miércoles, 2 de diciembre de 2020

Front, edició de divendres, 15 Gener 1937, pàg. 2

La manca de benzina.

Està escrit que succeeixi el que succeeixi, governi qui governi, sempre patirem del mateix mal: manca d’energia, imprevisió, més exactament, frescor.

Hi han diversos símptomes que demostren la veritat del que us dic. Sobre el paper hom dicta una infinitud de normes lleis i disposicions que a l’hora d’aplicar-les ja la realitat les ha superades o be un cop dictades queden com lletra morta sense que ningú es cuidi mai més de desenterrar-les. A vegades passa que ningú es recorda de prevenir tal o qual probable conflicte i quan aquest es presenta troba desprevinguts als que tenen l'obligació de preveure'l.

Una prova, d’això darrer, n’és el cas de la manca de benzina. Fins avui s'ha gastat la benzina de qualsevol manera, sense control, sense cap previsió, sense cap limitació. Tot d'un plegat s'adonen que no hi ha benzina. I puf tot parat en sec, fina els serveis públics d'autobusos.

A aquest poble som així, fresquets per naturalesa i hom dubta de si curarem mai.

MÉS DETALLS DE LA SOSTRACCIÓ A LA CASA PONT AURELL I ARMENGOL.

Aquest matí, han passat per la nostra redacció una Comissió de treballadores de la casa Pont Aurell i Armengol, a demanar rectifiquéssim algun punt de la informació que fèiem ahir de la sostracció de trossos de tela observades en aquella casa.

El que ahir diguérem erròniament fou que en lloc de recaure la desconfiança dei Consell d'Empresa sobre les dependentes del magatzem, era sobre les treballadores de la fàbrica, on precisament succeí el fet, i de la qual secció eren les treballadores acusades.

Avui hem pogut recollir altres detalls sobre aquest fet.

Ens han dit que s'havia instruït sumari contra elles i que sota fiança de 500 pessetes a cada una per garantir la responsabilitat civil que els pogués recaure, han estat deixades en llibertat provisional, però amb l'obligació. de presentar-se cada dia.

El Consell d'Empresa de la casa Pont Aurell i Armengol ha decidit, davant d'aquest cas, acomiadar-les del treball.

Posteriorment ens han visitat les interessades, demanant que féssim constar, com a rectificació del que dèiem ahir, que no es tractava de peces, sinó de caps de peça.

D'INTERÈS ALS POSSEÏDORS DE VEHICLES.

A partir del dia 18 del mes que som, es despatxaran en el Negociat municipal d'Arbitris, les plaques corresponents al present exercici, que per la lliure circulació deuen portar tota classe de vehicles de tracció animal I bicicletes, incorrent en responsabilitat els propietaris dels mateixos que deixin dc complir aquesta disposició.

Hores de despatx: tots els dies feiners de 12 a 1 i de 5 a dos quarts de vuit de la tarda. Els dissabtes, de deu a dotze del matí.

REUNIÓ DEL FOMENT DE LA SARDANA.

Demà passat, diumenge, o dos quarts de dotze del migdia, el "Foment de la Sardana" d'aquesta ciutat efectuarà en el seu estatge social, Milícies Catalanes, 50, la reunió general ordinària, per tractar dels següents assumptes: Lectura i aprovació de l'acta anterior, Memòria, Estat de comptes, elecció reglamentària dels càrrecs de Vicepresident, Secretari, Comptador; Vocal I i Vocal III, elecció de President i Vocal II, por dimissions d'aquests càrrecs, proposicions, precs i preguntes.

ELS AUTOBUSOS NO FUNCIONEN.

Com a conseqüència de la manca de gasolina que venia notant-se aquests darrers dies, i per tal d'atendre a altres necessitats de més urgència, ha estat suprimit el servei d'autobusos de la nostra ciutat.

APARELL DE RÀDIO QUE DESAPAREIX.

Maria Solaz Adrián ha denunciat que de casa seva, Bartomeu Amat, 79, li havien desaparegut algunes coses que l'han feta sospitar de que havia estat víctima d'un robatori.

Abans d'ahir va notar la manca d'un aparell de ràdio de tres làmpares, valorat amb 125 ptes.

FUNCIONS DE TEATRE I RECITAL DE POESIES AL TEATRE DEL POBLE

Al Teatre del Poble (abans Principal) hi han programades per dissabte i diumenge tres extraordinàries funcions comiat de la. Companyia Antònia Herrero i Enric Guitart.

Dissabte, a les deu de la nit, es posarà; en escena el drama en un pròleg i tres actes de Josep Etchegaray: "El gran gaIeoto".

Diumenge, a dos quarts de cinc de la tarda. "Felipe Derblay", comèdia en quatre actes i cinc quadres, original do George Ohnet, i a la nit es posarà en escena la comèdia a homenatge de la primera actriu Antonio Herrero, "Oro y marfil", d'Antoni Quintero i Pasqual Guillen.

Finalitzaran cada una d'aquestes funcions, amb un recital de poesies a càrrec de S. Marin de Castro, Enric Guitart i Antonia Herrero.

Preus: numerat, 2 ptes., tercer pis, sense numerar, 1 pta.

ORDRE BEBUDA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA.

Entre els problemes cabdals de l'economia de Catalunya que convé resoldre urgentment figura el de donar sortida a estocs de productes acumulats a causa d'haver-se tancat momentàniament a la nostra producció una part dels mercats ibèrics i alguns d’estrangers.

Son nombroses les demandes de divises, productes i primeres matèries que les empreses formulen a aquesta Conselleria, per trobar-se amb dificultats per a obtenir-les per gestió pròpia i són no menys, nombroses les plausibles iniciatives que ens suggereixen per a col·locació dels nostres productes.

I per a aconseguir aquests objectius és necessari donar un nou pas endavant de la nova organització econòmica, és necessari que aquesta Conselleria per mitjà de la seva Oficina de Comerç Exterior organitzi la coordinació tècnica de les repetides peticions i iniciatives, per a la compensació d'importacions amb exportacions.

Com a primer pas per a aquesta gestió coordinada es fa precís arribar a un coneixement precís i global dels productes actualment disponibles per a l'exportació, al qual objecte aquesta Conselleria ha decidit obrir una informació que tots els cridats a participar-hi, donada l'alta finalitat perseguida, contestaran amb tota urgència i exactitud que la importància de la qüestió reconeix.

Per tant, ateses les circumstàncies i objectius acabats d'exposar.

He resolt:

Art. 1. S'obre una informació entre totes les empreses productores i comercials de Catalunya perquè abans del 25 del present mes, declarin les seves existències actuals dc productes disponibles i aptes per a l'exportació. Les declaracions comprendran quantitat i qualitat del producte, preus unitaris de cost i a qui es desitja vendre el mateix i mercats que es creguin aptes per a absorbir el producte en cada cas.

Art. 2. Les empreses que posseeixin existències amb un valor superior a cent mil pessetes ajustaran les seves declaracions al model A (veure annex de la present Ordre) i hauran de presentar-se al Departament Tècnic d'aquesta Conselleria (Av, 14 d'abril, 407).

Art. 3. Les empreses que tinguin existències d’un valor inferior a cent mil pessetes presentaran les seves declaracions.

A Barcelona: Al Sindicat, de la Industria a què pertanyin la majoria dels treballadors de l'empresa.

A les restants poblacions: A la Conselleria d'Economia dc l'Ajuntament respectiu.

Aquests Sindicats I Ajuntaments tindran cura de resumir les declaracions amb fulls segons model B (veure annex) i enviaran aquests resums al Departament Tècnic d'aquesta Conselleria (Av. 14 d'abril, 407, Barcelona), abans del dia 30 del present mes.

Art. 4. El Departament Tècnic d'aquesta Conselleria recopilarà i reunirà les declaracions rebudes i les passarà informades abans del dia 5 de febrer vinent a l’Oficina del Comerç Exterior, amb el fi que aquesta prepari i gestioni d'acord amb els interessats l'exportació dels estocs disponibles. Barcelona, 1 de gener de 1937. El Conseller d'Economia: Dídac A. Santillan.

DEMANANT UNA RELACIÓ DELS JORNALS QUE ES PAGUEN

La Conselleria d'Economia demana a totes les empreses industrials, comerços I particulars que satisfacin jornals, en portin una relació a dit departament.

ELS DISSABTES A LA TARDA LES TENDES SERAN TANCADES

La Comissió de Proveïments d'aquesta ciutat, ha disposat que tots els dissabtes, i a partir de demà, dia 16 del corrent, es tancaran totes les tendes de queviures a la una de la tarda i s'obriran el dilluns a les vuit del matí.

No hay comentarios: