martes, 1 de octubre de 2019

L’Acció, divendres 31 de gener de 1.936 pàg. 2


Un formidable incendi en el garatge d’un transportista

Serien aproximadament dos quarts d'onze d'anit, quan es declarà un incendi que més tard revestí grandiosa importància, en el garatge que el terrassenc i amic nostre» N'Antoni Torrella, «El Rayo», té instal·lat el seu negoci de recader, en el carrer Arquímedes, 129, 131. Es per aquesta causa que hom sentí anit l’estrident sirena de l’Ajuntament. Per cert que la sirena assenyalà foc al districte primer i en canvi la casa del sinistre pertany al districte quart.

Les causes que produïren l'incendi es desconeixen en absolut. De totes maneres hom creu com a possible que s'inicia de resultes d'algun curt circuit esdevingui a l'interior d'algun dels cotxes dels que es trobaven al garatge. No obstant, és difícil de concretar la manera que es produí.

Els primers en donar-se compte del foc foren unes persones que passaven pel carrer. Avisaren immediatament l'amic Torrella, el qual en companyia del seu soci Rossinyol, estaven passant comptes a l'interior d'un petit despatx instal·lat al costat mateix garatge.

Llavors es mirà de salvar alguna part del gènere que a l'interior del garatge hi havia, el qual tenia d’ésser repartit per la nostra ciutat aquest matí. Foren tretes unes peces de roba i alguns paquets de seda. No fou possible treure res més, doncs el fum era asfixiant i impossibilitava la tasca de salvació de les mercaderies.

Altres persones cuitaren a avisar els bombers, els quals feren cap a la casa sinistrada a tres quarts d'onze de la nit.

Començaren els treballs d'extinció, Amb totes precaucions s'entrà al garatge, doncs hom temia que es produís alguna explosió de benzina. Hi havien tres cotxes i tots tres estaven cremant d'una manera sorprenent.

A la part esquerra de l'edifici hi ha una porta de fusta que dona al pati del propietari de l'edifici sinistrat, anomenat Joan Almirall. Aquesta porta fou violentada, doncs en aquell moment els propietaris no es trobaven a casa seva. Havien anat al cinema. Un cop oberta la susdita porta, hom es donà compte que el foc s’havia propagat en un cobert de la casa de l'Almirall on aquest hi tenia emmagatzemada molta fusta i també altres objectes inflamables. Al costat mateix d’aquest cobert hi havia un galliner, les gallines del qual, de resultes de l'enorme escalfor de les flames, quedaren asfixiades. Pogueren ésser salvades unes cries de canaris que es trobaven prop del galliner.

 Una dona de la casa veïna, la qual no es donà compte de l'incendi fins que aquest ja es trobava en ple increment sortí a la seva galeria i començà a donar grans crits. Finalment caigué desmaiada a la mateixa galeria, Unes persones que es donaren compte de la crisi nerviosa de la dona, corregueren a auxiliar-la.

Mentrestant els bombers continuaven penetrant en el garatge. En un moment d'ofuscació, el recader Torrella volgué fendir les flames doncs volia salvar alguns paquets, els quals ell deia que eren de gran valor. Fon subjectat per alguns amics seus, car en aquell moment penetrar en el garatge representava una gran imprudència.

La goma dels neumàtics dels camions, cremava d'una manera esfereïdora, i causaven enorme emoció les explosions de les càmeres dels mateixos.

Davant la força de l’aigua que els bombers rebotien contra el sostre del garatge, aquest anava caient a mida també que el foc s'atenuava.

La gentada que es congregà enfront l'edifici del sinistre, fou una cosa informe. Tant que en certs moments impossibilitava la tasca d'extinció.

Després de grandiosos esforços el foc fou sufocat, i per tant no seguí propagant-se a la casa de l’Almirall, lloc on les pèrdues, segurament ascendiran a unes 5.000 pessetes.

Eren aproximadament les dues de la matinada, quan fou retirada una part dels bombers. Altres han estat fins prop de les set al lloc de l'incendi.

Les pèrdues no es poden precisar amb exactitud, doncs el valor del gènere que es trobava damunt dels cotxes, segons afirmacions dels propis interessats ascendeix a allò que puguin valer els vehicles. A més també hi ha l'edifici que haurà quedat completament destruït. En el despatx annex al garatge, lloc on es trobaven en iniciar-se l'incendi els transportistes Torrella i Rossinyol més tard hi foren trobats morts tres ocellets que hi havien en unes gàbies.

En el lloc del fet, hi acudiren a més dels bombers, guàrdia civil i guàrdia municipal. També hi vegeren als gestors, Domènech, Carreres, Mampel, Vellsolà i Bonet.

Una part del negoci, segons ens ha manifestat l'amic Torrella, estava assegurada a «La Adriàtica» i l'edifici de l'Almirall, a la companyia de segurs «La Paternal».

No hay comentarios: