viernes, 25 de octubre de 2019

El Temps - 15/02/1936, Pàgina 2 de 4


Andreu Nin en el míting de l’«Alegría», de Terrassa

El govern esquerrà de la Generalitat fou desbordat per l'Aliança Obrera

«El moviment revolucionari d'octubre es troba a Catalunya amb un Govern petit-burgès. Es un Govern que en el moment precís no sap obrar amb decisió i energia. Vacil·la. Però hi ha l'Aliança Obrera i obliga aquest Govern a alçar-se insurreccionalment contra el contra el Govern filofeixista de Lerroux i Gil Robles. Anem junts en els primers moments de la revolta. Si la revolta dura dos dies més, les forces revolucionàries del proletariat hauríem desbordat el Govern petitburgès de Catalunya i el desenllaç hauria estat la implantació de la «República Socialista Catalana».

Maurin, candidat del «Front d'Esquerres», per Barcelona, en el míting de l’«Alegria», de Terrassa

Les eleccions del 16 de febrer tenen un caràcter revolucionari

«En les eleccions properes no es dirimeix sinó aquest dilema: revolució o contrarevolució.
Les eleccions del 11 d'abril van ésser unes eleccions republicanes; però les del dia 16 de febrer seran unes eleccions de significació netament revolucionària.»

El pacte circumstancial amb les esquerres

«A les set d'aquesta tarda ens hem reunit els caps de la coalició. Hem redactat un manifest que aviat coneixereu, i que ve a ésser un pacte circumstancial dels partits d'esquerra burgesos amb les classes treballadores.

Jo recomano a tots disciplina a l'hora de votar. No es tracta de votar Nicolau d'Olwer, ni Pi i Sunyer, ni cap dels ideals que puguin representar aquests homes dintre la democràcia burgesa. Es tracta de votar contra quelcom, contra la reacció i el feixisme, contra el que representen Lerroux, Gil Robles, Cambó i tota la «xusma encanallada» del darrer bienni.»

No hay comentarios: