nostre Consell Municipal, demà passat dijous serà hoste de la nostra ciutat, l’Honorable Cònsol dels Estats Units dc Mèxic a Barcelona, el ciutadà N'Alexandre Gómez i Maganda.

Sobrer és subratllar la transcendència d'aquesta visita, que permetrà al poble de Terrassa exterioritzar envers el representant consolar mexicà l'enorme simpatia de què gaudeix en els medis obrers antifeixistes, tota vegada que ningú no ignora que aquell país lliure ha estat :junt amb la URSS el que més qualificat paladí de la Llibertat i del Progrés que tanta de sang costen a la sacrificada Espanya antifeixista, abandonada per totes les nacions que s'autoanomenen civilitzades. El valuós ajut prestat per Mèxic a la nostra causà el fa mereixedor de la gratitud del nostre poble i Terrassa ho expressarà inequívocament en la persona de Gómez Maganda en la seva visita del dijous.

L'Honorable Cònsol de Mèxic, el ciutadà N'Alexandre Gómez Maganda efectuarà les següents visites:

A dos quarts de 5: Arribada i recepció a l'Ajuntament.

A les 5: Visita a la fàbrica de la casa Sala i Badrinas E. C.

A dos quart de 6: Visita a !a fàbrica de la casa Amorós i Cia, E. C.

A un quart de 7: Salutació al poble de Terrassa des de l'Ajuntament

A dos quarts de 7: Visita al Museu emplaçat en el recinte de les Esglésies Romàniques de Sant Pere.

A les 7: Visita a les Escoles Industrial i Municipal d'Arts i Oficis.

Acabades d'efectuar les visites que anteriorment hom fa referència, l'Honorable Cònsol Gómez i Maganda partirà envers Barcelona.

NOTA DE LA INSTITUCIÓ "ASSISTÈNCIA INFANTIL :: AL.S MESTRES I MESTRESSES DE LES ESCOLES DE CATALUNYA.

La necessitat de dotar les colònies de nens refugiats d’una bona biblioteca i les dificultats materials per a atendre aquesta necessitat a cada colònia, han suggerit la idea a Assistència Infantil i de crear aprofitant la propera Fira del Llibre la “Biblioteca Circulant Infantil”

L’objectiu d’aquesta Biblioteca es deixar llibres en servei de préstec a tots els nens refugiats a Catalunya i als escolars que ho sol·licitin; això vol dir que hauria de comptar amb tota mena de llibres, que puguin ésser útils a l'infant ja pel seu caràcter científic, històric, consultiu, literari, etc

Emprendre's la fundació d'aquesta Biblioteca a càrrec exclusiu d'Assistència Social seria tasca excessivament feixuga per aquesta Entitat i per això, així com per a establir un lligam entre els infants que viuen a Catalunya i els que han hagut de cercar a la nostra terra llar í protecció creu Assistència Infantil que seria interessantíssim que tots els nens de les nostres escoles, amb motiu de la Fira del Llibre, fessin el donatiu d'un llibre a la “Biblioteca Circulant Infantil" i en els casos que això fos difícil, adquirissin un llibre entre un grupet d’infants.

L’ambient que ens ha semblat més adequat per a llançar-hi el nostre projecte, ha estat l'escola: la persona més capacitada perquè el nen el conegués, l'estimés i el realitzés, ha estat el mestre; per això acudim a vosaltres, els mestres i mestresses de Catalunya i us demanem la vostra col·laboració entusiasta per a una de les obres que més encaixa amb la tasca espiritual que realitzeu prop de l'infant.

Estem a les vostres ordres per a tota mena de detalls: volem reeixir en l'empresa i Assistència Infantil no dubta de l'èxit si compta amb el vostre suport.

NOTA: Els llibres poden ésser dipositats al Casal de la Cultura, Plaça de Catalunya. 14; Stand d'Assistència Infantil. Plaça de Catalunya, entre Portal de l'Angel i Consolat francès; Oficina central d'Assistència Infantil, P. de Gràcia. 76.

A l'Stand d'Assistència Infantil, hi haurà una secció especial llibres per a infants.

INSTITUT DE SEGON, ENSENYAMENT DE TERRASSA :: MATRÍCULA LLIURE.

"En compliment del que disposa l’Art 8 del Decret de 13 d'octubre del passat i d'acord amb les exigències de les circumstàncies actuals, aquest Ministeri ha acordat:

1er.─ Qui s’obri matrícula lliure en els Instituts de 2on. Ensenyament restringint-les als escolars que es trobin en les condicions següents:

a) Residir habitualment en localitat on no hi hagi Centre Oficial de Segon Ensenyament.

b) Els que per la seva edat sobrepassin la que s’exigeix  per al termini dels estudis de segon ensenyament.

c) Els que per haver prestat o estar prestant efectius serveis de guerra no pogueren matricular-se en el termini assenyalat per a sol·licitar la matrícula oficial.

d) Els que simultaniegin llurs estudis amb el treball, per a poder sostenir o ajudar llurs familiars.

2on.—La matrícula es realitzarà en els terminis i normes següents:

a) Del 1 al 15 de juny sol·licitaran els alumnes la matrícula acompanyant a la petició certificació expedida per les organitzacions polítiques i sindicals que acreditin que els seus pares o familiars són persones afectes al règim.

b) Durant aquests dies, actuarà la Comissió seleccionadora d’ordre polític de l’alumnat que estarà composta segons indica l'Ordre del 19 de setembre darrer.

c) Els admesos formalitzaran la matrícula després de l'Informe favorable de l'anterior Comissió del 15 al 30 de juny.

d) Els alumnes que aspirin a matrícula gratuïta, ho sol·licitaran del 1er. al 10 de juny acompanyat a la petició els documents polítics o sindicals que acreditin que llurs pares o familiars són afectes al règim. La concessió d'aquestes matrícules es farà per la Comissió seleccionadora, tenint en compte els informes que l'interessat presenti i els documents que pugui aportar.

València, 20 d'abril de 1937.—P. D. W. Roces.—Sr. Subsecretari d'aquest Ministeri".─ Tot el qual faig públic per ordre del Sr. Director d’aquest Centre. EI Secretari, Carles Armiño.

NOTES.—En la cartellera d'anuncis d'aquest Centre hi han exposats els models de les instàncies sol·licitant matrícula gratuïta. Dita instància haurà de reintegrar-se amb pòlissa de 0'25 ptes.

La Secretaria està oberta tots els dies feiners de 10’30 a 12'30 del matí. En ella es facilitaran els impresos .sol·licitant matrícula ordinària.

S'obre matrícula d'Ingrés per als alumnes que es trobin en les circumstàncies abans esmentades.

Terrassa, 31 de maig del 1937.

D'UNA FESTA ÍNTIMA EN EL GRUP EXCURSIONISTA MONTSERRAT.

D'acord amb el programa establert, tingué lloc abans d'ahir a la tarda, amb veritable èxit la celebració de la vetllada organitzada per aquesta Entitat a profit del Segell Pro-Infància

La nombrosa concurrència que omplia el local sortí plenament satisfeta, aplaudint amb entusiasme els diferents elements que tan desinteressadament hi prengueren part.

Fins que finalitzà el festeig, l'animació fou constant i la brillantor de la festa es mantingué fins el darrer moment.

Bé per l'entitat organitzadora.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari.

Josep Moya, de 10 anys d'edat i Armengol, 1, el qual presentava segons diagnòstic del doctor de guàrdia, ferida incisa al munyó dret a causa d'una caiguda a la via pública.

Martí Martínez, de 23 anys, ha estat curat d'arrencament del dit segon del peu esquerre. Ha passat al seu domicili, Infant Martí, 138.

No hay comentarios: