viernes, 13 de noviembre de 2020

Nova Iberia : revista mensual il·lustrada : Núm 3 – 4 (1937), pàg. 41

A l’any 1914 la Secció Històrico-Arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans, adreça, al President de la Mancomunitat, una comunicació interessant la creació del Servei de «Conservació i Catalogació de Monuments», a l'any següent s'establia la nova organització, la Direcció del qual ens va ésser encomanada.

Protegir el patrimoni artístic nacional fou l'audaciosa empresa que ens proposàvem; la base legal era ben feble, els medis econòmics, escassos. Amb tot, quelcom s'ha fet.

Iniciarem l'actuació salvant de la ruïna l'imponderable conjunt monumental d'arrel visigoda, amb parts mossàrabs i romàniques, d'esglésies de Terrassa. Seguidament, intervinguérem a evitar la destrucció del castell de la Geltrú, començat al segle XII, origen de la població d'aquest nom i de Vilanova. Més endavant, teníem cura que los assegurada l'estabilitat del cimbori de Vallbona de les Monges del segle XIV, obra representativa de l'art gòtic català en perill imminent. Fou evitat l'aterrament de l'Hospital gòtic de Lleida. Aturarem l'enderroc i es reparà, a Centelles, la Torre del Portal, antiga residencia del Consell Municipal, obra de començament del segle XVI. Altres treballs de conservació de monuments s'executaren ensems a Fontscaldes, Bossòst, Cervelló, Bellcaire d'Empordà, Torroella de Montgrí, Tossa, Pedralbes i altres llocs.

L’any 1924 comença un període en que va ésser possible d'executar, a més de treballs de conservació de monuments, algunes restauracions importants. Tals foren les dels banys de Girona, obra singular del segle XIII, on un pla musulmà s'executa amb formes d'art romànic. A Vilafranca del Penedès. l'església de Sant Joan, bell exemplar del segle XIV, va ésser reparada a l'interior i reconstruït el seu enteixinat. A Barcelona, són restaurades les Cases deis Canonges, conjunt dels segles XIII-XVII, per a ampliar la residencia de la Generalitat; també és restaurada ací la casa de l'Art de la Seda, antic gremi de «Velers• del segle XVIII.

La legislació espanyola avança força amb la Llei relativa al Tresor Artístic Nacional, de 26 de juliol del 1926. Altrament l'obra de conservació de monuments, realitzada a Catalunya, repercutí als centres d'estudis històrics i artístics de Madrid. Per Decret de 26 de juliol del 1929, va ésser creat el Servei de Monuments Històrics de l'Estat, dividint Espanya en sis zones, amb un arquitecte enfront de cadascuna d'elles. Catalunya forma una Zona amb les Balears i províncies de Valencia, Castelló i Terol.

No hay comentarios: