domingo, 22 de noviembre de 2020

Avançada (Sant Joan de les Abadesses) - 09/01/1937, Pàgina 2 de 8

ELS HEROIS.

No he tingut ocasió de conèixer un periòdic més interessant que AVANÇADA. Pels caires tipogràfics i bona presentació, més que un periòdic el que sembla és una revista. Està bellament imprès i amb gran expressió l’animen i li donen vida els seus gravats.

Però si els camarades de Puig Alt de Ter poden enorgullir-se de tenir un periòdic en la premsa, molt més enorgullits podem estar del contingent de milicians que nodreixen les nostres files en les diferents banderes que defensen els sectors de Bellestar del Flumen, Casetes de Quicena, Quicena, Campament d’Apiés i Alcubierre i les reserves d’aquestes banderes a Tierz, Siétamo i Novales.

Avui les milícies del POUM, són veritable exèrcit; constituïm una divisió orgànica de més de set mil homes, amb bateres d’artilleria lleugera, de morters de campanya, canons del set, un regiment de cavalleria, altres d’enginyers i tropes d’administració, Les quals moltes vegades són designades amb el nom genèric d’«Abastos».

Tot això ho devem als pobles i a les comarques catalanes: Sabadell, Manresa, Terrassa, Igualada, Vendrell, Olot, Cerdanyola, Monistrol, Balaguer, Puig-Alt de Ter, Rubí, Granollers, Tàrrega i cent pobles més, ja que la llista d’ells seria interminable, ens han tramés a les mides de les seves forces, decidits contingents i els milicians del partit de llurs localitats.

Mai en l’historia de Catalunya, s’havia registrat un espectacle semblant. Aquests milicians són la cosa més sana que té el poble català. Camperols i obrers de les comarques catalanes, la majoria d’ells joves i junt amb ell homes de més edat i de cor molt més joves que no els dels anteriors.

Durant els cinc mesos de campanya, ells han salvat Catalunya de la bàrbara invasió feixista i amb la seva valentia han conquerit la meitat de les terres d’Aragó de les grapes criminals que les oprimien.

El milicià català és alt, fort i es troba dotat de lleugeresa i valentia. Les penalitats que reporten en si les trinxeres del riu Flumen, les avançades i les retirades per la reblerta trema de carreteres que donen comunicació a aquest niu de pobles que constitueixen l’alt Aragó. Les estances als campaments d’Apiés, al cim de les muntanyes i a les serres d’ Alcubierre, els han donat una força bèl·lica immillorable. Avui, els veterans de les milícies del P. O. U. M., són un exèrcit que és te mut per l’enemic i que de tots mereix tota classe de respecte.

Ordenats, poc amants de les begudes i del joc embrutidor. Disciplinats i seriosos. Plau als ulls veure’ls marxar amb la marcialitat que els dona l’haver pres part en catorze o quinze combats. De la vostra memòria no s’esborraria mai més si els veiéssiu marxar pel carrers del vostre poble.

No hay comentarios: