miércoles, 23 de diciembre de 2020

Front, edició de dissabte, 30 Gener 1937, pàg. 2 i 3

Els passos a nivell.

Un desgraciat accident ocorregut ahir a la nostra ciutat i del qual en donem compte en una altra secció, ha posat d'actualitat altra vegada la tan discutida qüestió dels passos a nivell.

Fa una tongada, que portats per altres obres de més envergadura, com és ara els enllaços ferroviaris a Barcelona i els grans projectes de transformació del transport per carril ha quedat un xic reressagada la qüestió dels passos a nivell.

Anys enrere l’evitar aquests desgraciats accidents, va arribar a ésser una obsessió de governants i governats. Va ploure prop del Govern una pila de projectes, no tant solament detallant les obres a fer, sinó també la manera de subvenir les despeses. Entre aquests en recorda un de “l’Automòbil Club”, pel qual mitjançant un impost transitori sobre els cotxes, en un termini curtíssim quedarien les despeses cobertes. També els nostres mecànics “inventaren” uns dispositius que feren materialment impossible qualsevol accident en un pas nivell i que consistia en fer aturar <<<< il·legible >>>>. Un altre feia que automàticament en acostar-se el tren baixessin les barreres. I crec que encara altres invents foren assajats amb èxit. Per què, doncs, amb poc de temps s’ha solucionat aquest problema?. Es que és un mal endèmic al nostre país el plantejar molts problemes i no solucionar-ne cap?.

Veurem si la Revolució en la seva fase constructiva, dona realitat a aquests projectes. Ara es començarà l’electrificació de diverses ramals ferroviaris. Després, no desconfiem de veure realitzat satisfactòriament aquest projecte tan necessari.

SECCIÓ SETMANAL DELS “AMICS DE LES ARTS” PER RADIO TERRASSA

Convenientment requerida pel Consell Directiu d’Amics de les Arts, que com se sap, vol donar a la dita entitat unes característiques adaptades a la nova fase a estructurar, l’Emissora local s’ha posat a la seva disposició, i, començant el proper dilluns, dia 1 de febrer setmanalment, a dos quarts de deu de la nit del dia esmentat, per part d’elements d’”Amics de les Arts” serà radiada una secció que s’anomenarà “Les Arts al servei del poble”, composta d’articles d’orientació i noticiari de l’entitat, amb intervals de música comentada.

Celebrem aquest conveni de les dues entitats culturals de Terrassa, al servei del poble.

DEMÀ CIRCULARAN ELS TRENS 283 I 284 QUE FAN EL RECORREGUT BARCELONA-LLEIDA I VICEVERSA

Segons ens ha comunicat el cap de l'estació local de la línia Ferrocarrils del Nord demà diumenge, dia 31, circularan els trens números 283 i 284, que fan el servei de viatgers entre Barcelona i Lleida i viceversa, els quals feia tres dies que estaven suspesos.

ACCIDENT EN UN PAS A NIVELL

Ahir a la tarda, a un quart de quatre, ocorregué un accident que sortosament, no tingué la gravetat que els que el presenciaren temien.

A conseqüència fort vent que bufava ahir' a la tarda, la bandereta verda que portava el tren que a aquella hora passa per la nostra Ciutat, procedent de Barcelona, estava tan enrotllada en el seu pal que la guardabarrera del pas a nivell de la Carretera de Matadepera de la via del Nord, no la veié, Una bandereta verda en un tren indica que va seguit d'un altre comboi i que, per tant, han de mantenir-se les barreres del pas a nivell, parades.

Com sigui, doncs, que la guardabarrera, dona ja d'una mica d'edat, no es dona compte, per les causes indicades, del detall de la bandereta, Tragué les barreres del pas a nivell per a que el trànsit rodat seguís la seva via interrompuda.

En ei precís moment en que es trobava el carro número 33 de la matrícula de Matadepera al bell mig de la via, la màquina numero 1008 l’envestí per la meitat, arrossegant carro i cavalleria fins a l'estació.

L'esglai dels presents fou gran, sobretot el que s'emportà la guardabarrera que tingué d'ésser consolada pels transeünts. El cavall trinxat i arrastrat per les rodes, fou la visió que horroritzà més als que es trobaven en aquell lloc.

Sortosament, el carreter no sofrí erosions de molta gravetat. S'anomena Ramon Dolcet, de cinquanta anys i és força conegut pels nostres excursionistes per ésser l'ermità de Sant Llorenç del Munt.

Recollit sense sentits fou portat al Dispensari Mèdic, on practicada una cura pel doctor de guàrdia, ii varen ésser apreciades ferides incises contuses a la barba i part inferior del genoll, amb excoriacions a la cara i cama dreta, de pronòstic reservat.

Un cop curat de primera intenció ha quedat Hospitalitzat.

En el Jutjat d'Instrucció de la nostra ciutat s'instrueix el corresponent sumari per aclarir el fet i aplicar les responsabilitats del cas.

SUSPENSIÓ DE LA FUNCIÓ DE TEATRE D'AHIR

A causa de no poder-se desplaçar, per manca de gasolina, els actors que havien de representar al Teatre del Poble l'obra que hi havia anunciada, "Temple i rebel·lia", ahir a la nit hagué d’ésser sospesa la dita representació.

SANATORI MÈDIC

El vigilant Rosend Comelles, de 42 anys, domiciliat al carrer Cervantes, 23, fou assistit ahir al Dispensari d'Urgència del Sanatori Mèdic Quirúrgic.

Presentava una ferida incisa a nivell de la cara dorsal primer metacarpià, a causa d'haver caigut a la via pública.

EL FUMAR EN ELS CINEMES

Ahir a la nit, es registrà algun petit incident en els cinemes locals a causa de la prohibició dei fumar en les sales d'espectacles a l'ésser reprimits per les patrulles de control uns milicians que infringien l'ordre de prohibició.

EL CONCERT DEL PIANISTA JULI PONS A LA NOSTRA CIUTAT

Finalment ha estat ja senyalada la data de celebració del concert que, en homenatge als pobles de la U. R. S. S. i de Mèxic, i sota els auspicis de la Comissió Municipal de Cultura i Propaganda, ha organitzat el Comitè Economia del Teatre del Poble. El proper dissabte, dia 6 del proper mes de febrer, a les cinc de la tarda, el poble terrassenc tindrà ocasió d'escoltar l'eminent artista del piano Juli Pons, el qual ens delectarà amb un escollit programa de música selecta.

En properes edicions donarem detalls de tan important esdeveniment artístic.

ARTUR PERUCHO A TERRASSA

La Junta Directiva d'”Amics de les Arts", desitjosa de cooperar en el moviment d'orientació que en el camp artístic s'imposa en els presents moments, es proposa oferir a la nostra ciutat, entre altres actes, diverses conferències a càrrec de destacades personalitats catalanes, les indicacions de les quals per venir d'autoritzades veus que s'han remarcat en el camp artístic revolucionari, resultaran indubtablement de gran interès per tots els que senten inquietuds artístiques.

Dintre la propera setmana tindrà lloc la primera d'aquestes. converses, la qual és molt probable que vagi a càrrec del destacat publicista i crític, actual director de "Mirador", n'Artur Perucho.

En pròximes edicions procurarem assabentar els nostres lectors sobre aquest acte tan interessant, la realització del qual pot gairebé assegurar-se.

"AMICS DE LES ARTS” CONVOCA ELS SEUS .ESCRITORS

La Junta Directiva d'”Amics de les Arts", convoca tots els escriptors, publicistes i en general tots els amants de les lletres adscrits a l'entitat, a una reunió que tindrà lloc el proper dimarts, a dos quarts de deu de la nit, en el local social de la referida entitat, per a tractar d'un interessant assumpte.

LA NOVA CLÍNICA MATERNAL DE TERRASSA

Era propòsit de la Comissió Municipal de Sanitat inaugurar el proper dilluns la nova Clínica Maternal instal·lada amb tots els avenços científics moderns al carrer de la Unió de la nostra ciutat, però a causa de no haver arribat a temps part del material adquirit a importants cases constructores de Barcelona, per dificultats emanades de la present situació bèl·lica ha estat precís ajornar per breus dies l'admissió de dones en estat de deslliurar.

Mentrestant, des del primer de febrer, funcionaran en la Clínica Maternal, els següents dispensaris:

Dispensari d'obstetrícia (reconeixement de dones embarassades) a càrrec del doctor Eduard López i Arias. Visita tots els dies feiners de 6 a 8 del vespre.

Dispensari de Puericultura l Pediatria (malalties de la primera infància fins als tres anys) a càrrec del doctor Francesc Duran i Bonet. Visita, tots els dies feiners de dotze a una.

Tots els serveis dels esmentats dispensaris seran absolutament gratuïts per a les dones terrassenques i llurs fillets.

No hay comentarios: