jueves, 14 de diciembre de 2017

El Dia, edició dijous 28 de juny de 1.934, pàg. 2

LA VAGA DE CONTRAMESTRES MES COMPLICADA QUE MAI

La Federació de Fabricants de Filats i Teixits de Catalunya, acabà d'adreçar un manifest a l’opinió explicant la seva posició en l’estat actual del conflicte dels contramestres.

Entre altres costes, diu el manifest:

"La Federació de Fabricants de Filats i Teixits de Catalunya creu arribat el moment d'adreçar-se a l’opinió en general i a la classe obrera en particular, anunciant que, desitjosa que acabi aquesta vaga il·legal, farà d'ara endavant tots els esforços que calguin per a restablir el trèball a les fàbriques i fa públic que no admetrà cap solució del conflicte que suposi el comiat de cap dels obrers que hagin suplert amb caràcter definitiu els paradors, contramestres i ajudants vaguistes.

No volem represàlies ni les consentirem, però tampoc no admetrem al treball aquells vaguistes les places dels quals hagin estat cobertes, per obeir al desig de les autoritats i als obrers del ram, de treballar com es pugui, quan l'interès econòmic dels fabricants més aviat aconsellava la paralització total, que sobre evitar la desorganització de les fàbriques, implicava reduir l'estoc d'existències.

També la Federació de Fabricants de Filats i Teixits de Catalunya ha de fer públic el seu criteri sobre la pretensió dels contramestres que els siguin abonats tots o part dels jornals corresponents als dies de vaga. Amb aquesla esperança i amb la promesa que aquesta pretensió s'imposaria a la classe patronal, deixant de banda les coaccions i amenaces, s'ha contingut molts contramestres que desitjaven reprendre el treball.

Finalment, la Federació de Fabricants de Filats i Teixits de Catalunya ha de fer constar que no acceptarà, en cap cas, la constitució d'un règim d'assegurances exclusivament per als associats d'El Ràdium, i que qualsevol forma que, amb posterioritat al reingrés al treball, s'estudiï i s'implanti per aquest règim d'assegurances de vellesa i invalidesa, la Federació el farà extensiu a tot el personal tècnic setmanal de les fàbriques en igualtat de drets, així per ésser-ne beneficiaris com per a intervenir en llur estudi, implantació i règim.

No podrà titllar-se d'egoista la classe, patronal quan la protecció en la qual ha derivat una vaga iniciada per una demanda d'augment de salaris feta pels Sindicats d'El Radium, que representa tres mil beneficiaris, volem fer-la extensiva a més de nou mil obrers setmanals tècnics de les nostres fàbriques, tot esperant, quant als altres obrers no setmanals, que la Generalitat de Catalunya Intervingui amb eficacia perquè la pensió promesa en el règim de retirs obrers arribi a la quantitat que segons els tècnics podrà donar-se per l'esforç fet fins a la data, amb l'exclusiva aportació patronal. En aquest sentit i per tal d'aconseguir l'esmentat objecte d'augmentar les pensions promeses en el règim de retir obrer, la Federació ha fet actives gestions i continuarà insistint amb més motiu ara, que els serveis d'assegurances socials han estat traspassats a la Generalitat.

La Federació, una vegada més, desitja que els contramestres, emancipant-se de les tuteles extremistes que avui inspiren llur organització, es reintegrin al treball finalitzant la vaga il·legal que declararen, per tal que pugui entrar-se en la discussió i estudi del règim de retir per a tots els setmanals tècnics de les fàbriques, amb aquella serenitat i cordialitat que només la pau i la normalitat del treball fan possibles".

Ahir, a la tarda, visitaren el Conseller del Treball els representants dels contramestres per a donar una contestació a la fórmula proposada pel senyor Martí Barrera. La resposta dels vaguistes està expressada en aquesta nota que els contramestres lliuraren al Conseller:

"El ple reunit ha acordat no acceptar la fórmula proposada per creure, tot agraint l'interès del senyor conseller, que la fórmula no reuneix les necessàries garanties, i que no hi ha lloc a deliberar".

El Conseller, en donar compte d’aquesta resposta als informadors, digué que la qüestió estaba més complicada que mai i que ho portaría al Consell.


No hay comentarios: