lunes, 14 de diciembre de 2020

Front, edició de diumenge, 24 Gener 1937, pàg. 2

L'encariment de la vida

Com a premi a la gesta heroica del proletariat que el 19 de Juliol es llançava al carrer amb les armes a les mans i desfeta els plans de dominació dels feixistes, la Generalitat va decretar un augment de jornals i una reducció de la jornada de treball.

Els primers dies de la mesura, tothom n’estava satisfet i per a molts semblava que ja tenien la revolució feta. Llavors tothom es sentia revolucionari i mentre la revolució representava anar bé. Però, com a conseqüència lògica a aquell augment de jornals i de les dificultats pròpies de tota època de guerra i de Revolució, el problema de la insuficiència de jornal, ha esdevingut al primer pla de ta preocupació de tot cap de casa. Abans les dones anaven a plaça i per cinc pessetes asseguraven sobradament la compra de queviures per un dia o dos. Ara les coses s'han posat a un preu Impossible, Les dones us asseguraran molt formalment que amb el doble del que abans despenien no en tenen prou. l això deixant de banda les nombroses cues que cal fer i la conseqüent pèrdua de temps.

El més greu del problema, però, no és l'actual situació, sinó el empitjorament. A Terrassa, hom preveu per un. termini no molt llunyà la paralització de moltes Industries que fins ara han treballat en la fabricació d’articles per a la guerra. Hi ha diverses indústries que degut a la manca de primeres matèries, benzina, carbó, etc. queden mig paralitzades i els obrers bé han de tenir de què mantenir-se.

Solució.?

ATENCIÓ LES ENTITATS D'ESBARJO

Confeccionat el Padró per a l'execució de l'impost referent a Casinos i círcols d'esbarjo corresponent a l'any 1937, restarà de manifest al públic en el Negociat Municipal d'Arbitris, durant el termini de quinze dies, a efectes de reclamació.

ACTE BENÈFIC I CULTURAL DEL CENTRE EXCURSIONISTA

S'està activant l'acte que properament donarà el Centre Excursionista, quin programa estarà compost de projeccions, cinema amateur i professional També hi haurà una exposició de fotografies pels fotògrafs locals, les quals seran sortejades als assistents a l'acte i el profit de les mateixes serà destinat a l'Hospital i Creu Roja de la nostra ciutat.

Són pregats tots els aficionats que vulguin ajudar a la benèfica obra, que entreguin les seves obres, des d'ara fins el proper dia 15 de febrer, al carrer Durruti (abans Nord), 27, o els dijous al local del C. E. T.

DIVORCI

Per mutu dissentiment ha estat tramitat pel Jutjat d'Instrucció local el divorci de la parella de la nostra ciutat, Josep Codina Alavedra, de 44 anys i Joaquima Monclús Bartolomé, de 39 anys.

INSPECCIÓ DE JUTJATS

Dissabte passat tingué lloc la inspecció que ja havia estat anunciada en els centres judicials de la nostra ciutat.

Actuà d'inspector el company Vidal Leche, acompanyat de l’Oficial Civilista del Jutjat núm. 6 de Barcelona, company Borràs. Passaren pel Jutjat de Primera instància i Instrucció i el Tribunal Popular , i visitaren el Registre de la Propietat.

Sostingueren també un canvi d'impressions amb els notaris de la nostra ciutat en amable conversa de la qual quedaren molt reconeguts.

Foren després rebuts per l'Alcalde a qui prometeren tornar un altre dia acompanyats d'elements de les organitzacions sindicals per tal de comprovar el funcionament dels organismes de Justícia i impulsar-ne un millor funcionament.

DE MOLT INTERÉS PER ALS POSSEÏDORS D'APARELLS DE RÀDIO

Ja finit el primer termini per a proveir-se els interessats del full d'inscripció d'aparells ràdio-receptors per a la formació del cens ordenat per la Conselleria de Defenso de la Generalitat de Catalunya, s'ha concedit una pròrroga que finirà el dia 21 del corrent mes de gener.

Els esmentats fulls són facilitats, com se sap, a Ràdio Terrassa, de dos quarts d'una a dos quarts de nou del vespre.

Als socis, de l'Emissora, els són repartits a domicili.

NOTA DEL COMITÈ ECONÒMIC DELS CINEMES

EI Consell Econòmic de Cinemes prega la publicació dels següents acords, perquè ningú pugui demostrar-ne ignorància.

Primer; Tots els mutilats i ferits que vinguin del front, tindran entrada lliure a tots els locals de la col·lectivitat.

Segon. Queden suprimides les mitges entrades per tots els adults a partir del dijous dia 28 del corrent.

INTENT DE SUÏCIDI

Ramon Torrents i Trencs, que viu al carrer de la Riba, 20, intentà suïcidar-se llançant-se de cap al pou.

Sembla que l'esmentat individu té quelcom pertorbades les facultats mentals i en un moment en què es trobava al marge de tota vigilància, anà al pati de casa seva i va llançar-se a un pou que hi ha en un recó del mateix.

Malgrat les conseqüències que la caiguda podia reportar-li, el Torrents no sofrí cap dany fora de la consegüent remullada.

Un cop dintre l'aigua, el desgraciat va posar-se a cridar auxili acudiren a socórrer algunes persones d'aquell veïnal que l'extragueren del pou.

Avisada la Creu Roja acudí lot seguit, fent-se càrrec de l’accidentat qui un cop retornat, fou traslladat a un lloc de curació.

CONCIUTADÀ PREMIAT EN UN CONCURS DE CANARIS

En el concurs de canaris que va celebrar-se a la capital, organitzat per la Societat de Canaricultors de Barcelona, va obtenir el primer i segon premis el conciutadà Joan Ubach i Vinyols..

Per tercera vegada ha correspost una primera classificació en aquesta mena de concursos a l’al·ludit  aficionat en canaricultura.

ACORDS DE LA COMISSIÓ PERMANENT

La Comissió Permanent del Consell Municipal, en sessió celebrada el dia 6 del mes en curs, acordà el que segueix:

Aprovar el projecte de rasant definitiva del carrer de Salmerón, tros comprès entre el Passeig dc 22 de Juliol i l'Avinguda 6 d'Octubre i part de Rovira i Brusi, confeccionat per l'Arquitecte Municipal, amb un pressupost total de 2.556'62 pessetes, realitzant-se aquestes obres per la Brigada Municipal, i ensems, imposar les contribucions especials a que la referencia al numero segon de l’article 316, en relació amb l'apartat b) de l'article 332 de l’Estatut Municipal, de 8 de març de 1923, en la quantia del cinquanta per cent del total import, i aprovar els documents exigits per l’article 357 de l’al·ludit text legal, confeccionats per l'Oficina Tècnica Municipal, els quals junt amb els projectes restaran de manifest al públic al Negociat d’Obres Públiques i Vivenda de la Secretaria Municipal, durant quinze dies, comptats a partir del següent al de la publicació del corresponent anunci al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, per tal que durant el dit termini i set dies més, puguin presentar-se les reclamacions que estimin pertinents.

MOLT IMPORTANT PELS COMITÈS DE CONTROL

La Conselleria d'Economia fa una crida a tots els Comitès de Control de tota classe d'Indústries, per tal que passin per les oficines de la Junta de Control Sindical a l'objecte de legalitzar la seva situació, a fi que no trobin inconvenients en aquells afers de caràcter comercial i bancari.

TRASLLAT D'OFICINES

La Conselleria Municipal de Proveïments ha canviat les seves oficines traslladant-les al carrer de Josep Sunyol, 11 (abans Sant Gaietà).

Els magatzems, però, restaran al mateix lloc d'abans, carrer Pau Iglésies.

EL MÍTING DE LA UNIÓ DE RABASSAIRES

Ahir al mati tingué lloc en el Cinema Alegria, l'anunciat acte d’afirmació  sindical agrícola organitzat per la Unió de Rabassaires. Presidí el Conseller d'Agricultura, company Torres.

Començà el company Ramon Mas, referint-se a l'evolució que ha experimentat el camp català i posà de relleu com el camperol català ha estat un factor decisiu en la transformació política i social del nostre país. Acabà referint-se al Decret de Sindicació obligatòria i enumerà els avantatges que la seva aplicació haurà de reportar a l'economia agrícola del país.

Finalment feu ús de la paraula on Lluís Ardiaca, director general d'Agricultura de la Generalitat. Es referí al concepte de la col·lectivització i indicà que desgraciadament són molts els obrers que, amb una consciència deformada pel règim capitalista de assalariat pretenen cercar en les col·lectivitzacions el mateix salari que anteriorment sense voler assumir cap de les responsabilitats que deriven de la noció dc col·lectivitat. Finalment, el company Ardiaca resumí el seu parlament amb les següents fórmules, que oferí com a possible punt de coincidència de tots els sectors que actuen en el camp català:

Primera. — Col·lectivització de les terres apropiades als facciosos amb l'ajut tècnic i financer de la Generalitat.

Segona. — Manteniment i respecte de l’explotació familiar.

Tercera, — Redistribució de terres per tal d’absorbir als Jornalers convertint aquests en conreadors, ja col·lectius, en familiars, segons llur voluntat; i

Quarta. — Sindicació obligatòria d'uns i altres en cooperatives Agrícoles úniques per a la realització de totes les activitats econòmiques pròpies del camp.

Els oradors foren molt aplaudits.

Els demés oradors de la Comarca, no pogueren presentar-se per la manca de benzina; no obstant, al míting es veié molt concorregut.

LA CONFERÈNCIA DEL CAMARADA BALLBÉ A LA U. G. T.

Iniciant el cicle de conferències organitzades por la Comissió Tècnica de Teixits del Sindicat Obrer Fabril i Tèxtil de la U. G. T., ahir al matí el nostre camarada Eduard Ballbé va donar una conferència sobre el tema "Necessitat de col·locar els productes existents".

Per, manca d'espai, ens velem impossibilitats de fer-ne la recensió que es mereix, la qual cosa efectuarem en la nostra edició de demà donant-hi tota la importància que l'acte va tenir.

No hay comentarios: