sábado, 12 de mayo de 2018

Acció Catòlica (Vilafranca del Penedès) (02/02/1935) Pàg. 1


EL pintor Josep Rovira. Un vilafranquí, el pintor Josep Rovira,acaba d'inaugurar una exposició a les galeríes de can Busquets del Passeig de Gracia. A més del fet ja prou considerable de que aquest artista cada dia sapiga més el que es faci, el que més ens incita a parlar-ne des d'aquestes columnes, és el fet saludable i singular de tractar-se d'un artista vilafranquí que tots coneixem, admirem i felicitem amb motiu del seu darrer éxit, que no serà pas, si ell s'ho proposa i Déu ho disposa, l'últim de la seva vida. Però com que la crítica de l'obra estricta d'un artista representa molt poca cosa en sí, i en aquest aspecte es parla molt en va permeteu-me una lleugera virada vers els terrenys de les sugerències, que a la llarga es tradueixen en ensenyances, i, a fi de compres, és el que importa.

D'un artista, per poca cosa que sigui, en podreu fer al menys, la crítica pertinent al cas; l'hi podreu fer retrets, l'hi podreu donar consells, podreu dir que us sembla això, allò, o el de més enllà, i si hi teniu algun compromís contret, àdhuc podreu dir-l’hi que és un artista com una casa, que és un prodigi excepcional, etc., etc., pero per acabar, haureu d'afegir que és un etern incomprès, si el públic solvent, al qual us dirigiu, no s'empassa els vostres elogis més o menys sospitosos.

Pero quan l'obra de l’artista per ella sola es basti en suggerir-vos unes idees que sobrepugin a la materialitat de la pintura, alesbores podreu dir d'aquell artista que ultra el sentit pictòric o tècnic que requereix tota obra com la que avui ens ocupa, posseeix els sentits elevadíssims, capdals, de plasmar la llum i la poesia de cada ambient i de cada situació. Aquests factors de llum i poesia de l'ambient, són en el paisatge, o en l'interior el que és, més l’expressió i la semblança al retrat.

En la seva actual exposició, el compatrici ]osep Rovira i Soler, assoleix el domini gairebé total i ja es dir molt d'aquest factors. D'aquesta manera veiem com en les pintures a pIe aire deIs seus paisatges de Terrassa traspúa en els seus captards daurats una emoció franciscana, i fa pensar algun cop en el Maragall que…

Sentía les delicies de les Fons
neixer en son el regal de les congestes;
i en l'ampla quietud dels horitzons
hi sentia el repòs de Ies tempestes.

El paisatge de Josep Rovira és un paisatge normal, natural, sense l'isme, però. La pintura de Josep Rovira és feta del sentiment de la sinceritat, Sinceritat, allò que tant trobem a mancar en els nostres pintors joves, àvids de notorietat i pròdigs en excentricismes com són, en gran nombre.

Tornant a alló que mes amunt deia dels factors llum i poesia de l'ambient, diré ara que el nostre artista ja deu portar-los, i els hi porta, a l'anima des del dia que va néixer, doncs els adapta tan ajustadament al tema que tracta, i sap identificar-los tan perfectament, què, que us diré? reconeixen més Terrassa per la llum ampla que la retalla en les ombres i la descríu damunt els camps llaurats, que per la visió de les xemeneies i de l'estructura que més o menys hom coneix de vista.

I és que el seu secret, com el dels pintors de cap a peus, està en pintar l'atmosfera, l'ambient, l'aire, la llum especial de cada hora i en cada recó de paisatge, alló que soIs són capassos de fer els artistes i de cantar els poetes.

Josep Rovira, en els seus interiors, en els seus bodegons, i els seus gerros de flors, es tot un altre. Es més recollit, més íntim. La llum esdevé més tendre i reposada, com velada; i descendint cenitalment damun aquells crisantems, es perfuma d’un perfum de senyoria imponderable. Alguna vegada aquesta llum es deixa caure damunt el cristall d'una taula, hi reflecteix un llibre de luxe, i amb una delicadesa verament aristocràtica hi flueix aquella atmòsfera càlida deIs interíors que sempre sera, pero, un misteri peIs artistes.

En les figures, força, reixides també, és on, al meu particular entendre, En Josep Rovira posa més en relleu el seu talent de dibuixant. En les figures potser on defineix més les formes, i la composició dels elements hi és més harmònica. I com que quan es té talent per a sortir triomfant d'una propósits sols cal posar-s'ho al cap, podem tenir totes les esperances en el Josep Rovira d'avui, per que el de demà, el total quan encara sigui jove, sigui dels elegits. Es veu en la seva darrera producció un esforc en les figures per tal d'assolir amb elles la plenitut del domini que persegueix tot artista que s'estimi. I En Josep Rovira en sortirà airós perquè té talent, i peruè s’ho ha posat al cap.

JAUME MERCADER I MIRET


No hay comentarios: