viernes, 6 de octubre de 2017

El Dia, edició divendres 16 de març de 1.934, pàg. 1 i 2

LA VAGA A TERRASSA

Malgrat les negociacions entaulades per a evitar-la, a les 12 de la nit passada ha esclatat la vaga general de llum i força plantejada pel Front Unic.

Davant l'imminència de l'atur, les autoritats començaren d'adoptar anit les precaucions neçessàries, encomanant a la guardia civil la custòdia de les fàbriques i centrals transformadores del fluid

Com hem dit, al punt de la mitia nit han abandonat el treball els obrers, donant per iniciada la vaga.

A la nostra ciutat, el moviment ha estat secundat per complet. A l’hora d'esclatar el conflicte, ha deixat els seus llocs tot el personal de servei de les estacions transformadores del carrer de la Unió, Can Barba i Carretera de Rubí, pertanyents a la companyia «Riegos y Fuerza del Ebro», i les de la Carretera de Rellinars i Mas Figueres, propietat de la Cooperativa de Fluid Elèctric.

A la fàbrica de gas que «La Propagadora» posseeix al carrer del Primer de Maig, tots els obrers han abandonat el treball, incorporant-se al moviment.

Durant la nit, la força pública ha intensificat la vigilància a les línies conductores del fluid, en previsió de qualsevol intent de sabotatge.

AL MATI

A l'hora d'entrar, a prestar servei el personal diürn, aquest ha deixat també de comparèixer i, per tant, el moviment vaguístic dels obrers de llum i força a la nostra ciutat, ha aconseguit plena efectivitat.

Han secundat la vaga, a més dels, operaris i empleats de les fabriques i estacions transformadores del fluid, tot el personal d'oficines, empleats, mossos, cobradors etc. fent-se càrrec tot seguit de les tasques més precises per a la interrupció del servei públic, l'alt personal tècnic de les companyies afectades.

Obrers de la brigada municipal, han estat enviats a la fàbrica del gas per tal de prestar-hi treballs de preparació i abastiment de material a les màquines per a durant el dia d'avui.

No obstant, des de les primeres hores del matí, s'ha notat principalment a tota la part baixa de Terrassa, una minva considerable de combustible que ha ocasionat ja a les primeres pertorbacions a algunes indústries i servei.

Els vaguistes s'han situat en grups al carrer, davant les fàbriques i oficines de les companyies, en actitud pacífica i correcta.

No s'han registrat incidents ni coaccions.

Hom esperava d'un moment a l'altre, l'arribada d'equips militars que, des de Barcelona, s'ha avisat que serien enviats a Terrassa per a encarregar-se de les tasques que tan abandonat els vaguistes.

EL SERVEI DE TRENS

Amb motiu de la vaga de llum i força i a conseqüencia d'haver estat tancada la corrent d'aquella línia a les 12 de la nit, no ha circulat el tren dels F. C. de Catalunya que arriba a la nostra ciutat a un quart de tres de la matinada.

No obstant, i havent estat restablerta la corrent a la poca estona, el servei s'ha prestat en la resta del dia amb absoluta normalitat.

Els trens del Nord han circulat sense interrupció.

A LA TARDA.

A primeres hores de la tarda hi havia força espectació per conèixer el resultat de l'entrevista que s'estava celebrant a la Generalitat i en la qual hi havia xifrades algunes esperances de solució del conflicte.

Cap a mitja tarda, s'ha personat a la fàbrica de La Propagadora del Gas, un equip oficial de fogainers de marina els quals s'han encarregat de la substitució del personal en vaga.

La guàrdia municipal s'ha encarregat aquest vespre del servei dels fanals de gas de l'enllumenat públic.


A la nostra ciutat, l'atur afecta uns dos cents obrers.

No hay comentarios: