martes, 15 de diciembre de 2020

El míting de la Unió de Rabassaires, celebrat ahir a l'Alegria fou un èxit

Ahir, diumenge, al matí tingué lloc al Cinema Alegria, l'anunciat acte d'afirmació sindical agrícola organitzat per la Unió de Rabassaires. Presidí el conseller municipal d'Agricultura, company Torres.

En primer lloc parlà el company Ramon Mas. Es referí a l'evolució que ha experimentat el camp català durant segles, i posà de relleu com el camperol català ha estat un factor decisiu en la transformació política i social del nostre país. Parlant del col·lectivisme agrícola donà interessantíssims detalls de l'evolució que aquest problema ha sofert a la U. R. S. S., i afirmà que avui per avui, el camperol és indispensable en l'evolució del règim familiar.

Acaba referint-se al Decret de sindicació obligatòria i enumerà els avantatges que la seva aplicació haurà de reportar a l'economia agrícola del país.

Finalment, feu ús de la paraula el company Lluis Ardiaca, director general d'Agricultura de la Generalitat. Es referí a les negociacions que per arribar a l'establiment d'un pla d'acció comú en matèria agrària s'havien iniciat entre la Unió de Rabassaires, la Confederació Nacional del Treball i la Unió General de Treballadors i lamenta que el tal acord no hagués estat possible. Afirmà, però, que la Conselleria d'Agricultura, avui representada per la Unió de Rabassaires, coneixedora de les aspiracions d'una i altra organització, tendiria a donar-hi satisfacció, però afirmà el dret de la Unió de Rabassaires a portar, en raó de la seva història, de la seva capacitació i de la seva importància en el camp, la iniciativa en tot allò que faci referència als problemes que el camp català té avui plantejats.  Es referí a les polèmiques entre els partidaris de la col·lectivització de la terra i els partidaris de mantenir el règim d'explotació familiar, i després de justificar els fets que es promoguessin en raó de l'aspiració noble de molts sectors de transformar el règim d'explotació agrícola, afirmà que la col·lectivització agrícola havia d'encoratjar-se i ajudar-se per tots els mitjans, en les terres apropiades als facciosos que haguessin estat treballades per administració; però que, en canvi, calia oposar-se enèrgicament a tot intent de col·lectivització forçada de les terres en contra els desigs dels conreadors. Indicà tot seguit que la pretensió d'alguns de presentar els actuals conflictes en el camp com una lluita entre jornalers i conreadors és totalment injustificada, i afirmà que els conreadors estan disposats a cedir les terres que tinguin en excés a favor dels  jornalers. Es referí al concepte de la col·lectivització i indicà que desgraciadament són molts els obrers que amb una consciència deformada pel  règim capitalista de l'assalariat, pretenen cercar en les col·lectivitzacions el mateix salari que anteriorment, sense voler assumir cap de les responsabilitats que deriven de la noció de col·lectivitat. Finalment, el company Ardiaca resumí el seu parlament en les següents fórmules, que oferí com a possible punt de coincidència de tots els sectors que actuen en el camp català:

Primera. — Col·lectivització de les terres apropiades als facciosos amb l'ajut tècnic i financer de la Generalitat.

Segona .— Manteniment i respecte de la explotació familiar.

Tercera.─ Redistribució de terres per tal d'absorbir els jornalers, convertint aquests en conreadors, ja col·lectius, ja familiars, segons Ilur voluntat.  i

Quart a.— Sindicació obligatòria d'uns i altres en cooperatives agrícoles úniques per a la realització de totes les activitats econòmiques  pròpies del camp.

Els oradors foren molt aplaudits.

ACTE BENÈFIC I CULTURAL.

S'està activant l'acte que pròximament donarà el Centre Excursionista, el qual programa estarà compost de projeccions cinema amateur i professional. També hi haurà una exposició de fotografies pels fotògrafs locals, les quals seran sortejades als assistents a l'acte i el profit de les mateixes, serà destinat a l'Hospital i Creu Roja de la nostra ciutat.

Són pregats tots els aficionats que vulguin ajudar a la benèfica obra, que entreguin les seves obres, des d'ara fins el proper dia 15 de febrer al carrer Nord 37, o els dijous al local del C. E. T.

L'IMPOST MUNICIPAL PER A ENTITATS D'ESBARJO.

Confeccionat el Padró per a l'exacció de l'import referent a Casinos i círcols d'esbarjo, corresponent a l'any 1937, restarà de manifest al públic en el Negociat municipal d'Arbitris, durant el termini de quinze dies, a efectes de reclamació.

EN  EL  CONCURS  DE  CANARIS  HA  OBTINGUT EL PRIMER I SEGON PREMI UN TERRASSENC.

En el concurs de canaris que va celebrar-se ahir a la Societat de Canaricultors de Barcelona, va obtenir el primer i segon premi, el camarada d'aquesta ciutat, en Joan Ubach i Vinyals, el qual per tercera vegada ens porta aquestes primeres classificacions a la nostra ciutat.

DIVORCI.

Aquest matí s'ha fallat divorci per mutu dissentiment entre Josep Codina Alavedra i Joaquima Monclús i Bartolomé de 44 i 39 anys respectivament.

NOUS REFUGIATS.

Han arribat a la nostra ciutat una cinquantena de refugiats dels fronts de Madrid especificats així:  20 nenes, 15 nens i 15 persones majors. Entre aquests hi van familiars d'alguns periodistes madrilenys.

A TOTS ELS CAMPEROLS DE LA COMARCA DE TERRASSA.

Per segona vegada es fa avinent a tots els ciutadans treballadors de la terra, que tot el blat que puguin tenir emmagatzemat, sigui la quantitat que sigui, queden obligats a declarar-lo a la Conselleria de Proveïments de Terrassa, el que remarquem amb insistència perquè no eludeixin l'esmentada disposició, ja que se'ls aplicaran sancions molt severes, degut a les serioses disposicions que des de la data s'han pres.

NOTA DEL COMITÈ ECONÒMIC DEL CINEMA.

El Consell Econòmic de Cinemes prega la publicació dels següents acords, perquè ningú pugui demostrar ignorància,

1er. Tots els mutilats i ferits que vinguin del front tindran entrada lliure a tots els locals de la Col·lectivitat.

2on. Queden suprimides les mitges entrades per a tots els adults, a partir del dijous dia 28 del corrent.

VISITA D'INSPECCIÓ ALS DEPARTAMENTS DE JUSTÍCIA.

Dissabte proppassat visità la nostra ciutat el ciutadà Vidal Leche, Inspector de Tribunals, que acompanyat de l'oficial civilista company Borràs del Jutjat número 6 de Barcelona, feu una visita als departaments de Justícia de la nostra ciutat.  Començà pel Jutjat de 1ª Instància i Instrucció passant després al Tribunal Popular, Registre de la Propietat, i efectuant un canvi d'impressions amb els notaris.

Varen visitar també al President del Consell Municipal company Figueres, interessant-se de d’impressió que aquest els donava sobre l'administració de la Justícia a la nostra ciutat.

Es probable que dintre poc efectuïn una segona visita tota vegada que en aquesta primera no hi varen poder assistir com es volia, els delegats de les sindicals, els quals es posaran d'acord amb els d'ací per a fer un canvi d'impressions o les suggerencies pertinents al cas.

Anuncis oficials 

ANUNCI

La Comissió Permanent del Consell Municipal, en sessió celebrada el dia sis del mes en curs, acordà el que segueix:

Aprovar el projecte de rasant definitiva del carrer de Salmerón, tram comprés entre el Passeig del 22 de juliol i l'Avinguda del 6 d'octubre i part de Rovira i Brusi, confeccionat per l'Arquitecte Municipal, amb un pressupost total de 2.556’62 pessetes. realitzant-se aquestes obres per la Brigada Municipal, i ensems, imposar les contribucions especials a que fa referència el número 2.on de l'article 316. en relació amb l'apartat b) de l'article 332 de l’Estatut Municipal de 8 de març de 1934 en la quantia del cinquanta per cent del total import, i aprovar els documents exigits per l'article 357 de l'al·ludit text legal, confeccionats per l'Oficina Tècnica Municipal, els quals junt  amb els projectes restaran de manifest al públic al Negociat d'Obres i Vivenda de la Secretaria municipal, durant 15 dies, comptats a partir del següent al de la publicació del corresponent anunci al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya per tal que durant dit termini i set dies més, puguin presentar-se les reclamacions que s'estimin pertinents.

El que es fa públic per a general coneixement dels interessats.

Terrassa 21 de gener de 1937

El President, Jaume Figueres.

No hay comentarios: