miércoles, 6 de diciembre de 2017

El Dia, edició dimars 19 de juny de 1.934, pàg. 1 i 2

La desgràcia d’aquest matí

Tres morts i un ferit a causa d'una ensulciada

A les 9 d'aquest matí ha tocat la sirena d'alarma de la Casa de la Ciutat. Immediatament ha circulat la notícia de que acabava d'ocòrrer un greu accident a les obres de construcció del nou cinema de la Rambla.

Dissortadament s'ha confirmat la versió i en personar-nos al lloc indicat hem pogut comprovar les greus proporcions de la desgràcia. En una de les rases obertes dintre el clos de terreny on s'està construint el nou cinema, a uns deu metres escassos de la voravia de la Rambla, acabava d'ocórrer una ensulsiada de terres a conseqüència de la qual havien quedat sepultats quatre obrers de la brigada de excavació.

En pocs moments, s'ha congregat a la Rambla una gran multitud que intentava penetrar al recinte de les obres, ansiosa de conèixer la sort dels dissortats obrers. La guàrdia municipal i la benemèrita impedien l'accés del públic a l'interior del clos, per tal de facilitar els treballs de salvament que han estat iniciats amb extraordinària rapidesa pel personal del cos de bombers, brigada municipal i Creu Roja.

L'espectacle que en els primers instants oferia el lloc de la catàstrofe, era, realment impressionant. Enmig del més anguniós silenci nombrosos obrers anaven removent la terra del fons del vall en recerca dels cossos de les víctimes. A la poca estona, aquests han estat extrets i col·locats damunt d'improvisades lliteres, mentre els facultatius senyors Llorens, Sanmartin, Trinxería i Cadafalch, es disposaven a prestar-los l’asistència urgent que requeria.

Desgraciadament, aquest auxili ha resultat innecessari a tres dels infortunats, dos dels quals han estat extrets ja cadàvers i l'altre ha expirat als escassos instants. Tots tres han mort d'asfíxia. Els sepultats sota el munt de terra eren quatre, i un d'ells s'ha aconseguit extreure'I amb vida i reaccionar-lo per mitjà de la respiració artificial. L'estat d'aquest era lamentable i el seu rostre oferia la lividesa d'un cadàver. En el cotxe oficial de l'Alcaldia, ha estat conduït ràpidament al Dispensari de la Mútua d'Assegurances i hospitalitzat a la clínica d'aquesta institució, on se Ii ha practicat la necessària assistència.

En el lloc de la desgràcia s'han desenrotllat les escenes que hom ja pot suposar. Els familiars dels treballadors ocupats en aquelles obres, hi han anat acudint amb la natural angoixa i algunes de les dones interessades han hagut d'ésser assistides a conseqüència de llur forta excitació nerviosa.

L'esposa d'un dels obrers anomenat Damià Vidal, s'hi ha personat cap els volts de les 10, proferint crits desesperats fins que l'han convençuda que el seu marit havia resultat il·lès.
Aproximadament a la mateixa hora s'ha presentat al lloc de l'accident el jutjat d'Instrucció, el qual ha ordenat l'alçament dels cadàvers que han estat conduits al dipòsit judicial del Cementiri Nou utilitzant les camionetes del servei públic del Municipi, per trobar-se l'ambulància de la Creu Roja prestant un altre servei a Barcelona.

Els morts són:

Antoni Pasqual i Querol, de 41 anys, casat, natural de Morella (Castelló), i vei d'aquesta ciutat. Carretera de Rellinars, l7.

Josep Carmona i Sànchez, 24 anys, casat, fill de la província de Almeria, domiciliat al carrer de Sant Joan, 63. Aquest, era actualment un dels cornetes de la Creu Roja de la nostra ciutat.

Sebastià Blanco i Pomar, de 35 anys, casat, natural de Campell (Osca), habitant al carrer de Pau Marsal, 15.

Aquest últim era el patró de la bridada, al qual havia estat confiada la contracta per als treballs d' excavació.

EI ferit es diu Manuel Ortega i Escobal, de 24 anys, solter, oriünd d'Alhabia (Almeria), i amb domicili al carrer d'Infant Martí, 86.

En el moment d'ocórrer l'ensulciada les quatre víctimes estaven treballant al fons de la rasa oberta a uns cinc metres de profunditat, i altres sis obrers es trobaven a la part superior ocupats en l'amuntegament de terres sostretes del mateix vall.

Segons els nostres informes, l'accident s'ha produït a conseqüència de que la brigada que ha treballat en l'enfondiment durant la nit passada, no ha tingut la precaució d'apuntalar els costats del vall, precaució que, degut al fluix i sorrenc d'aquells terrenys, es feia absolutament necessària com, lamentablement els fets han vingut a demostrar.

A l'indret de la catàstrofe han acudit des dels primers moments les autoritats, guàrdia civil i municipal, cos de bombers. Creu Roja i brigada municipal, amb llurs caps respectius.

La desgràcia ha causat profunda i general impressió a la nostra ciutat.

Aquesta tarda, el ferit seguia en estat relativament satisfactori.


No hay comentarios: