viernes, 11 de octubre de 2019

L’Acció, divendres 7 de febrer de 1.936 pàg. 2


Actualitats electorals.

L’OFICINA ELECTORAL DE LES DRETES

Els del Front Català de Reial Ordre han muntat una oficina a la Plaça de Mossèn Cinto. La intenció d’aquest fet és per evitar refrecs entre gent que no s’avenen.

Els de l'Associació no volen anar a la     Fontvella i a la inversa. A tots els repugna aquell contacte per davant el temor de la desfeta s'agrupen i lloguen una casa per a tapar les escletxes.

La concòrdia és una cosa fictícia. De fet, dessota aquest front, la lluita i l'animadversió continua. Els lliga un esperit negatiu i aquest esperit negatiu els fa fer coses tan risibles com aquesta de llogar una casa per a entrevistar-se.

UN MANIFEST CLANDESTÍ.

Corre per ací un manifest redactat per militars d'aquells de la gloriosa Espanya del Barranco del Lobo que amenaça (és un dir) amb la dictadura militar si triomfen les esquerres.

Estem acostumats a aquesta mena de literatura i fins i tot n’estem vacunats.

Ja no ens causen cap mena de trasbals aquestes exhalacions de les animetes mesquines que es pensen fer oblidar les glòries marroquines i l'admirable política de quartos de banderes dels set anys d'oprobi.

Però ens interessa de recollir-ne l’esperit, perquè és una aportació als motius electorals de les esquerres i de llur raó de solidaritzar-se amb la política militar d'Azaña.

FRONT CATALÀ DE REIAL ORDRE.

Quan els sequaços radicals de Barcelona, fundaren aquella timba política del Passeig de Gràcia, un periòdic humorístic feu córrer el «calembour» de dir-ne el «Real Club Republicano».
Allò als de la Lliga els feia riure molt.
Ara el «calembour» es repeteix i tothom en diu, de la coalició dretista «Front Català de Reial Ordre».
Es una ironia que el destí juga als neorepublicans de la Lliga. Els estava reservada aquesta petita sorpresa als col·ligats de la dreta.

Ja ho saben, doncs els nostres lectors; el «Front Català d’Ordre», és en realitat el «Front Català de Reial Ordre».

L’ESTRAPERLISME I LES ELECCIONS.

De molt abans d'ésser posada d'actualitat la parauleta pels nous amics de la Lliga, aquesta ja venia practicant un joc polític de trampeigs.

Aquest consisteix en trametre als petits industrials de Terrassa unes circulars en les quals se'ls «invita» a subscriure's per una quantitat fixada d'acord amb la «persuasió» que la dependència comercial del petit industrial obligava.

Miri's com es vulgui, aquest estraperlisme «avant la lettre» fou posat de moda en èpoques pretèrites.

Cal només pitjar el botonet que posa en commoció les necessitats industrials de molta gent dependent dels magnats de Terrassa, per a obtenir una «adhesió» econòmica entusiasta.

Aquesta ruleta la practica l' «Associació Catalanista» amb un mestratge escaient. Els seus aliats radicals no els hauran d'ensenyar res en aquest aspecte.

LES PREGARIES I L’ORTOGRAFÍA.

«Crònica Social» publica una nota anunciadora de les pregàries públiques que per ordre del Bisbe enemic de Catalunya han de fer-se a totes les esglésies.

Com tot el català que gasten els d'aquest diari, aquesta nota ve donada amb faltes d'ortografia.

Si no és que ho fan per a complaure el senyor Irurita, no seria demanar massa una rectificació ortogràfica de l'esmentat text?

Es clar que l'al·ludit text està en consonància amb l'esperit de la casa del carrer del Bisbe i amb el de «Crònica Social» que, a més no sap escaure en gramàtica correcta.

No hay comentarios: