domingo, 13 de diciembre de 2020

L’Acció, edició dissabte, 23 de Gener de 1.937, pàg. 2

Ingrés de socis nous a Fraternitat Republicana

La Junta Directiva ha acordat obrir un termini prudencial per a l'admissió de nous socis de l'entitat, donant així possibilitat d'ingrés al gran contingent de ciutadans que han sol·licitat venir als nostres rengles, closos per a tots admissió des del 10 del passat juliol, data de l'aixecament feixista.

En conseqüència, podran formular l'ingrés de soci tots els ciutadans que vinguin proposats per quatre signatures de socis de l'entitat, i que se sotmetin a les condicions d'ingrés que les circumstàncies aconsellin establir.

Des del moment de la publicació del present avis, queden admeses les sol·licituds a secretaria.

Els nous socis estaran exemptes del pagament de quota d'ingrés.

Terrassa 20 de gener de 1937.

— Per la J. Directiva, J. Torrella.

NOVA JUNTA ESPERANTISTA.

El «Laborista Esperantista Grupo» posa en coneixement dels seus socis i públic en general que en la seva reunió general ordinària celebrada el proppassat dia 19 acordà el canvi de junta, quedant aquesta constituïda de la següent manera:

President, V, Fraga; Secretari, R. Corominas; Caixer, J. Ribera; Vocal comptador, F. Vila; Vocals, R. Aguilar i A. Surrallés; Bibliotecari. R. Marsá.

DISPENSARI D'URGÈNCIA DEL SANATORI - MÈDIC - QUIRÚRGIC.

En les darreres vint-i-quatre hores s'ha registrat el següent accident:

Pere Ballbé de 66 anys d'edat, domiciliat al Raval 68, presentant fractura del coll del fèmur esquerre, a causa d'una caiguda a la via pública.

FINS EL PRIMER DE MARÇ NO PAGUEU EL LLOGUER DEL PIS.

Per un decret promulgat pel Govern de la Generalitat s'ordena, fins el primer de març, la suspensió del pagament de tots els lloguers en concepte d'habitació, comerç o indústria.

Cap llogater de Catalunya no ha de pagar, absolutament a ningú, l'import de l'arrendament.

Si hi hagués algú, en nom del propietari o de l'organització que fos, que intentés de fer efectiu . algun lloguer, haveu de denunciar-ho al departament de Finances de la Generalitat, el qual passarà la denuncia als Tribunals Populars.

Segons es desprèn de la lectura del prefaci del decret, aquesta mesura s'adopta per tal d'evitar el confusionisme que impera a varis llocs de Catalunya i d'una manera especial a Barcelona, respecte a l'autèntica persona o organisme que té dret a cobrar el lloguer.

Per tant, no representarien cap organització solvent ni antifeixista aquells que volguessin fer efectius els lloguers dels mesos de gener i febrer.

METGES DE TORN.

Durant el dia de demà estaran de torn al Dispensari, en intervals de dues hores, els següents facultatius:

De 8 a 10, Doctor C. Maturana; de 10 a 12, F. Maturana; de 12 a 2, Delfí Sanmartin; de 2 a 4, Julià Parellada; de 4 a 6. Sala; de 6 a 8, Jaume Palet.

GEST LLOABLE.

El Sanatori Mèdic Quirúrgic (Hospital) queda reconegut del despreniment mostrat per Na Rosa Armengol Vda. de Josep Ullés, metge que fou d'aquesta ciutat, havent fet lliurament de varis medicaments i accessoris mèdics, així com de la llibreria mèdica que conté valuoses obres d'estudi mèdic. Gracies per aquest gest tan elogiable.

NOTA DEL SINDICAT FABRIL I TÈXTIL (U, G. T.).

Demà diumenge estava anunciada una conferència a càrrec de Pere Carbó, Secretari de l'U.L.S. (U.G.T.) a l'estatge d'aquest sindical, Milícies Catalanes, 48, la qual cosa no podrà ésser possible pel motiu de trobar-se indisposat. En el seu lloc ho farà N'Eduard Ballbé, que havia de fer-ho diumenge vinent.

DONATIU DE PLOM PER LA GUERRA.

El ciutadà Leocadi Gallego ha fet un donatiu de 40 quilos de plom a la Conselleria de Defensa destinats a material de guerra.

AUDAÇ ROBATORI D'UNA MÀQUINA CINEMATOGRÀFICA.

Ahir, la ciutadana Rafaela Vallejo i Sosa, de 33 anys, casada i de nacionalitat argentina, va denunciar a la policia que en sortir al pati de casa seva, que dona al carrer del doctor Ferran, va trobar la porta del mateix oberta i pel pati unes petjades sospitoses. Al cap de poc la dona es va donar compte que d'un cobert on el seu fill hi tenia guardada una màquina cinematogràfica Pathè Baby, valorada en tres centes pessetes havia desaparegut.

Tot seguit la policia local va efectuar les degudes diligències que van donar per resultat la detenció del noi de 14 anys Joan Cruz i Gaspar, que viu al carrer del doctor Ferran número 12 i que es va confessar autor del robatori, declarant que la màquina l'havia portada a casa d'un seu amic, que viu al carrer Colom, sense que aquest sabés que dit aparell fos provinent de robatori.

Aquest noi ja té antecedents per .altres malifetes en aquest sentit.

A TOTS ELS CAMPEROLS DE LA COMARCA DE TERRASSA.

Per segona vegada es fa avinent a tots els ciutadans treballadors de la terra, que tot el blat que puguin tenir emmagatzemat, sigui la quantitat que sigui; queden obligats a declarar-lo a la Conselleria de Proveïments de Terrassa, el que remarquem amb insistència perquè no eludeixin l‘esmentada disposició, ja que se'ls aplicaran sancions molt severes, degut a les serioses disposicions que des de la data s'han pres.

Anuncis oficials

CAIXA D ESTALVIS DE TERRASSA

Havent-se extraviat les llibretes números 5.983, 9.738 i 15.752 a sol·licitud dels interessats, es prega a les persones que poguessin tenir-les, es serveixin presentar-les en aquestes oficines, dintre el termini de quinze dies, prevenint que de no presentar-les, seran saldades d'acord amb el que disposa l'article 16 dels Estatuts.

Terrassa. 22 de gener del 1937.

LA DIRECCIÓ.

ORDRE IMPORTANT DE LES CONSELLERIES DE SEGURETAT LOCAL I DE CULTURA I PROPAGANDA

La Comissió Municipal de Cultura i Propaganda fent-se càrrec que, si volem que la revolució constructiva que realitza el poble antifeixista no sigui malmesa, cal que els infants d'avui,─ homes de demà—, puguin assolir els coneixements culturals tan necessaris a la humanitat futura, que desitgem plenament lliure, exigeix que tots els ciutadans l'ajudin a fer possible que cap infant de menys de 14 anys pugui ésser explotat en cap treball ja que en aquestes edats hom no ha de dedicar-se a altra tasca que la d'aconseguir una vasta cultura intel·lectual i física— i per això la Conselleria de Seguretat Local està disposada a que l'acord de la Comissió de Cultura i Propaganda sigui complert a tota ratlla.

Per tant, queden advertits els Consells d'Empresa, Comitès de Control i especialment als venedors de premsa —que tant abusen dels infants, fent-los treballar— que els infractors d'aquesta ordre seran sancionats severament i inexorable.

Terrassa 22 de gener de 1937.

El Conseller-Regidor de Cultura i Propaganda, Miquel Palet i Martí.

El Conseller-Regidor de Seguretat Local, Francesc Graells i Crous.

No hay comentarios: