lunes, 7 de diciembre de 2020

L’Acció, edició dimarts, 19 de Gener de 1.937, pàg. 4

El gran míting del Cinema La Rambla

La U. G. T de Terrassa s'adreça al poble

Eren les onze del matí del passat diumenge, quan el company Pere Carbó va obrir l'acte del grandiós míting de concentració; comarcal en l'espaiós Cinema La Rambla.

Aquest acte era organitzat per la Unió Local de Sindicats Obrers (U. G. T.), de comú acord amb el Secretariat comarcal de Sabadell.

L'objecte primordial d'aquest míting no va ésser altre que assentar i exposar la posició i el criteri de la Unió General de Treballadors davant dels grans problemes plantejats en aquests moments tan dolorosos i tràgics del nostre país.

Vàrem llegir vàries pancartes que deien: «La Unitat sindical és la base indispensable per la Victòria». «Sindicat Unió fabril i tèxtil U. G. T. de Sabadell. Saluda a tot el proletariat Antifeixista». «Sindicat del Ram de la Construcció de Sabadell U.G.T. de Sabadell. La Unitat fa la força, i unim-nos. Salut a tots els antifeixistes», a més hi havia representacions d'Ullastrell, Olesa. Vacarisses, Matadepera, Viladecaballs, Castellbisbal, etc.

Pere Carbó. Secretar! general de la Unió local va obrir l'acte pronunciant algunes paraules de salutació a lots els combatents dels fronts de guerra i va aconsellar als treballadors de tots els països que viuen en democràcia, censurin els seus governs faltats d'energia i els acusin d'ésser còmplices dels governs feixistes.

Cedeix acte seguit la paraula al camarada Eduard Ballbé. el qual parla en nom dels Sindicats de la localitat. Comença dient: Salut Els homes de la U. G. T. pugem avui a la tribuna i ens adrecen al poble en aquests. moments, perquè entenem que són moments de suma transcendència i gravetat per la classe treballadora.

Es evident que els sindicats avui tenen plantejats alguns problemes que no tenien abans del 19 de juliol. Els sindicats d'avui, orgànicament, són iguals que els d'ahir; però no és així en l'ordre econòmic-social. Jo penso que la nova estructuració exigeix també una nova economia i una rova organització sindical. Si tinguéssim de plantejar una demanda, contra qui la faríem? Puix contra nosaltres mateixos. Si les noves corrents revolucionàries ens imposen sacrificis, fem-los; però fem-los tots plegats. Els interessos dels obrers ens son comuns. Com els interessos dels obrers enrolats a la C. N. T. no son diferents dels treballadors de la U. G. T., jo sostinc que uns i altres ens són ben comuns i això ja és hora de ratificar-ho.

Acaba dient que repetirà el que diu la pancarta que està davant d'ell: «Si volem guanyar la guerra i la revolució fem la unitat proletària i vencerem».

Emili Mira, Secretari de la Comarcal de Sabadell. Camarades! No són els sindicats els que han provocat l’aixecament militar del 19 de juliol. De totes les falles que hi puguin haver, la classe treballadora no és la responsable: sinó els verdaders responsables són els feixistes. L'aspiració suprema de la classe obrera ha estat sempre acabar amb els abusos dels terratinents, l'alta banca i la burgesia. Ens donem compte que amb el pretext de la col·lectivització del petit propietari pagès, d'aquest modest camperol que treballa la terra que ja la treballaven els seus pares i fins els seus avis, i en realitat veiem que el que s'han col·lectivitzat són els seus fruits...

Avui no podem permetre que excusant-se amb les persecucions, les presons, la policia, la guàrdia civil i la burgesia, no es permeti fer això ni allò altre. Som nosaltres els que podem determinar els fenòmens econòmics i revolucionaris d'aquests moments. Els Comitès de Control d'avui, no són una cosa nova; els Comitès de control són els comitès de fabrica i de tallers d'ahir, que eren una espècie de sentinelles en els llocs de treball dels interessos de la classe treballadora. Moltes vegades, s'havia dit que la capacitat tècnica de la burgesia la substituiríem per la capacitat superada de la classe obrera. Una fabrica col·lectivitzada s'ha d'entendre que no és propietat del Consell d’empresa o taller. No, la fàbrica, la mina, el taller o el despatx és del tot el poble, puix Proundon ja va dir que la propietat és un robatori.

La U. G. T. no pot parlar en aquests moments que la seva tàctica és superior i més revolucionària que la de la C. N. T. o al revés. En aquests moments no hem de perdre el temps en discutir si la política és bona o bé és dolenta. Si ens trobem tots plegats els Comitès, Juntes, en els en Ajuntaments, en el Govern de la Generalitat, o en el Govern de la República, no hi ha cap raó que pugui dividir-nos per diferencies de procediment, tàctica o filosòfic. El que sobren són banderes i banderetes; solament n'hem d’enarborar una de sola, la de la unitat de la classe treballadora. Si no ho féssim així, penseu que després d'esclafar el feixisme vindria una altra guerra més terrible entre un bàndol i l'altre.

Sols em resta dir que aprenguem l'exemple dels companys de Màlaga que poc temps abans de l’aixecament militar s'havien agredit uns amb altres i ara s'han fusionat amb una sola central. Es també la C. N. T. de Madrid que fa una crida ais companys de la U. G. T. per a realitzar una aliança; a més cal dir-ho ben ciar: el pacte segellat a la Plaça de Braus de la Monumental no ha estat respectat per ningú, cada central sindical tractar de fer respectar i imposar el seu carnet.

Aconsella que no es faci la traveta a cap Conseller. Termina recomanant que tots treballem per a constituir una sola sindical per aniquilar el feixisme criminal. El que entengui que ha d'anar a un partit polític que hi vagi; però per sobre de les banderes i la política hem de guanyar la guerra i fer la revolució. Visca la Unitat Sindical!

Josep Moix, per la Federació Local de Sindicats de Sabadell:

Es felicita que sigui rebut aquesta vegada amb aquestes demostracions de simpatia, puix la última vegada que va venir a parlar en aquest mateix poble en un moment que hi havia un conflicte de l'art fabril, l'ambient l'atmosfera, clima, i la intolerància, feien que se'ls mirés amb cert recel. Però al de nosaltres que no féssim la unitat sindical, puix significaria el fi de tots nosaltres. Els facciosos no s'entretindrien a mirar-nos el carnet, per si és de la U. G. T. o de la C. N. T., puix a les persones que no els trobessin una creu penjada el pit les afusellarien sense cap classe de contemplacions. La unitat de la classe obrera, com han repetit els meus companys, és a base de la victòria i de la revolució, ara em pregunteu. Quina raó econòmica o d'altra classe, pot haver-hi al nostre país que impedeixi fer la unitat? Cap.

D'homes perseguits i oprimits, les circumstàncies revolucionàries han fet, que a molts homes de la massa els elevés a càrrecs de responsabilitat. Molts militants que ahir eren uns simples peons, avui son ministres o alcaldes. Avui no podem pensar de la mateixa manera que pensàvem abans del 19 de juliol. Els treballadors hem demostrat en fets que tenim la mateixa o més capacitat que els polítics, puix en sis mesos hem realitzat el que els polítics no ho havien pogut fer durant molts anys. Nosaltres no volem construir una nova societat amb classes. Nosaltres volem fer una societat millor i més feliç que la que teníem. Jo us asseguro que si els rancors, ni els trets, ni la malevolència dels provocadors impediran que es faci la unió de la classe obrera. No importa que pensem de diferent manera; no és cap delicte pensar d'altra manera; això no ha d'ésser motiu perquè no ens donem les mans i l'abraçada fraternal. A Sabadell són majoritaris la U. G. T.. i que diguin els germans de la C. N. T. sinó els tractem amb tols els respectes i amb altesa de mires. La gran massa del poble vol i demana a crits la unió, i hem d'estar disposats, si així ho exigeixen les circumstàncies, a barrar el pas, i si és precís, eliminar els traïdors de la classe obrera que s'hi oposin. (Ovació).

La revolució ha arribat fins als nens. Abans se'ls ensenyava a persignar-se i ara els veiem cantant la Internacional. Ens hem de responsabilitzar tots plegats; des de l'obrer més insignificant fins el que ocupa càrrecs de molta importància, Ningú ens negarà, en bona lògica, que un enginyer no sigui diferent d'un peó, encara que socialment peó i enginyer siguin iguals. Tot el món té una funció social, i la seva categoria a complir. No ho deixem tot per fer-ho els dirigents, puix heu d'entendre que els conductors de masses no tenen una vareta màgica perquè no hi hagi lladres. prostitutes, assassins i analfabets. Es una posició molt còmoda al pretendre certs comitès de control demanar responsabilitats als homes de govern, quan molts d'aquests Comitès comencen per no complir el seu deure. Treu com exemple de la guerra i de la revolució a una dona gràvida. Sosté què el fill està unit a la vida de la mateixa mare. Posar en perill la vida del fill és també posar-hi la de la mare. Totes les mares desitgen que el seu fill, en venir al món sigui si, formós i intel·ligent. Hem d'estar disposats a fer tots els sacrificis que siguin necessaris per a guanyar la guerra i perquè sigui el menys llarga possible, A la llar, en el carrer, a la fàbrica, al cafè i a tot arreu, hem de crear un nou ambient de unitat í cordialitat. Les banderes no han de dividir als homes. El provocador, la gent feixista que fomenta la desunió se'ls han d'assenyalar com uns traïdors als interessos de la classe obrera. (Ovació).

Duran i Rossell del Comitè Regional.

Nosaltres venim dient a tot arreu que parlem el mateix: Hem de guanyar la guerra perquè guanyar la guerra és guanyar la revolució. Catalunya té ja el seu govern i Espanya igualment. Va aconsellar la ràpida creació de comitès d'enllaç a tots els pobles. Va fer un cant a la cordialitat i a la comprensió d'una i altres, puix són poques les coses que ens separen deis camarades de la C..N.T. La preocupació dels governs és organitzar ta guerra, que vol dir guanyar la guerra. Espanya ha passat a ésser el camp d'operacions del feixisme internacional. Recorda per a terminar el greu error de determinat sector que fa retirar dels fronts la seva gent amb el pretext que no accepten cap classe de disciplina.

Carbó va resumir brillantment el gran míting rememorant alguns dels passatges dels oradors.

«Ràdio Terrassa» va retransmetre l'acte.

Fer la nostra part poca cosa tenim que afegir-hi solament volem dir dues paraules i amb elles creiem interpretar el sentit del cor de les multituds i afirmem que les masses preferirien i veurien amb bons ulls que aquests mítings es fessin de conjunt o sigui que hi parlessin representants de totes les organitzacions antifeixistes; és així com es donaria la sensació de unitat, de cordialitat i de seny què és el que vol el poble. De totes maneres, el míting celebrat abans d'ahir va ésser un pas donat a la tan anhelada unitat proletària que la simbolitzen aquestes tres lletres U. H. P.

ESPARTACUS PUIG.

No hay comentarios: