viernes, 11 de mayo de 2018

El Dia, Edició dijous 31 de gener de 1.935, pàg. 2


LA CURIOSITAT ASTRONOMICA D'AVUl.

Aquest vespre, llevat que l'estat del cel no ho permetes, hom podrà contemplar, com si diguéssim reunits, els tres planetes Mercuri, Venus i Saturn. Mercuri serà el més enlairat i Venus el més baix. Saturn estarà al mig, molt a prop de Venus.

La setmana pasada, Mercuri, en recórrer la seva òrbita a una velocitat superior a 160.000 quilòmetres per hora, s'anava acostant a Venus, content, aquest amb la seva marxa de 128.000 quilòmetres, mentre Saturn, movent-se escassament a una quarta part de la velocitat de Mercuri, mantenia aparentment, quasi la mateixa posició, una mica a l'esquerra, dels seus companys més petits i més àgils.

Dissabte passat Mercuri va arribar molt a prop de Venus, i diumenge a la nit hom els podia veure com dos veins ben avinguts.

A la posta de sol i al capvespre no és gens difícil de reconèixer Venus, que actualment brilla com una estrella de 60 primera magnitud. Trobada Venus, hom pot veure Mercuri, el qual brilla molt menys i estava distanciat, diumenge, per mig grau (el diàmetre aparent de la lluna) sobre Venus. Saturn es destaca pel seu color grogós, que contrasta amb la llum platejada o bé esmorteïda dels seus dos companys.

El volum de Saturn és 719 vegades superior al de la Terra, i el separa d'aquesta una distància de 136 milions de quilòmetres. La gran curiositat d'aquest planeta són les seves famoses anelles, que formen com un cinturó de 67.700 quilòmetres d'ample, l'exterior del qual es troba a 141.000 quilòmetres del planeta.

El diàmetre de Mercuri és aproximadament el de la tercera part de la Terra i sembla possible que, com la Lluna, la seva superficie estigui plena de grandioses cadenes de muntanyes.

Venus, quan apareix abans que el sol és l'estrella de l'Alba. Si apareix després, és la vespertina.



No hay comentarios: