jueves, 14 de junio de 2018

El Dia, Edició dimars 5 de març de 1.935, pàg. 2


Butlletí sanitari

No ha estat, la nostra, una excepció entre les ciutats europees que, en el finit mes de febrer, han sofert els efectes de l’epidèmia de grip que envaí tot l’antic continent.

Per bé que benigna, en la majoria dels casos, ha tingut la grip en la nostra urbs una difusió, calculant-se en un seixanta per cent el nombre de persones atacades.

En registrar-se les primeres invasions i amb tot i estar assabentats que el microbi gripal és un virus filtrable que escapa a tots els Mitjans coneguts de profilaxi, l’Alcaldia, d’acord amb la Inspecció de Sanitat, es va creure en el deure d’intensificar aquelles mesures d’Higiene pública que, quotidianament, són encomenades a la Brigada Municipal Sanitaria, fent-se al efecte, una metódica i acurada desinfecció dels locals utillatge, W.C., etc. Dels 44 graus que integren els 18 edificis escolars i dels teatres, cinemes, cafés, restaurants, grans magatzems, transports, autobuses, taxis, etc. També s’ordenà als encarregats de cotxeres i garatges, que presten servei públic, donessin compte inmediata en aquesta Inspecció de qualsevol malaly que traslladessin a Terrassa, 75 defuncions: 9 per bronconeumonía d’aquestes, 4 infants de 9 mesos a 2 anys i els altres majors de 40 – 3 neumonies i la resta per malalties del cor i grans vasos. Han mort 7 criatures menors d’un any per les següents caises: Asfixia, atrepsia, bronquitis, grip i neumonía.

D'aquest resum se'n dedueix que el nombre d'obits entre els atacats no arribà al mig per mil, xifra baixa si es compara, per exemple, amb l'epidèmia de grip de l'any 1918. en què el percentatge de mortalitat de la nostra urbs fou d'un 5 per cent.

En els últims dies s'han registrat menys casos de grip, el que demostra que la pandèmia decreix ostensiblement.

Consignem amb satisfacció aquesta dada.

El Cap dels Serveis Tècnico-sanitaris municipals, Arseni Sala.


No hay comentarios: