miércoles, 21 de febrero de 2018

El Dia, edició dimars 25 de setembre de 1.934, pàg. 2


DEL DESFALC AL BANC HISPANO AMERICA :: ES DIU QUE L'ESTAFA ASCENDEIX A 470.000 PESSETES :: ES CONEIXEN DETALLS DE LA FUGA DE L'APODERAT FERRAN

Durant el dia d'ahir, la policia governativa local es traslladà amb un cotxe a la capital, per a seguir la pista de Joan Ferran i Rabassa, un dels apoderats de la sucursal del Banc Hispano Americà a Terrassa, pressumpte autor del desfalc comès al citat Banc, Per bé que la policia terrassenca treballà conjuntament amb la Brigada Criminal de Barcelona, al comandament del cap Francesc Fernández, les investigacions que efectuaren, no van donar un resultat positiu. La pista del fugitiu quedà perduda a Sans, lloc on el Ferran baixà del cotxe que llogà a un xofer de parada a la Plaça de Clavé d'aquesta ciutat.

Sembla que durant el dia i la nit del divendres, la Direcció de la Sucursal del Banc en aquesta ciutat, junt amb uns inspectors de la Central de Barcelona, treballaven activament en la revisió de comptes i documents per a adquirir la certesa i l'abast de l'estafa que havia estat descoberta. Ignorant d'aquest extrem el Ferran, el dissabte es presentà com tots els dies al Banc, a les 9 del matí, i aleshores l'inspector va manifestar-li que a la Direcció de Barcelona demanaven la seva presència, sense dir-li el per què. El Ferran, sospitant de segur quelcom d'anormal, sortí del Banc sense ni tan sols canviar-se l'americana de treball que ja duia posada i es dirigí a la Plaça de Clavé, on llogà el cotxe del taxista Enric Gabaldà i es féu conduir a Barcelona, a la barriada de Sans.

Una volta allà. acomiadà el xofer i li digué que anés a cobrar l'import del viatge a casa del seu germà, al·legant que s'havia oblidat el moneder. El dit xofer verificà el cobrament, tal com el fugitiu li digué. Aquests detalls que hem exposat, són els que es coneixen de la fugida de l'acusat.

L'industrial de pastes per a sopa, Marc Barba i Reguant, domiciliat al carrer de Sant Pere, 16, casat de poc amb una germana del fugitiu i en el negoci del qual intervenia, finançant-lo, el Ferran, desaparegué del seu domicili el darrer divendres a les nou de la nit, o sigui dotze hores abans que el seu cunyat. Corre la versió de que ambdós fugitius es reuniren a Barcelona per a intentar juntament sortir d’Espanya. Segons manifesta la policía, aquest propòsit no ha estat aconseguit es creu que es troben locaalitzats a Barcelona. Hom confía que pròximament cauran ambdós en mans de la justicia.

Avui a dos quarts de deu del matí, dos camions de la capital de "Transports i Mudances". Rosal, 20, i "Gardamobles Bernades", Corts, 414. carregaven mobles del domicili de l'industrial Barba, però per la porta que dóna al carrer de la Palla. Assabentada d'això la policia, ha cridat a la Comissaria els xofers dels camions al·ludits, que han estat interrogats. Han declarat, qne havien estat avisats per traslladar els mobles a Barcelona.

L'esposa del Barba, que també ha prestat declaració, ha dit que traslladava els mobles de la seva propietat, perquè en vista de la desaparició del seu espòs anava a habitar a Barcelona. Ha afegit, també, que abandonava la fàbrica i el mobiliari pertanyent al seu marit.

Segons rumors, el desfalc a la Sucursal del Banc Hispano Americà, és de molta més consideració del que hom creia. Es diu que la quantitat estafada ascendeix a més de 470.000 pessetes.

La Direcció del Banc, guarda gran reserva sobre l'afer. Segueixen fent-se treballs, per tal de comprovar exactament el total de la quantitat estafada.

Sembla que les irregularitats del Ferran s'ha comprovat que parteixen ja del proppassat mes de març i que aquell les cometia utilitzant xecs i paper en cartera, ja que era el cap d'aquesta secció des de la qual pogué perpetrar el desfalc sense intermediació de caixa.

Com ja hem dit, el Ferran cooperava financerament al negoci de l’industrial Marc Barba, desaparegut també de la nostra ciutat. Hom assegurava que d'un temps ençà aquesl negoci passava dificultats econòmiques considerables, tot i haver realitzat una notable ampliació de maquinària.

La policia local, amb estreta col·laboració amb la de Barcelona, continua activament la recerca dels fugitius.

Darrerament ha corregut el rumor de llur detenció, però per ara no ha estat confirmada.

No hay comentarios: