domingo, 26 de abril de 2020

El Dia, edició divendres 10 de juliol de 1.936, pàg. 2


La senyora vídua Rodó, reconeix el seu agressor i l'assassí del seu espòs, confirmant les suposicions de la policia :: Els autors del crim, ingressen a la presó.

Ahir, aproximadament a les 8 del vespre, els agents locals de la policia, junt amb els tres individus que eren detinguts com a probables autors de l’indignant fet del divendres darrer, es personaren al domicili de la senyora Teresa Jové i Folch, vídua del senyor Magí Rodó i Coll.

En presència de la referida senyora, un dels detinguts negà la seva participació en el fet. Interrogada la senyora Jové sobre si coneixia els individus de referència, manifestà d’una manera categòrica i rotunda, que els reconeixia com els dos subjectes que la nit del dia 3, penetraren en el seu domicili, agrediren a ella i assassinaren el seu espòs.

La manifestació fou tant contundent, que es cregué innecessària tota altra diligència, desistint-se de practicar l’anunciada reconstitució del fet, car el testimoni era de pes i la seva manifestació tan segura, que no restava lloc a dubtes.

Així doncs, finalment ens ha estat permès conèixer els noms i senyes dels dos culpables, una vegada enllestides les diligències de la policia, que ha lliurat el resultat de les seves encertades perquisicions al Jutjat d’Instrucció.

L’assassí del senyor Magí Rodó, segons confessió pròpia i reconeixement per part de l’esposa de la víctima, és López Céspedes de 28 anys, solter, natural de Málaga i sense domicili.

Com diguérem en una anterior informació, el Céspedes sortí de Perpinyà (França), el dia 19 del passat mes de juny i va dirigir-se cap a la demarcació de Barcelona. Ell, en les seves manifestacions al·legà que mancat de recursos que li proporcionaren els seus correligionaris del Partit Comunista d’Espanya.

En altra ocasió, l’acusat es contradigué, manifestant que els auxilis els havia rebut de la C.N.T., creient-se doncs que aquestes manifestacions, que han resultat contradictòries, les ha fet per tal de llevar al delicte un caire comú, car la policia persisteix en la creença que es tractava d’un intent de robatori que el Céspedes deu voler disfressar.

Donen aquests detalls amb tota mena de reserves, car no s’ha pogut comprovar, ben contundentment, si la intenció dels assassins era purament l’intent de furt, car sembla que en les manifestacions d’En Céspedes se li han escapat mots que donen a comprendre que pot haver-hi algú més complicat en aquest fet.

El Céspedes, una vegada comès el dit assassinat, tractà de despistar la policia, de la següent manera: Anà a peu, fins a Sabadell. Allà pujà al tren del Nord que va cap a Manresa i es presentà espontàniament al revisor, dient-li que havia pujat a Moncada, sense bitllet.

No hay comentarios: