lunes, 30 de julio de 2018

La Veu de Catalunya, edició del 9 d’abril de 1.935, pàg. 12


LA CONFERÈNCIA DEL SENYOR PRADERA.

Diumenge, el senyor Victor Pradera donà una conferència al Teatre Principal de Terrassa, en un acte organitzat pel «Bloque Nacional». El tema era «La verdadera Cataluña».

El senyor Victor Pradera, en aquesta conferència. Féu llargues excursions pel camp de la història, des de l’antiguitat fins als nostres dies, sense descuidar-se de passar per la batalla de Las Navas de Tolosa.

No hem pas de repetir el que digué el senyor Pradera, en aquesta pintoresca conferència de Terrassa. Tanmateix, ho té cap novetat, ni cap interès. Almenys el senyor Royo Villanova, quan dóna conferències semblants, procura amenitzar-les amb algun que altre estirabot digne d’ésser recollit per recreació i curiositat del lector.

Però, en canvi, bé serà oportú d’aprofitar l’avinentesa per remarcar la inelegant i falsa posició del senyor Pradera en tant que propagandista polític. Aquest senyor és vocal del Tribunal de Garanties, és a dir. Del Tribunal que té l’alta missió d’entendre en les qüestions polítiques més delicades que es plantegen al país. ¿Quin concepte té, mentrestant, de la naturalesa i de la dignitat del seu càrrec, aquest senyor?.

Sembla que si el senyor Pradera s’adonés una mica de la realitat de les coses, hauria de comprendre que la política activa i el càrrec al Tribunal de Garanties són, moralment incompatibles.

I aleshores que es dediqués al «Bloque» tant com volgués. Un home com ell, amb la seva oratòria i la seva història, sempre serà respectat, estimat i elogiat, dintre el «Bloque».

No hay comentarios: