martes, 27 de febrero de 2018

El Dia, edició dimars 9 d’octubre de 1.934, pàg. 1 i 2


INFORMACIO DEL DIVENDRES

VAGA GENERAL

Esclata la vaga general revolucionària a Terrassa. De bon matí, grups de militants de l'Aliança Obrera i de l'Esquerra, recorren els carrers i obliguen aIs treballadors a abandonar el treball.

COACCIONS :: UN FERIT

Davant la fàbrica Sala i Badrinas, del carrer de Prim, fou ferit d'un tret pels coaccionadors l’obrer de la dita casa Joan Verderi i Cirera, domiciliat al carrer de Cervantes, el qual resultà amb una ferida de pronòstic reservat, al peu esquerre. L'accident es produí en embutxacar-se de nou la pistola un dels coaccionadors que amenaçà el Verderi en preguntar aquest els motius de la vaga.

L'ATUR S'INTENSIFICA

Davant l'actitud passiva de la força pública, l'atur s'intensificà ràpidament, Colles de vaguistes feren tancar el Comerç, despatxos i magatzems.

A les 9, quedà interromput el servei dels F. C. de Catalunya. Els del Nord, continuaren funcionant amb irregularitat. Igualment quedaren paralitzats els d'autobusos i taxis.

EXCESSOS DELS EXALTATS

A dos quarts de 8 del matí, uns subjectes destruïren els exemplars dels diaris «El Matí» i «El Correo Catalán», a la Llibreria Atenea.

També, motivat per les coaccions, es produïren incidents en diversos llocs.

REQUISA DE COTXES

A dos quarts de nou de la nit, per ordre de l'Alcaldia, foren requisats varis autos particulars, amb els quals la policia, guàrdia de seguretat i sometent, recorregueren la ciutat i exerciren vigilància.

INFORMACIO DEL DISSABTE

ASSALT A UNA ARMERIA :: SABOTATGES : : TIROTEIGS

A un quart d'una de la matinada del dissabte, un grup assaltà l'armeria del carrer Major de Sant Pere, 12, sense aconseguir els seus propòsits degut a la presència de la forca pública.
A tres quarts de dues, foren descoberts per la policia uns subjectes que tallaven les línies telefòniques. Hi hagué un lleu tiroteig, sense que se sàpiga si es produí cap ferit.

PARALITZACIÓ DELS SERVEIS DE CORREUS I TRENS DEL NORD

Els empleats de Correus deixaren de prestar servei a les 7 del matí. Els trens del Nord, quedaren paralizats definitivament a mig matí.

AGRESSIONS :: LA GUARDIA CIVIL VIGILA LES CARRETERES

A dos quarts de 9, un grup de vaguistes agredí, al carrer del Nord, uns obrers que es dirigien al trebalL També fou apallissat un dependent de magatzem.

Aixecada l'ordre d'aquarterament de la benemèrita, aquesta començà de prestar servei de vigilància a les carreteres.

INTENT DE MANIFESTACIO

TIROTEIG

A les 11 del matí, s'intentà organitzar una manifestació a la Rambla d' Egara, per a la qual havien estat repartits uns fulls de l'Aliança Obrera. Al moment d'iniar-se, els sortí al pas el Comissari de policia, senyor Gonzàlez, el qual els requerí amb gran enteresa per tal que desistissin de llurs propòsits; alhora que els arrabassava una pancarta. Instantàniament, sonaren alguns trets als quals respongué el Comissari, engegant enlaire diversos trets de revòlver. Als pocs moments, es presentaren els guàrdies d'assalt i dissolgueren definitivament la manifestació. Resultà ferit Josep Llorach i Domènech, de 42 anys, que viu al carrer de Baix Plaça, 16. Presentava una ferida al peu, de pronòstic reservat.

ELS ESCAMOTS OBLIGUEN A SUSPRENDRE LES FUNCIONS RELIGIOSES :: INTENT D'INCENDI D'UNA ESGLÉSIA

Durant la missa de dos quarts de 9, uns escamots penetraren al temple del Sant Esperit i obligaren a sortir els fidels que s'hi congregaven, A les 9, les portes de la parròquia eren tancades suspeses les funcions religioses del dia.

També, a dos quarts de 2 de la matinada, uns individus havien ruixat amb benzina les portes del convent de les R. R. Josefines del carrer de Concili Egarenc, amb l'intent de calar-hi foc. En notar la presència de la força pública, es feren escàpols sense aconseguir-ho.

REGISTRES I DETENCIONS

A les 5 de la tarda, la policia i els guàrdies d'assalt es personaren al Bar Català del carrer de Sant Francesc i després de practicar un registre al primer pis, estatge del Bloc Obrer i Camperol, procediren a la detenció de totes les persones que es trobaven a l'establiment, les quals foren conduïdes, mans enlaire a la Comissaria, essent alliberades poc després.

LA PROCLAMACIÓ DE L'ESTAT CATALÀ :: LA NOTICIA CAUSA. ESTUPEFACCIÓ

Es pot dir que a les 8 del vespre, tot Terrassa estava pendent dels altaveus de ràdio. El discurs del senyor Companys proclamant l'Estat Català i la República Federal, causà arreu estupefacció i inquietud per les derivacions que hom hi endevinà.

La sirena de la Casa Consistorial sonà, a dos quarts de 9 i instantaniament els escamots es situaren en els llocs estratègics, edificis públics, centrals de gas i electricitat, telègrafs, telèfons, etc.

L’alcalde requerí els guàrdies d’assalt, fent-los sotmetre a les seves ordres. A l'Ajuntament muntaren la guàrdia alguns policies i dues parelles de la benemèrita. Nombrós públic havia acudit al Raval on, des del balcó de la Casa Consistorial, l'Alcalde senyor Morera proclamà l'Estat Català en nom de la majoria d'Esquerra, hissant seguidament la bandera d'Estat Català.

A dos quarts de 12, es rebé per ràdio la notícia de la declaració de l'estat de guerra.

INFORMACIO DEL DIUMENGE

ELS SUCCESSOS DE LA MATINADA

A les 2 de la matinada es retiraren a la caserna les dues parelles de la benemèrita de guàrdia a l'Ajuntament. L'Alcalde requerí el tinent de la guàrdia civil per a la tramesa de forces, al qual contestà aquell que no podia efectuar-ho fins i tant que no hagués rebut ordres de la Superioritat.

A les 6, es tingué notícia del fracàs revolucionari a Barcelona, amb el que es produí enorme confusió entre els revoltosos de la nostra ciutat, els quals abandonaren les armes a la mateixa Casa de la Ciutat i fugiren en direccions oposades.

La sirena d'alarma llençà un senyal que hom creu era la consigna dels revolucionaris per a deposar les armes.

LA F. A. I. MESTRESSA DE L'AJUNTAMENT

Abandonat l'edifici consistorial pels revoltosos, a tres quarts de 8 hi penetraren uns quaranta o cinquanta individus de la F. A. I. els quals registraren diverses dependències i s'apoderaren del gran nombre d’armes i municions abandonades pels revolucionaris.

INTENT D’ASSALT A LA PRESO. ENERGICA INTERVENCIÓ DE LA FORÇA PUBLICA

Proveïts d'arma llarga, els revoltosos de la F. A. I. es dirigiren a la presó, obligant l'escarceller a obrir les portes i alliberant 7 dels reclusos, al mateix lemps que arribaven forces de seguretat i de la guàrdia civil i s'entaulà un viu tiroteig del que resultaren alguns ferits que foren recollits i portats a l'Hospital.

La resta dels sediciosos emprengueren la fugida del torrent de Vallparadís, perseguits a trets per la benemèrita.

COL·LISIO :: TRES MORTS

Procedent de Barcelona, a tres quarts de 7 de la matinada, arribava a Terrassa un auto ocupat pels veïns d'aquesta ciutat, Gaspar López i Salvador, de 55 anys, el seu fill Josep López i Fornieles, de 26, domiciliats al carrer de Ramon Llull, 114, i Josep Paysan i CharIes, de 30 anys, habitant al carrer de Claris. En donar-los l'alto la guàrdia civil, a la carretera de Rubí, davant els rentadors de la Vídua Palet, els al·ludits baixaren del cotxe i, situats darrera uns arbres, agrediren a trets els guàrdies, els quals repel·liren l'agressió, matant instantàniament el Josep Paysan i el Gaspar Lòpez i ferint gravíssimament el fill d'aquest últim, que expirà a la poca estona d'haver ingressat a l’Hospital.

TIROTEIGS :: ELS FERITS

Durant el diumenge, hi hagué freqüents tiroteigs entre la força pública i alguns elements de la F.A.I. amagats pel Torrent de Vallparadís i aquells voltants.

En diverses col·lisions, resultaren ferits per arma de foc:

Ramon Rosinyol, de 17 anys, Vinyals, 42; ferida al turmell dret, amb orifici d'entrada i sortida, lleu.

Josep Odena, de 17 anys, Nou, 16 ferida al terç superior de la cuixa dreta, amb fractura del fèmur, gravíssima.

Josep Rangel i Fernàndez, guàrdia de seguretat, de 30 anys, casat, Galileu, 78; ferida a l'espatlla dreta, lleu.

Ramón Serarols, de 47 anys, casat, Sant Josep 75; ferida a Ia part superior externa de la cuixa esquerra, reservat.

Joan Farrés, de 37 anys, casat. Sant Jaume, 3, primer; ferides lleus a la cama i regió parietal dreta.

Salvador Grañà, de 53 anys, casat, Rambla d'Egara, 239; ferida a la cuixa esquerra, reservat.

El ferit Josep Odena, gravíssim, ha estat traslladat avui a una clínica de Barcelona on se li procedirà a l'amputació de la cuixa dreta.

També resultaren ferides les transeünts:

Concepció Lleonart, de 36 anys, casad, Sant Cristòfor, 34. fèrida amb orifici d'entrada i sortida al terç mig del peroné esquerre, àmb fractura de la tíbia, reservat.

Júlia Talló, de 41 anys, casada, Sant Joan 19, ferida a la cuixa dreta, entrada pel terç superior i sórtida pel genoll, reservat.

GUARDIA CIVIL MORT

En una collisió que les forces de la benemèrita local junt amb les d'Esparraguera sostingueren amb els revoltosos del poble de Sant Cugat el matí del darrer diumenge, resultà mort a conseqüència d'uns trets dels rebels, el guàrdia Josep Lacar, pertanyent al Quarter de l’al·ludit poble d'Esparraguera.

LA JORNADA D’AHIR

CONTINUA LA VAGA GENERAL

Dominada la situació, ahir al matí s'intentà la represa del treball a la nostra ciutat, però l'estat d'indecisió general, ajudat de les nombroses coaccions que s'exerciren encara a primera hora, feu que les fabriques i tallers haguessin de desistir-ne per manca de personal.

El dia d'ahir transcorregué amb relativa tranquil·litat, no exempta, peró, de cert nerviosisme.

AL·LOCUCIO DE L'ALCALDIA

Anit fou radiada per l'emissora Ràdio Terrassa, una nota oficiosa de l'Alcaldia fent públic que per ordre de l’Excm. General de la Quarta Divisió Orgànica Militar i en delegació seva pél Comandant militar d'aquesta ciutat, ha estat designat per a ocupar provisionalment l'Alcaldia el Conseller d'aquest Ajuntament senyor Francesc Llongueras i Mach.

Per mitjà de la dita nota, l'Alcaldia s'ofereix al poble de Terrassa i li adreçà una al·locució requerint el seu concurs per a restablir definitivament l’ordre ciutadà.



No hay comentarios: