domingo, 15 de noviembre de 2020

El Dia, edició de dissabte 02 de gener de 1.937, pàg. 2 i 3.

ASSEMBLEA A LA UNIÓ DE COOPERADORS.

La Unió de Cooperadors, amb la col·laboració dels Sindicats de l'Alimentació i agrí-coles, ha convidat tots els veïns de les barriades del Pla de l'Ametllera, Sota Central (Carretera de Rellinars), Cases del Pauet, així com tots els simpatitzants, per tal que concorrin a l'Assemblea que tindrà lloc demà diumenge, a les 10 del matí, a l'estatge de la Unió de Cooperadors, sucursal número 2 (Cooperativa Els Amics),.Torrent, 146, per tal d'orientar-los per a l'organització de les sucursals a la dita barriada.

PER A EVITAR LA MANCA DE MATERIAL A LES FÀBRIQUES DE GÈNERES DE PUNT.

A la Conselleria d'Economia, se'ns ha lliurat la següent nota.

"Els sindicats del Ram del Gènere de Punt de la U. G. T. i C. N. T., preguen a tots els Comitès de Control i Consells; d'empresa de fàbriques que entrin en el referit ram, que es trobin mancades d'agulles, platines o altres accessoris propis d'aquesta' indústria, confeccionin una nota, detallant la quantitat i classe del material que els manqui, a fi de portar a cap els treballs pertinents per a obtenir-lo.

La nota referida, ha de lliurar-se abans del proper dimarts, als Sindicats respectius.

PROBABLE INTERCANVI DE PRESONERS DE GUERRA.

Fa dies que la Junta d’investigació buscava l’industrial en gèneres de punt de la nostra ciutat, Joan Eceizabarrena, que havia desaparegut. Aquest individu segons ens diuen, era un reconegut feixista i els seus familiars, residents a Irún, actuen de dirigents de la mateixa ciutat poc abans dels fets de juliol.

 Por tots aquests motius es buscava l'Eceizabarrena que residia a la nostra ciutat; del qual, però, no es coneixien notícies fins que en un dels darrers dies la Junta local fou assabentada que havia estat detingut a València on s'havia amagat.

La Junta d'Investigació va reclamar-lo a les autoritats llevantines, i aquestes ordenaren el seu trasllat a Barcelona, on es trobà actualment detingut.

Avui, el departament d'Investigació s’ha mostrat una lletra que ha rebut relacionada amb aquest individu. El Secretariat de Bascònia a Catalunya, ha tramès aquesta missiva a la nostra delegació, demanant el consentiment d'aquesta per tal de realitzar les pertinents gestions a fi que es pugui practicar un intercanvi de presoners de guerra.

A canvi del referit Eceizabarrena, les autoritats faccioses d'Irún, podrien donar-nos dos lluitadors antifeixistes dels que hi ha presoners en la ciutat del nord.

Aquestes gestions es practicarien mitjançant la participació de les autoritats franceses o la Creu Roja Internacional, que guardarien en rehenes els presoners de referència, tot el temps que calgués fins el final de la guerra, per tal que uns i altres no poguessin prestar serveis d'informació a les parts adversàries.

En contestació á aquesta proposició, el Departament d'Investigació de la nostra ciutat, ha contestat la Secretaria del País Basc, donant la conformitat per tal que es tirin endavant aquestes gestions.

DEMANANT LA PERMANENCIA D'UN COMPANY AL DEPARTAMENT D'INVESTIGACIÓ.

Al departament d'Investigació, el company Pedro ens ha donat compte d'un comunicat que signen tots els caps i patrulles del referit lloc, dirigit a la U. G. T., demanant que si degut a les variacions que imposa la crisi municipal, la citada sindical ha d'enviar un conseller a aquell departament, es serveixi conservar en el seu lloc el company Jaume Artiola, que fins ara ha vingut exercint el càrrec amb encert, i que ja fou posat en ell per la mateixa sindical.

TAXI GIRLS QUE ES BARALLEN.

Entre les noies que actuen en els balls taxi d’”Els Caus", sembla que no existeix tota l'harmonia que caldria, existint freqüents disputes que degeneren en lluites i estirades de cabells.

En la darrera brega, la qüestió anà tan picada que una de les xicotes ha anat a parar a l'hospital, seriosament apallissada.

Davant aquestes coses, hi ha intervingut el departament d'Investigació de la Junta de Seguretat, havent-se procedit a la detenció de 8 d’aquelles noies, tractant de reconciliar-les. Com sigui que ho hi ha manera que facin les paus, s'ha decidit tancar-les en una habitació, on romandran fins el moment que lliurin un document signat per totes, en el qual es comprometin a viure en comunitat dintre la major harmonia i sense barallar-se ni renyir.

Per ara, el document no ha estat estès.

No hay comentarios: