sábado, 22 de septiembre de 2018

El Dia, Edició dissabte 27 d’abril de 1.935, pàg. 1


«El catalanisme a Terrassa»

Baltasar Ragon ha historiat el moviment catalanista a Terrassa en un volumet que acaba d'aparèixer amb aquest epígraf. Sense que s'ho hagués proposat. En Ragon ha hagut d'escriure la història de l'Associació Catalanista. Era inevitable. La història del catalanisme a Terrassa, és la història de l'Associació, de l'Agrupació Regionalista que fou en la seva primera època. Quan el catalanisme es plasmà substancialment i políticament en les Bases de Manresa, a Terrassa, com a tot arreu, es definí i estructurà el moviment catalanista íconstructiu, aquest que tan pròpiament és anomenat avui el catalanisme històric. I la vella Agrupació Regionalista, com més ençà l'Associació Catalanista, han estat el fogar hereu d'aquell esperit autèntic del catalanisme, que en trenta anys ha refet la consciència nacional de Catalunya. Per això la història del catalanisme a Terrassa, ha hagut d'ésser indefectiblement la història de l'Agrupació Regionalista i la seva seguidora actual l'Associació Catalanista.

La lectura d'aquest llibre objectiu d'En Ragon, tanca, al flnal, úna altra remarca igualment indissimulable per a qualsevol historiador, imparcial. L'autor clou la descripció en el punt precís de l'adveniment de la República, és a dir, quan el catalanisme entra en un parèntesi històric on és desfigurat essencialment pels polítics de la situació, que converteixen el Catalanisme en instrument de partit per a combatre i perseguir grans masses de catalans i catalanistes. En aquest punt, la discreció de l'historiador imparcial i objectiu, sobretot si és català, resulta altamient comprensible. A partir d'aquell allau passional i essencialment partidista, el catalanisme actuant, el que arrossega grans masses a l'equívoc que les esquerres exploten amb mires a l'interès partidista, deixa d'ésser el veritable catalanisme per a convertir-se en instrumenl contra el catalanisme. La cosa és clara. El moviment catalanista, sota l'acció predominant del les esquerres, passa a esdevenir un element de divisió dels catalans i no l'aglutinant patriòtic que és l'autèntic catalanisme. I aquest roman circumstancialment arrecerat i l'allau de l'equívoc passa per a estabellar-se estrepitosament el 6 d'octubre de l'any passat.

La història del catalanisme autèntic, doncs, s'interromp bruscament en el punt que tanca la seva descripció En Ragon en el seu llibre. D'aleshores ençà, és un catalanisme camuflat, una flcció del catalanisme que divideix i provoca una lluita aferrissada entre els catalans de diversos matisos ideològics. La insensatesa i la manca veritable de sentit patriòtic dels esquerrans de la situació, els porta a oblidar que el catalanisme és un moviment específicament nacional, una causa superior a tot interès de partit i a tota matisació ideológica.

Per dissort de Calalunya, el primer assaig d'autonomia anà a parar en mans d'aquiesta ficció del catalanisme. Les conseqüències, malauradament, són a la vista després del desastre del 6 d'octubre i amb ell l'enfonsada de les nostres institucions autonòmiques. Costarà de reparar tants d'estralls però cal de totes passades retornar a Catalunya aquell aglutinant patriòtic que ja existia al nostre poble amb el catalanisme històric. Cal retornar-hi sense tardança, puix que aquest aglutinant patriòtic és el que cerquen avui tots els pobles del món per a conjurar les lluites internes que, sense l'ideal patriòtic, dessagnen i destrocen la seva vida, abocant al caos la nostra civilització.

Es gràcies a la divisió i a la lluita entre els catalans mateixos, que avui es veuen en cor de venir a Calalunya a aprofitar-se'n aquells polítics i partits espanyols, la premisa comuna dels quals és l’anticatalanisme. Contra aquests, doncs, Catalunya ha d'oposar la força de l'aglutinant patriòtic indestructible, el catalanisme ideal comú, sota el qual han de conviure en estreta germanor tots els fills d'aquesta terra, de tots els pensars de toies les tendències socials i polítiques, de tots els matisos ideològics per oposats que siguin.


No hay comentarios: