sábado, 23 de junio de 2018

El Dia, Edició dissabte 9 de març de 1.935, pàg. 2


ATEMPTAT FRUSTRAT.

Pels volts de dos quarts de nou del vespre d'ahir, quan sortia de la fàbrica "Filatures Matarí S. A.", del carrer'de Frederic Soler, l'apòderat de l'esmentada casa, senyor Joan Comerma i Aymerich, al moment d'anar a emprendre el camí amb direcció a casa seva, veié apropar-se a ell un individu, el qual, sense dir-li paraula, li engegà tres trets de pistola.

Cap dels trets, tot i haver estat disparats des de molt curta distància, no aconseguí el senyor Comerma, el qual tingué el temps just de reaccionar per a la seya defensa que ja l'agressor s'havia fel escàpol pei mateix carrer de Frederic Soler.

No obstant, l'agredit pogué reconèixer perfectament l'autor dels trets i denuncià tot seguit l'ocorregut a la policia. Immediatament, la guàrdia civil procedí a la detenció de l'agressor, un àntic obrer de la casa, anomenat Victorià Moya i Ballester, de 19 anys, solter, domiciliat al carrer de Miquel Servet, 14. La detenció fou practicada en el mateix domicili de l'agressor. En ésser detingut, el Moya negà rotundament que hagués atemptat contra el senyor Comerma. La guàrdia civil registrà minuciosament el domicili, sense trobar-hi arma de cap mena, no obstant el qual, degut als termes concrets de la denúncia de l'agredit, el detingut fou conduït als calabossos de l'Ajuntament, on ha romàs tancat tota la nit.

Segons sembla, fa uns dos mesos que Victorià Moya fou acomiadat de la fàbrica Matarí per incompliment del contracte de treball i aquest podria ésser el motiu que l'hagués induït a venjar-se en la persona de l'apoderat, senyor Comerma.

Però el que si es pot assegurar és que, en l'interrogatori a què fou sotmès immediatament després de la seva detenció, tot i negar enèrgicament que ell hagués atemptat pontra la vida del senyor Comerma, aquest insistí a reconèixer en ell l'autor de l'agressió.

A les 11 d'aquest matí, el pressumpte agressor ha estat traslladat als calabossos del Quarter de la Guàrdia Civil des dels de l'Ajuntament, on'ha passat la nit. Abans d'ingressar-hi ha prestat declaració davant la benemèrita. S'ha guardat reserva sobre aquesta declaració, però sembla que el Moya persisteix en negar resoltament la seva participació en l'atemptat.

Prop de les dotze del matí, han comparegut a la Caserna de la Guàrdia Civil el pare i germà del detingut, segons sembla també per a prestar declaració.

Aquesta tarda el Moya no havia encara ingressat a la presó.

Aquest matí, els empleats i obrers de la casa Matarí, han cursat el següent telegrama de protesta al Governador General de Catalunya, senyor Portela:

"Empleats i obrers Filatures Matarí protesten respectivament i enèrgicament atemptat senyor Joan Comerma i Aymerich". (Signen una seixantena).

No cal dir com experimentem també aquest sentiment de protesta contra la criminal agressió, que ha produït arreu de la ciutat l'indignació més profunda. Com celebrem, alhora, que el senyor Comerma, caríssim amic nostre, n'hagi sortit il·lès es pot ben dir miraculosament.

No hay comentarios: