martes, 14 de abril de 2020

El Dia, edició dimecres 1 de juliol de 1.936, pàg. 2


Les vagues d'aquests dies.

Com és sabut, durant aquesta quinzena s’han desenrotllat a Terrassa dos conflictes socials d'importància la vaga mercantil i la dels obrers tipògrafs. Aquesta darrera, precisament, ha estat causa d'interrompre’s la publicació del nostre diari i de tota la premsa local des de dia 16 del mes passat fins avui que la reprenem amb l'aglomeració d'original que és de suposar.

La vaga de la dependència mercantil esclatà a la nostra ciutat; com a diverses ciutats catalanes, el dia 18 de juny, plantejada pel Front Únic de Treballadors Mercantils i dirigida a Terrassa per l’Associació d’Empleats i Tècnics.

El matí, del primer dia de vaga, acudí als despatxos i oficines de la nostra ciutat es pot dir un noranta per cent de la dependència, la qual, però, hagué d'abandonar el treball a causa, principalment, de les nombroses coaccions que s'exercien, tasca en la qual s'observà una organització i una activitat extraordinàries.

L'atur, doncs, es feu poc menys que absolut i a mitja tarda es donà l’ordre de sortir la guàrdia civil, que desplegà llavors un servei de vigilància per a evitar noves coaccions i detingué set dels coaccionadors que foren, més tard alliberats.

No obstant, en el transcurs dels primers dies de vaga es registraren bastantes agressions contra empleats i tècnics que no secundaven l'atur, alguns dels quals hagueren de rebre assistència facultativa.

El conflicte es donà per resolt divendres passat, a la nit, en una assemblea que es celebrà al Cinema Catalunya i a la que assistí un nombre reduït de la dependència mercantil terrassenca.

Dissabte, al matí, es reprengué normalment el treball a tots els despatxos i oficines.

Mig mes just, ha durat la vaga que han mantingut el obrers de les Arts Gràfiques.

La vaga, que per general acord fou presa en diferents localitats catalanes, era mantinguda ahir ja solament a la nostra ciutat. En totes les altres ciutats, els obrers s'havien anat reintegrant al treball i davant aquesta actitud, ahir es reuniren els vaguistes locals i considerant que la discussió de bases estava enllestida pel que refereix a la intervenció del Jurat Mixt, s'acordà retornar aquest matí al treball, acord que s'ha complet unànimement.

Durant els dies que ha durat el conflicte, no han ocorregut incidents lamentables, La vaga ha desenrotllat en un to pacífic, seguint-se amb interès les reunions que s'han efectuat per tal d'arranjar el conflicte.

Tan sols es registrà un incident lamentable el proppassat dissabte, en que uns desconeguts, varen apedregar les finestres de la Impremta Figueres, del carrer de Sant Joan, fet que es suposa relacionat amb l'actitud d'alguns vaguistes i que sorprengué molt, car a l'interior del taller no hi treballava ningú.

Amb el retorn al treball, efectuat aquest matí, podeu reprendre la seva publicació els diaris locals, que durant tot aquest temps, s’han vist impossibilitats de sortir.

DIMECRES PASSAT, VOLIEN RAPTAR UNA NENA.

El proppassat dimecres, dia 21, a un quart de 4 de la tarda, es trobava la nena Carme Salvador Hernández, de 13 anys. domiciliada al carrer Arquímedes, 4, davant de la casa número 152 de la carretera de Moncada, quan va parar-se un cotxe del qual descendiren una parella d'estrangers, que tapant la boca de la nena se l'emportaren dintre el cotxe i fugiren en direcció a Barcelona.

En arribar a Les Fonts, el vehicle va aturar-se i la nena fou deixada sola dintre el cotxe. Aprofitant aquest fet, la Carme aconseguí escapar-se de l'interior del cotxe i la parella, en veure que la nena fugia en direcció a una dona que es dirigia a Terrassa, posaren l’automòbil en marxa, desapareixent carretera enllà.

La referida dona, conduí la nena a casa. Seva, havent sols de lamentar-se la forta excitació nerviosa que s’apoderà de la noieta, de la qual fou calmada al Dispensari, ignorant-se els motius que impulsaren els raptors per a procedir a l’execució d’aquest segrest frustrat.

No hay comentarios: