miércoles, 23 de diciembre de 2020

El Dia, edició de dissabte 30 de gener de 1.937, pàg. 2 i 3

UNA MÀQUINA DE TREN ARROSSEGA UN CARRO EN UN PAS A NIVELL DE LA VIA DEL NORD.

Ahir a un quart de quatre de la tarda, va registrar-se un desagradable incident, que tingué lloc al pas a nivell que hi ha a Sant Pere, que dona a la carretera de Matadepera.

En aquella hora va passar un llarg tren, pel qual motiu estaven tancades les barreres del pas a nivell mencionat. A poca distància d’aquest comboi, seguia una màquina elèctrica, la número 7.003. Segons marquen les lleis dels ferrocarrils, quan un tren precedeix un altre comboi o una màquina, el primer tren exhibeix una bandereta verda en el seu darrer vagó, a fi d’anunciar al personal de les barreres, que a poca distància, segueix un altre vehicle.

Degut potser al fort vent que bufava per la ciutat en aquella hora la bandereta en qüestió no pogué ésser vista per la dona encarregada de les tanques del pas a nivell de Sant Pere, la qual, en acabar de passar el primer tren, aixecà les barreres, donant pas a un carro que s’esperava per a traspassar la via. Just el moment que el vehicle referit es trobava al mig de la via, arribà la segona màquina, la qual no poden deturar-se, envestí el carro i l’animal i se’ls endugué arrossegant-los via enllà fins a l’Estació. En produir-se la topada, el carreter va saltar disparat caient prop d’allí i causant-se les següents lesions: Ferides incises contuses a la barba i part inferior del genoll, amb excoriacions a la cara i cama dreta, de pronòstic reservat.

Aquest home es diu Ramon Dolcet, de 50 anys d’edat i resideix correntment a la Casa de la Mola de Sant Llorenç del Munt. No cal dir que els vianants que passaren s’apressaren a recollir el cos del Dolcet, traslladant-lo al Dispensari Municipal, on una vegada practicada la cura de primera intenció a les ferides, fou convenientment hospitalitzat a la nostra ciutat.

El destí del carro i l’animal del mateix no és per a descriure. Empès per la rabent màquina, l’animal fou arrossegat fins que la mateixa va parar-se a l’estació del Nord, car es dirigia cap a Manresa. El pobre animal quedà desfet en aquest breu trajecte, així com el carro que restà completament fet a miques.

L’escena causà molta impressió a les persones que la presenciaren i sobretot a l’encarregada del pas a nivell. Quant a l’estat del Dolcet, sembla que millora, cosa que celebrem sincerament, tot desitjant un ràpid guariment a aquest company.

DISPOSICIÓ DE LA CONSELLERIA D'ECONOMIA :: NO ES PODEN FER TRAMESES AL FRONT D'UN VALOR SUPERIOR A MIL PESSETES.

"Ateses les necessitats d'ordenar i controlar la distribució i condicions de venda de les mercaderies, utillatges i efectes destinats als fronts de batalla.

He resolt:

Primer.—Queda prohibida la tramesa de mercaderies, utillatges i efectes militars als fronts de batalla en partides superiors a mil pessetes sense l’autorització expressa de la Conselleria d’Economia.

Segon.—Queden exclosos d'aquesta prohibició els productes alimentosos, així com també aquelles mercaderies, utillatges i efectes militars destinats als fronts de batalla de Catalunya.

Tercer;—La infracció de] que estableix la present ordre serà castigada amb les màximes sancions que són aplicables en temps de guerra "

CONSTITUCIÓ DELS "AMICS DE LA U. R. S. S." A LA NOSTRA CIUTAT.

Per a organitzar a Terrassa el Grup ".Amics de la U. R. S. S.", es convoca tots els que sentin simpatia per al país que amb tanta abnegació ens ajuda en la nostra lluita contra el feixisme, a l’assemblea que tindrà lloc demà, a les deu del matí, en el local del P.S.U., Francesc Macià, 64 sota el següent ordre del dia:

Orientacions del Comitè Comarcal dels “Amics de la U. R. S. S.”

Nomenament del Comitè Local.

Assumptes varis.

ENCARA ES FUMA ALS CINEMES.

Se'ns prega recordem a totes les persones que concorren els salons d’espectacles de la nostra ciutat, l'obligació que tenen d'abstenir-se de fumar durant les funcions o representacions.

Remarquem això, car a pesar de totes les advertències i avisos, continua fumant-se en aquells llocs, principalment en els cinemes i se'ns demana estenguem el prec especialment als milicians, que són els que haurien de donar principal exemple, en aquesta qüestió i que dissortadament menys ho complexen, quan menys, algun nombre d'ells.

Es d'esperar que en nom de la millor higiene dels llocs públics i pel bé de la salut de tots els ciutadans, tothom complirà les disposicions que respecte aquest punt han dictat les Conselleries de Seguretat local i Sanitat.

MITING DELS ESTUDIANTS MARXISTES.

Els Grups Estudiantils marxistes, conviden tots els estudiants de la nostra ciutat, a l'acte que celebraran demà diumenge, a les 10 del matí en el seu local provisional, Francesc Macià, 64, en el qual hi parlaran:

Guillem P. Enciso, pel Comitè Central; Josep Sánchez, pel C. L. de Barcelona i Carles M. Espinal, pel C. L. de Terrassa. Presidirà Subirós.

NOTA DE L'ESTACIO DELS FFCC DEL NORD.

Segons ens comunica el Cap de l'Estació del Nord, d'aquesta ciutat, demà diumenge circularan entre Lleida i Barcelona els trens números 282 i 284 cosa que posem en coneixement de totes les persones a les quals interessi aquest trajecte.

ASSISTIT PER CAIGUDA.

Ahir divendres, fou assistit al Dispensari, el vigilant Rosend Comelles, de 42 anys d'edat, domiciliat al carrer de Cervantes, 23, el qual presentava una ferida incisa al nivell de la cara dorsal primera meta carpià, a causa d'haver caigut a la via pública.

SECCIÓ SETMANAL DELS AMICS DE LES ARTS PER RADIO TERRASSA.

Convenientment requerida pel Consell Directiu d'Amics de les Arts, que, com se sap, vol donar a la dita entitat unes característiques adaptades a la nova fase a estructurar, l'emissora local. s'ha posat a la seva disposició, i, començant el propvinent dilluns, dia 1 de febrer, setmanalment a dos quarts de deu del dia de la setmana esmentat, per part d’elements d’Amics de les Arts serà radiada una secció que s’anomenarà “Les arts al servei del poble”, composta d’articles d’orientació i noticiari de l’entitat, amb intervals de música comentada.

Celebrem aquest conveni de les dues entitats culturals de Terrassa, al servei del poble.

EL CONCERT DEL PIANISTA JULI PONS A LA NOSTRA CIUTAT.

Finalment; ha estat, ja senyalada la data de celebració del Concert que, en homenatge als pobles de la U. R. S...S. i de Mèxic, i sota els auspicis de la Comissió Municipal de Cultura i Propaganda ha organitzat el Comitè Econòmic del Teatre del Poble. El proper dissabte, dia 6 del proper mes de Febrer, a les 5 de la tarda, el poble terrassenc tindrà ocasió d’escoltar l’eminent pianista Juli Pons, el qual ens delectarà amb un escollit programa de música selecta.

En properes edicions anirem donant detalls de tan important esdeveniment artístic.

No hay comentarios: