lunes, 11 de diciembre de 2017

El Dia, edició dissabte 23 de juny de 1.934, pàg. 1

COMENTARIS

Aspectes terrassencs

Per Iu Pons

Hem vist com Terrassa comença d'arranjar les seves façanes i n'hem sentit una satisfacció immensa perquè, quan menys, la ciutat tindrà un altre aspecte, un aspecte nou, fresc, de cosa endreçada i neta, i, la nostra ciutat té algun lloc que amb una mica de cura éns pot fer quedar a l'alçada de tota ciutat moderna. Una façana neta, té la virtut d'encomanar una mica de joia als ulls del foraster que arriba. Un balcó endreçat, amb unes flors obertes, sempre és una cosa de gust i, un balcó és com una mena de mirador fresc per on ens posem en comunicació amb la resta del carrer, i per això una mica de flors perfumen els aires de la casa i us lleven tot mal humor. Un carrer amb moltes flors als balcons de mostra que la seva gent viu feliç, i un carrer així és festejat pels ocells i pels aires d'aquest temps en què tota la nostra glòria és captar una mica de vent fresc.

Terrassa a pesar d'ésser una ciutat neta, no pot treure's del damunt aquestes pols fantàstiques dels seus carrers. Les nostres cases tenen el color de la terra, aquesta terra vermella que, es posa per totes les façanes i embruta els balcons i els dins de les cases, i els ciutadans terrassencs veiem amb molta pena com ens passem alguns mesos sense que els nostres carrers siguin regats per serveis públics de Terrassa. Com és natural, llavors, les dones, per a evitar les molèsties de la pols, us surten a regar el carrer a cops de galledes d'aigua, i us trobeu amb el perill de rebre una dutcha en el moment de passar per sota un balcó.

La ciutat, fresca i regada evita tot el mal humor dels ciutadans els quals, ara, per cercar, un llóc respirador, es refugien en aquesta Rambla adolescent, aquesta Rambla que tots estimem de la mateixa manera, amb un amor pur de germà petit que portem a la mà per un lloc ben visiible. I és que la nostra Rambla, amb els seus arbres tot just arribats a la pubertat, té una dolçor tan saludable, que podríem dir que és el, lloc de la ciutat més tendre pels nostres passetjos nocturns. Perquè, si ànem al Passeig, sota la corpulència dels seus arbres ens sentirem plens de melangia, perquè el Passeig és un lloc per anar-hi a passejar els dissortats, els enamorats que duen un amor ple de tristesa i les ombres obscures del Passeig són fetes pels amors furtius i pels que en la solitud troben el gaudi dels records més tendres.

Totes les Rambles del món, però, tenen una joventut perenne i la nostra amb els seus edificis nous, amb aquestes cases que sap construir l'amic Baca, comença de tenir un aspecte únic i inconfusible. Llàstima que els carrers de la nostra ciutat no puguin prescindir d'aquestes polsegueres eternes que es confonen, el amunt, amb el fum de les noslres fàbriques.

El carrer Major, fresc, alegre, jovial, sembla haver nascut en un lloc impropi al seu aspecte. Aquest carrer edificat fóra un dels llocs més bells de Terrassa.

Per això, ara que les caldes d'estiu treuen l'home de casa en cerca de lIocs frescos, la Rambla és com un riu acollidor que llisca sota uns arbres verds i uns fanals plens de somriures.


No hay comentarios: