viernes, 25 de octubre de 2019

El Dia, edició dilluns 17 de febrer de 1.936, pàg. 1


Informació de la jornada a Terrassa

Comença la jornada :: Els serveis de vigilància.

A les 7 del matí, quedaren muntats arreu dc la ciutat i particularment a les barriades extremes; els serveis especials de vigilància per el manteniment de l’ordre públic durant la jornada electoral. Exerciren aquesta tasca forces de la guàrdia civil i les d'assalt arribades dissabte de Barcelona, a.més.de la policia governativa i guàrdia municipal.

Números de la benemèrita i d'assalt es distribuïren pels voltants dels col·legis electorals i vàries rondes circulants de les mateixes forces desplegaren durant el dia; extraordinària activitat, donant: des del primer moment la sensació que la normalitat i el bon ordre de la jornada serien garantits a ultrança,

La constitució de les meses es feu com de costum, de set a vuit del matí, sense que es produïssin incidents d’importància.

A quarts de nou, començà l’afluència de ciutadans als comicis, que fou considerable ja d'un principi.

Animació :: Quatre hores de votació intensíssima

Es pot dir que la concurrència d'electors durant el matí, constituí una veritable mobilització ciutadana. A toles les seccions hi hagué constantment llarguíssimes cues al peu dels col·legis esperant cada u que li toqués el torn de votar. Poques vegades s'ha produït una votació general tan densa en el transcurs de les quatre primeres hores de la jornada electoral. Cal remarcar, no obstant, que a desgrat d'aquesta aglomeració i del natural apassionament ciutadà per la lluita, l’elecció es desenrotllà en l'ordre més absolut. Les cues de votants aconseguiren en varis llocs proporcions extraordinàries. Hi hagué qui resistí pacientment dues hores i mitja d'espera per a exercir el dret del sufragi.

D'onze a dotze, la votació s'intensificà encara més i bastantes seccions, principalment dels districtes I, II, i III. presentaven un gros percentatge de ciutadans que ja havia emès llur sufragi.

A la tarda

Després de la calma de quarts de dues a les tres, la votació es reanimà i s'observà que a les barriades extremes votaven en massa els obrers,

A les quatre terminà l’elecció i a lots els col·legis començaren les tasques de l'escrutini. Tampoc no ocorregueren incidents i Terrassa acabà la jornada amb una prova de civisme per tots conceptes admirable.

Els resultats

A les cinc de la tarda, tots els centres polítics de la ciutat bullien d'animació i d'inquietud per a conèixer els resultats, .aquests començaren d'arribar amb considerable rapidesa, demostrativa del bon ordre i la normalitat amb què es desenrotllaren les tasques de l’escrutini.

Les xifres acusaven majoria de les esquerres, llevat d'aquelles seccions del centre de la ciutat, on la candidatura del Front Català d'Ordre aconseguia una victòria rotunda com per exemple la tercera del districte I, les tercera i quarta del II. la primera del III i fa primera del IV.

A mesura de conèixer-se els resultats, es perfilaven les proporcions der triomf de les esquerres.

Dels pobles del districte, el primer resultat que arribà fou el de Rellinars, que acusava una victòria del Front Català d'Ordre, per 120 vots contra 55 de les esquerres.

Dades de l'elecció :: A Terrassa-ciutat volà un 73 i mig per cent del cens

En les eleccions generals de novembre de 1.933, a Terrassa-ciutat votà un 57 per cent del cens. Aquesta vegada, ha volat un 73 i mig per cent. Es de les vegades que s'ha produït una afluència més nodrida: de ciutadans a les urnes.

El cens femení ha concorregut també en massa als comicis.

Cal destacar la disciplina amb què votaren els electors addictes i simpatitzants de la candidatura del Front Català d'Ordre, no esborrant noms i votant la candidatura íntegra.

L'actuació de la força pública

La previsió de les autoritats i particularment el zel desplegat per l'Alcalde senyor Homs a fi de garantir el manteniment de l’ordre públic a Terrassa durant la jornada, són dignes de tota lloança. Una vegada més s'ha evidenciat que quant l'autoritat no claudica, no passa res.

Així mateix cal elogiar l'actitud de la força pública i els seus caps, enèrgica i ponderada alhora, que afermançà l’ordre més absolut durant tot el dia, evitant que es produís el més lleu intent· de pertorbació.

Els pocs comptadíssims incidents que es registraren, foren d'una importància insignificant i els inevitables en una diada, d'eleccions.

L'organització electoral del Front Català d'Ordre

Hem de dedicar un elogi calorosíssim a la per tots conceptes admirable organització electoral del Front Català d'Ordre a la nostra ciutat. Se'n fan mereixedors amb escreix per llur actuació, zel i disciplina. els dirigents i caps de secció, els interventors, adjunts i tots els que col·laboraren al bon èxit d'organització que fou lai característica del Front Català d'Ordre en la jornada d'ahir.

I hem de felicitar igualment les joventuts i les seccions femenines, que hi prestaren un concurs entusiasta i sense precedents.

A l’Associació Catalanista.

A tots els centres electorals integrats del Front Català d'Ordre, hi hagué, com hem dit, extraordinària animació durant tot el dia.

A l'Associació Catalanista, el moviment fou incessant i culminà cap a les cinc de la tarda, en què es congregà a les dependències d'aquell casal una gran gernació. EL saló de cafè. on s'havien, col·locat unes pissarres per a anotar els resultats electorals, estava atapeït de ciutadans i era impossible donar-hi un pas. En aquestes pissarres s'havien anotat unes dades comparatives, molt interessants, en relació amb les darreres eleccions de diputats a Corts i les municipals de l'any 1.934.

La multitud comentà les incidències de la jornada i els resultats i xifres de l'elecció, esperant així mateix les dades que s'anaven rebent de Barcelona, de Catalunya i de tot Espanya, la majoria força confuses.

L'animació a l'Associació Catalanista es mantingué constantment fins a quarts de dues de la matinada.

A la Casa del Poble

També una gran gernació es congregà :i la Casa del Poble a mitja tarda. Els resultats electorals que acusaven la victòria de les esquerres a Terrassa i les impressions que en el mateix sentit s'anaven rebent de Barcelona, provocaren gran entusiasme en la multitud.

Enmig d'aplaudiments i visques, adreçaren la paraula al públic els senyors Figueres, Palet i Puigarnau, els quals recomanaren a tothom cordura i disciplina.

Foren enviats telegrames efusius als empresonats pel 6 d'octubre i l’entusiasme es mantingué a la Casa del Poble fins a la matinada.

L'Alcalde parla de la jornada d’ahir, i d'una reunió que ha celebrat avui amb els regidors.

Aquest mall. el senyor Homs ha rebut els periodistes, als quals ha manifestat, primerament, que havia convocat tots els regidors amb la intenció de canviar impressions davant el resultat d'ahir.

—Es que pensa dimitir?—se li ha preguntat.

Ja ho crec! Una vegada complerta la meva obligació. L’opinió s’ha manifestat plenament i no dec continuar més en el meu lloc. Ara, que primerament vull participar-ho a tots els consellers que són els que m'han posat en aquest càrrec.

Crec que és una atenció que els dec i la seva opinió mereix molt d’interès.

Després ha parlat de la bona marxa de la jornada i ha lloat l’alt esperit cívic de tots els ciutadans i s’ha felicitat que cap mena d’incidents no hagi enterbolit el perfecte ordre que existí. Ha afegit que ell recorregué durant tot el dia incansablement, als caps de les forces que vigilessin amb intensitat cosa que feren a satisfacció de la bona. També s’ha mostrat satisfet finalment dels parlaments que algunes figures de l’Esquerra local adreçaren al poble de Terrassa ahir a la Casa del Poble, recomanant serenitat a tothom.

Després d’aquests mots, el senyor Homs ha dit que res més no tenia a dir i s’ha acomiadat.

L’alcalde i els consellers gestors dimiteixen dels seus càrrecs.

Amb data d'avui, l'Alcalde de Terrassa ha cursat un telegrama a l'Excm. Sr. Governador General de Catalunya, el contingut del qual és com segueix:

“En vista resultat eleccions i respectuosos amb el sentit en què s'ha manifestat el poble català, especialment en aquesta ciutat el sotscrit Alcalde en nom propi i expressament autoritzat per tots els altres companys de Consistori, nomenats per aqueix Govern General Consellers gestors de l'Ajuntament de Terrassa, presenta amb caràcter irrevocable en nom de la totalitat de la Corporació, la dimissió dels seus càrrecs, els quals s'honora en posar-los a disposició de V. E. El saluda respectuosament, Josep Homs.”

Marxen els guàrdies d'assalt.

A dos quarts de 3 d'aquesta tarda, han partit cap a Sabadell els guàrdies d'assalt que des del proppassat dissabte han romàs ala nostra ciutat per a garantir l'ordre públic.

No hay comentarios: