lunes, 27 de abril de 2020

El Dia, edició dissabte 11 de juliol de 1.936, pàg. 2


El foc d’aquesta nit :: Degut a un curt circuit s’originà un gran incendi, que destrueix la fàbrica del senyor Higini Sanllehí.

A dos quarts d'una d'aquesta matinada, algunes persones que passaven per davant de la casa número 101, del carrer de Pare Llaurador, en l'interior de la qual hi ha la fàbrica de capses de cartró propietat del senyor. Higini .Sanllehí que viu al número 89 del mateix carrer, han notat una estranya resplendor en l'interior d'aquest local i en mirar-ho millor han vist que s'estava produint mi gran incendi a la fàbrica.

Les referides persones, entre les quals s'hi trobava un germà del senyor Sanllehí, han corregut a avisar el vigilant i el propietari de la fàbrica, demanant-se tot seguit l’auxili del servei i material dels bombers, els quals no han trigat a acudir a la casa de referència, procedint-se a l'extinció del foc-

Aquesta tasca no .ha estat planera ni molt menys, car l'incendi, originat segons suposa el propietari del lloc del sinistre, per la formació d'un curt circuït, ha pres tot seguit i amb gran facilitat, entre el .dipòsit de capses de cartró i paper emmagatzemat, desenrotllant-se amb gran rapidesa i d'una forma molt espectacular, car les flames encalçaven alçades gegantines.

El que han procurat els bombers, ha estat evitar que el foc pogués traspassar-se a una fàbrica de pastes que hi ha al mateix costat i als pisos del davant, cosa que han aconseguit, no rebent cap dany aquests llocs veïns, a excepció de la trencadissa de vidres en el primer lloc. Han tingut sort també que en aquells moments no s'ha girat ni una mica d'aire, car les proporcions del sinistre haurien pogut ésser molt majors.

Després d'intensos treballs, els bombers han aconseguit sufocar el foc, quan ja eren tres quarts de 4 de la matinada, restant aleshores un reduït servei de bombers que han tingut cura de la completa extinció de l'incendi, cosa que s'ha donat per llesta a les 9 del mati.

Tota la teulada de l'edifici cremat, que és propietat de la mare del senyor Sanllehí, s'ha enfonsat degut a l'acció del foc i de l'aigua, restant sols mig dretes, les parets que limiten l'edifici. Damunt el paper, cartró, capses cremades i maquinària, hi ha caigut tota l'obra enrunada, no restant res aprofitable i quedant destruïts a la vegada, els llibres de comptabilitat i ordre intern de la casa, que eren guardats en un despatx muntat junt a l'edifici.

Segons manifestacions del senyor Sanllehí, el cost de les pèrdues s'eleva a unes setanta-mil pessetes, no anant inclòs en aquesta quantitat, el valor de l'edifici destruït.

La fàbrica i existències estaven assegurades.

També ha dit el senyor Sanllehí, que fou molt sorprès de l'anunci de foc en la seva fàbrica aquella hora, molt més quan ell feia mitja hora que junt amb alguns treballadors n'havia sortit.

No s'ha registrat cap desgràcia personal, havent acudit al lloc del fet, atrets per l'avís de la sirena, les autoritats de consuetud i moltíssimes persones.

No hay comentarios: