martes, 8 de junio de 2021

Front, edició de dijous, 27 Maig 1937, pàg. 2

 

El treball de la policia

L'actuació de la policia, en tot temps ha donat molt a parlar. Unes vegades ha estat el seu encert, la seva afinada actuació en la recerca d'un delinqüent o la persecució d'un fet. el que ha estat molta perquè no es regategés el mèrit que això suposa, encara que la reacció fos diversa: els afavorits elogiant-la i els atrapats maleint-la.

També ha estat motiu de crítiques, de censures i d'hostilitat, quan s'ha mantingut amb insistència dintre de la més discreta actuació, cometent més. aviat atropells que reparant injustícies. La història de la nostra policia, és a dir de la policia de l'Estat espanyol, no és per honrar-la. Més avial s'ha acreditat per la seva incapacitat i per la seva actuació parcial.

Ens crèiem que canviarien els procediments i que amb la nova era que vam obrir el 19 de juliol, deixaria la policia d'estar al servei d'uns determinats interessos de classe i de casta i procuraria sobretot treure's de sobre el ridícul que s'havia guanyat amb la seva pèssima actuació.

Doncs no ha estat així. La policia continua estant al servei de certes persones i de certs interessos i continua fent el ridícul i demostrant la seva incapacitat. Heus aquí el cas més recent i més significatiu que recolza les nostres afirmacions.

De resultes del reprovable assassinat de l'obrer Osuna; la policia practicà diverses gestions, la primera de les quals i a instigació del P. S. U. C. fou un registre en els nostres locals, que coincidí no pas casualment amb l'assalt i destrossa dels locals de Propaganda i Socors Roig. El resultat va ésser nul, però calia continuar buscant tres peus al gat i d'aquesta manera han anat inculpant militants nostres que de moll temps eren al front i desconeixien el fet. Això ha culminat anant a detenir el company Francesc Puig Ibars. que MORÍ EL SETZE DE SETEMBRE PASSAT AL FRONT D'ARAGÓ Volen una planxa més grossa?

Ens sembla que és hora que els companys de la policia, procurin tenir més encert en les pistes i sobretot que no es deixin portar per la fòbia que certs sectors demostren contra el nostre Partit.

INTOLERABLE ! INTOLERABLE !

Ahir a les sis de la tarda la policia es presenta a casa del que havia estat, militant del nostre Partit en Francesc Puig Ibars. mort al front d'Osca el dia 16 de setembre de l'any passat, amb la Intenció de detenir-lo com a presumpte autor de l'assassinat de l'obrer Osuna. La policia en adonar-se de la planxa que havia fet en anar a detenir un company mort al front fa vult mesos i mig; feu un registre a la casa i se n'endugué detingut el germà de la vídua del nostre company, que fou alliberat a les nou.

Demanem al Delegat d'Ordre Públic, que cessin d'una vegada les provocacions contra els nostres militants, les quals no van encaminades a aclarir un fet, sinó, que com en el cas present, serveixen únicament per atiar l'odi d'un determinat sector polític contra el nostre Partit.

S'HA CLAUSURAT FORMALMENT EL LOCAL DE PROPAGANDA DEL NOSTRE PARTIT

Aquest matí ha estat clausurat amb el ritus habitual en aquests casos, el local on el nostre Partit tenia instal·lat el servei de Propaganda, situat al carrer de les Milícies Catalanes, núm. 52, i que fou assaltat el passat divendres a la nit per uns incontrolats que tracten: de tals als altres. L'interior del local ha quedat en complet desordre, amb els mobles destruïts, calaixos esbotzats, llibres marxistes estripats i fotografies de Marx, Lenin, Maurin i militants nostres morts al front fetes a bocins, la qual cosa demostra els procediments feixistes emprats pels assaltants.

FINS DILLUNS NO HI HAURÀ MONEDA FRACCIONARIA MUNICIPAL

Malgrat que s'havia anunciat la possibilitat que demà es repartís ja la moneda fraccionària que el municipi posarà en circulació, no ha estat possible a causa de dificultats tècniques sorgides a darrera hora. Podem assegurar, però, que el proper dilluns es posaran en circulació bitllets de pesseta.

L'ÚLTIM FESTEIG OFICIAL DEL SEGELL PRO INFÀNCIA

El Comitè Local del Segell Pro Infància resta satisfet de la cooperació que el poble de Terrassa ha dispensat a benefici dels Infants residents a Catalunya. I per tal de donar un final esplèndid a la present campanya, ha organitzat un festeig artístic-musical per al proper dimecres dia 2 de juny, en el Teatre del Poble.

Aquest acte hem de fer remarcar que serà oficialment el darrer. Hi assistiran per la importància que engloba, a més del Comitè local, el Central.

Hom espera que en aquest dia els nostres ciutadans respondran, com han respost fins avui, a l'èxit apoteòsic que mereix la IV Campanya del Segell Pro Infància.

NOTES DIVERSES

Festival artístic a benefici del segell Pro Infància.

Dissabte a un quart de deu de la nit, el rapsoda Antoni Àries acompanyat del sextet simfònic donaran un concert al Casino del Comerç i que serà a benefici del Segell Pro Infància.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA

En les darreres 24 hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat  dispensari:

Eusebi Villarassa, de 3 anys d'edat el qual ha estat guarit de ferida incisa a la regió parietal esquerra produïda per un cop. Ha passat al seu domicili, Pardo Bazán, 39.

Margarida Subirà, de 82.anys d'edat i amb domicili al carrer de Colom, 315, la qual presentava ferida incisa-contusa a la regió frontal amb probable fractura de l'esmentada regió, de resultes d'un cop de roc. Ha estat hospitalitzada.

Teresa Gui, de 30 anys, presentava un fort atac d'histerisme, i contusió amb hematoma a la regió occipital. Ha ingressat al nostre Sanatori Mèdic.

Maria Mauro, de 62 anys, ha estat guarida de ferida incisa-contusa a la regió occipital. Ha passat al seu domicili, Francesc Ascaso, 10.

L'IMPORTANT FESTIVAL BENÈFIC DE DISSABTE

EI Sindicat d'Espectacles Públics (U. G. T.) ha organitzat aquest primer festival públic, que tindrà lloc dissabte, a les nou de la nit, al Saló d'Actes d'aquest Sindicat, ho fa sota el sinònim d'una alta finalitat benèfica: Hospital de Sang local.

Són dos els sentits que el fan interessant. El cultural i netament artístic, i el de la novetat en què la direcció tan de les orquestres com ballets, rítmica i teatre, va a càrrec de destacats elements ben coneguts dintre l'art terrassenc.

I és per això i per a donar més relleu al benèfic que en majoria en clou, que el Sindicat d'Espectacles Públics (U. G. T,). espera dels ciutadans terrassencs. sabran correspondre a aquest acte així com també interpretaran degudament l'interès que ha mogut als organitzadors.

El preu de la invitació, serà el d'una pesseta i són diversos els llocs que es poden obtenir; cosa que es podrà constatar en els programes que s'han posat a la llum.

EL CAP DELS SERVEIS MEDICO-MUNICIPALS HA RENUNCIAT EL SEU CÀRREC

A l'objecte d'intensificar eficientment la tasca dc profilaxi social que assenyala el vigent reglament d'inspeccions sanitàries promulgat pel Govern de la Generalitat de Catalunya, el Dr. Joan Paulis, Inspector Municipal de Sanitat de la Comarca de Terrassa ha presentat al Conseller de Sanitat del nostre Ajuntament la renúncia del càrrec de Cap dels Serveis Mèdic-Sanitaris Municipals que desempenyava interinament.

No hay comentarios: