viernes, 18 de diciembre de 2020

La Publicitat : (26 Gener 1937), pàg. 4

TERRASSA

Acte d’afirmació dels rabassaires.

Diumenge al matí se celebrà, al Cinema Alegria, l’acte d’afirmació sindical agrícola organitzat per la Unió de Rabassaires. Presidí l’acte el Conseller municipal d’Agricultura, company Torres.

El primer de fer ús de la paraula fou Ramón Mas, el qual parlà de l’evolució experimentada pel camp català durant segles. Posà de relleu que el camperol català ha estat un dels factors més decisius en la transformació social i política del nostre país. Es referí al col·lectivisme agrícola i donà dades interessants sobre l’evolució que aquest problema ha sofert a la URSS. Parlà del decret de sindicació obligatòria i esmentà els avantatges que la seva aplicació reportarà a l’economia agrícola del país.

Després feu ús de la paraula el director general d’Agricultura de la Generalitat, Lluís Ardiaca. Començà el seu parlament referint-se a les negociacions que per establir un pla d’acció comuna en matèria agrària s’havien dut a cap entre la Unió de Rabassaires, la Confederació Nacional del Treball i la Unió General de Treballadors. Es queixà que el tal acord no hagués estat possible. Afirmà que la Conselleria d’Agricultura, representada avui per la Unió de Rabassaires, coneixedora de les aspiracions d’una i altra significació, hi donaria satisfacció. Afirmà, però, que la Unió de Rabassaires tenia dret a portar, per la seva història, per la seva història, per la seva capacitació i per la seva importància al camp, la iniciativa en tot allò que es refereixi als problemes plantejats. Parlà de les polèmiques entre els partidaris de la col·lectivització de la terra i els que ho són de mantenir el règim d’explotació familiar. Afirmà que la Col·lectivització havia d’ésser encoratjada i ajudada, per tots els mitjans, en les terres apropiades als facciosos que haguessin estat treballades per administració; però que, en canvi, calia oposar-se a tot intent de Col·lectivització forçada de les terres, en contra dels desigs dels conreadors. Assenyalà que la pretensió que tenien alguns de presentar els actuals conflictes del camp com una pugna entre jornalers i conreadors era injustificada. Afirmà que els conreadors estan disposats a cedir les terres que tinguin en excés a favor dels jornalers. Referint-se a la Col·lectivització, digué que, desgraciadament, són molts els obrers que pretenen cercar en les col·lectivitzacions el mateix jornal que abans, sense voler assumir cap de les responsabilitats que es deriven de la noció de la Col·lectivitat. Ardiaca resumí el seu parlament en les conclusions següents, que oferí com a possible punt de coincidència de tots els sectors que actuen en el camp català.

Primera. – Col·lectivització de les terres apropiades als facciosos amb l'ajut tècnic i financer de la. Generalitat.

Segona. -- Manteniment i respecte a l'explotació familiar.

Tercera. -- Redistribució de terres per tal d'absorbir els jornalers i convertir-los en conreadors, ja col·lectius, ja familiars, segons llur voluntat, i

Quarta. -- Sindicació obligatòria d'uns i altres en cooperatives agrícoles úniques per a la realització de totes les activitats econòmiques pròpies del camp.

No hay comentarios: