martes, 28 de abril de 2020

Acció Catòlica - 11/07/1936, Pàgina 1 de 4


El Senyor Baltà de Cela, Catedràtic eminent i vilafranquí il·lustre.

El Dr. En Josep Baltà de Cela, que havia exercit durant 34 anys el càrrec de professor a l’Escola Industrial de Terrassa, ha estat jubilat ple de glòria, després d’haver-se guanyat un prestigi i una personalitat com a professor i com a home de ciència.

Com a vilafranquins ens és una joia poder-nos sumar a l’homenatge que l’Escola Industrial ha tributat al nostre il·lustre convilatà.

En parlar d’una personalitat com la del senyor Baltà de Cela la literatura feta a base d’adjectius hi sobra. Tota la seva carrera científica i el seu esperit profundament vilafranquí que ha mantingut sempre, són prou eloqüentment elogiosos. Només cal recordar lleugerament les seves activitats com a home de treball.

Acabats els seus estudis i el Doctorat en 1.886, fou nomenat químic municipal i director del Laboratori químic del Centre Agrícola del Penedès; en 1.897 la Direcció General d’Instrucció pública li conferí el càrrec d’auxiliar a la secció de Ciències de l’Institut de Maó; més endavant, ocupà el mateix càrrec a l’Institut de Barcelona. En 1.902 comença ja el seu professorat a l’Escola Industrial de Terrassa en la qual tindria d’arribar a l’alt càrrec de Director, i d’on no es mouria fins el dia de la seva jubilació. Primerament professor interí de Química Industrial, passà, al cap de dos anys, a catedràtic numerari de Química Orgànica i després d’Anàlisi Químic. El càrrec de Director de l’Escola l’obté en 1.908, en el qual no declinà fins a 1.930. Durant aquest temps ensenyarà successivament Electroquímica i Química general.

El seu valer no es restringeix simplement a la càtedra, sinó que en 1.909 es pensionat pel govern espanyol per fer un viatge d’estudis industrials, visitant les principals indústries electroquímiques d’Alemanya i Noruega. Demés, porta en mig d’aquests treballs, quatre llibres científics publicats que comptaren, en temps de llur publicació el màxim interès.

Després d’aquesta vida tan laboriosament gloriosa u de l’homenatge que l’Escola li ha retut, el Dr. Baltà de Cela acaba de rubricar una pàgina brillant en l’historia de les ciències industrials i de la nostra història cultural vilatana, que s’honora de poder comptar amb un altre nom il·lustre que per damunt de tot ha demostrat sempre sentir-se tan profundament vilafranquí i amic nostre.

No hay comentarios: