sábado, 17 de febrero de 2018

El Dia, edició dissabte 22 de setembre de 1.934, pàg. 2

L’aiguat d'ahir

Aproximadament a un quart de 7 de la tarda d'ahir, descarregà damunt la nostra ciutat un temporal d'aigua formidable, acompanyat de llamps i trons i un vendaval fortíssim. En pocs instants, els carrers quedaren materialment convertits en veritables torrents, reportant els consegüents perills, especialment a certs nuclis de les barriades extremes, a la de Can Aurell, sobretot, on s'inundaren nombroses cases i el veïnat hagué de reclamar l'auxili dels bombers.

El temporal ocasionà també nombroses interrupcions parcials del corrent elèctric, quedant bona estona a les fosques diverses botigues i establiments dels carrers cèntrics.

Al carrer de Jodis, cantonada al de Pi i Margall, s'inundaren els soterranis de sis cases a conseqüència de no haver pogut engolir la gran quantitat d'aigua que baixava, la col·lectora del "Torrent: del Batlle". La força de l'aigua enderrocà vàries parets dels patis de les cases al·ludides. A la casa núm. 124, l'aigua envaí completament les habitacions de la planta baixa i al número 120 s'acumulà al soterrani fins a una alçària de set pams, ocasionant la mort de 16 caps d'aviram. Una paret contruïda de panols, de la casa núm. 116 fou enderrocada en una extensió de 25 metres i el mateix ocorregué amb la paret del jardí de la Masia Freixa que dóna al carrer de Pi i Margall.

Al carrer de Salvà, s’inundaren totalment el pati i soterrani d'una de les cases conegudes per les del Borrell, com també fou envaïda per l’aigua la casa núm. 38 del carrer de Bartomeu Amat, de la barriada de Sant Pere.

Al capdamunt de la Rambla d'Egara, fou ensorrada per la pressió del líquid element una paret construïda diez enrera per la Brigada Municipal que impedia el pas dels transeüents per un cami que es troba en molt mal estat, el qual surt al carrer de Cervantes.

A tots els llocs citats, acudiren els bombers, guàrdia municipal, policia governativa i forces de la benemèrita. Èls bombers, tingueren feina llarga en móltes de les cases inundades.

Sortosament no s'hagué de lamentar cap desgràcia personal.

A la nostra ciutat, el pluviòmetre assenyalà 31 litres permetre quadrat. En canvi, al Pantà de_la Xuriguera, que és allà on ens interessava als terrassencs aue l'aigua es prodigués, registrà només 9 litres.

L'aiguat agafà des de Can, Bogunyà i tota la zona de captació de Sant Llorenç del Munt fins a Terrassa. A Les Fonts, ja gairebé ni va ploure.

El temporal causà l’ensulsiada d’un pou de la Mina Pública i aquest es el motiu que aquesta hagi subministrat durant el dia d’avui l’aigua una mica tèrbola.



No hay comentarios: