jueves, 31 de diciembre de 2020

Front, edició de dijous, 4 Febrer 1937, pàg. 2

Les dones protesten

Aquesta tarda hi ha hagut una manifestació de dones que des de la Rambla s’ha dirigit al Raval i ha romangut en actitud protestatària davant l’edifici del Consell Municipal.

Sembla que la causa d'aquest enrenou ha estat la indignació que produeix a certs estómacs la qualitat del pa que s'elabora des de fa uns dies. Una nota que ens ha tramés la Presidència del Consell Municipal i que publiquem en aquesta mateixa edició, esmenta algunes altres causes.

El que ha passat aquesta tarda es intolerable. No sabem si la manifestació ha estat espontània o bé si és una de tantes maniobres per a desprestigiar l’actual situació. El fet, però que en algunes famílies s’hagin efectuat coaccions per privar l’entrada al treball─ segons se’ns ha comunicat─ indica que bé podria haver-hi algun joc tèrbol en aquesta qüestió. Els enemics de la Revolució usen tots els mitjans per a desprestigiar-la.

Nosaltres no podem opinar, naturalment, sobre la qualitat i la salubritat dei pa que mengem des de fa uns dies. Això en tot cas, ho haurà de fer la Conselleria de Sanitat. No obstant, dubtem que s'hagi posat a la venda aquest pa sense abans cerciorar-se de les condicions que reunia. Pel que toca a nosaltres, solament podíem afirmar que des del primer dia hem menjat aquest pa que ha despertat les ires d’estómacs incontrolats i per ara, no hem observat cap símptoma d'intoxicació.

Uns sembla que a la rereguarda hi ha encara massa benestar. Altrament, no es donarien els espectacles com el d'aquesta tarda. Si els companys que lluiten al front haguessin d'abandonar les trinxeres cada vegada que observen una anomalia en els proveïments o quan el foc dels feixistes els impedeix menjar. Catalunya ja estaria en mans dels mercenaris de Franco. En canvi ells aguanten totes les privacions amb estoïcisme i passen una vida duríssima, mentre lluiten fins a morir contra el feixisme.

La rereguarda en canvi, protesta i s'avalota, abandona el treball i fa manifestacions que no fan cap bé a la Revolució i a la guerra civil. Cal acabar-ho això. Si la lluita actual Imposa sacrificis, hem d'aguantar-los i quan sigui possible minorar-los, però mai llançar-los a protestes que tenen un sabor netament anti revolucionari.

LA MANIFESTACIÓ D'AQUESTA TARDA

Pels volts de les dues de la tarda hom ha notat per la nostra ciutat una efervescència inusitada, principalment entre les dones, i hom ha pogut comprovar que uns grups resseguien algunes fàbriques i convidaven a les treballadores a deixar la feina per anar a manifestar-se i protestar contra la mala qualitat del pa d'aquests darrers dies.

La conseqüència immediata ha estat que per moments s'anés engruixint una manifestació de dones, en el sector nord de la Rambla, la qual vers les quatre de la tarda s'ha dirigit en forma pacífica davant l'edifici del Consell Municipal, entrevistant-se una comissió de quatre companyes amb els representants de tots els sectors sindicals i polítics que en aquells moments es trobaven a l'Ajuntament.

Després d'una entrevista amb les comissionades, des del balcó de l'Ajuntament, han dirigit la paraula a les manifestants el Conseller-Regidor de Proveïments, company Domingo i els camarades Carbó i Sàbat en nom de la U. G. T. i C. N. T, respectivament, exposant els motius pels quals Terrassa es veu obligada aquests dies a nodrir-se d'un pa que no és normal, i exhortant als allà congregats a que es fessin càrrec de les dificultats amb què topen els homes responsables, dificultats —han dit— que no alleugeriren pas amb les protestes airades i els actes d'indisciplina com és l'acte d'avui, tot el qual en resum, no afavoreix més que als nostres enemics emboscats i que tenen molt interès en desacreditar el nostre moviment i crear dificultats a la marxa gloriosa de la Revolució.

Els representants de les entitats sindicals han pregat a les manifestants que es reintegressin ràpidament a les fàbriques, la qual cosa han efectuat sense promoure cap incident.

EL PROBLEMA DEL PA

Nota important de la Presidència del Consell Municipal

Ran de l'efervescència creada a la nostra ciutat amb motiu d'absurds rumors circulats insistentment en tallers i fàbriques consistents en què la mala qualitat del pa ha causat la mort de diversos infants i, a més, què la Conselleria de Sanitat ha radiat una suposada nota en la que s'afirmava que el pa que s'expenia no té bones qualitats comestibles, la Presidència del Consell Municipal, per mitjà de la present nota fa constar la seva més indignada protesta per la mala fe que involucra el crear dintre la nostra ciutat un clima de malestar i de descontentament públics, cosa que solament pot afavorir els emboscats que el feixisme té encara a la nostra rereguarda.

La Presidència del Consell Municipal alhora que el fer públic ei desmentiment més rotund de les falsedats esmentades, fa constar, a més, que esmerçarà tota la seva voluntat, i energia per tal que junt amb la col·laboració  entusiasta de tots els components del Consell Municipal, els quals representen la totalitat dels sectors antifeixistes, pugui subministrar dintre les reduïdes possibilitats que ofereix el nostre país en cruent guerra, aquest preciós comestible com és el pa en les millors condicions de qualitat i amb la màxima comoditat possible per a la seva expedició.

Es el que aquesta Presidència te el major interès a fer avinent per tal que la calma i l'esperit de sacrifici dels conciutadans reneixin i no hagin d’esmerçar-se les energies per a altra cosa com no sigui per a guanyar la guerra.

Ciutat, 4 de febrer del 1937.

J. Figueres i Salelles

President del Consell Municipal

DONATIUS FETS AL DEPARTAMENT D'ASSISTÈNCIA SOCIAL AMB DESTÍ ALS REFUGIATS A LA NOSTRA CIUTAT

La Delegació dcl Socors Roig Internacional de la localitat ha fet lliurament a la Conselleria d'Assistència Social d'un paquet que contenia diverses peces de roba destinades als refugiats dels fronts de guerra.

Així mateix, la Conselleria d'A. S. ha fet també lliurament d'un bon estoc de peces de roba, les quals seran destinades al mateix fi-

DISPENSARI MÈDIC DEL SANATORI MÈDIC QUIRÚRGIC

En les darreres vint-i-quatre hores, s'han registrat els següents accidents:

Ferran Rodríguez, de cinc anys, domiciliat al carrer Emili Soler, presentant ferida tallant al dit mitjà de la ma dreta, a causo d'una caiguda a la via pública.

Ha estat curat de cremades de primer grau al dors de la mà dreta, n'Antònia Garcia, de 38 anys d'edat i domiciliada al carrer Ireneu, 60.

A causa d'un accident de treball, ha estat assistit Josep Hernández, de 20 anys d'edat i domiciliat al carrer Montserrat, 22, presentant contusió al dit gros del peu.

MENORS ESCÀPOLS QUE SON RETORNATS AL SEU DOMICILI

Ahir al matí ingressaren als calabossos de la Comissaria General de Barcelona, els terrassencs menors d'edat, Escolàstica Montfort i Domènec Ezequiel Paüls, que s'havien fet escàpols del seu domicili patern.

Avui han estat portats a la nostra ciutat.

ESGARRAPADES EN UN VEINAT.

La cosa va anar així:

En el carrer de Santa Magdalena, 44, baixos (no li hauran canviat el nom a aquest carrer?) hi viu nan Maria Lahuerta Niurals, de 42 anys, casada. Hi viu, naturalment, amb tots els seus familiars. Ahir digué a una filleta seva de 13 anys, anomenada Anna, que li anés a buscar aigua a un pou que hom diu que hi ha per aquell carrer. Aquesta noieta havia tingut una amiga íntima que es diu Emília Borràs Montoro, la qual té un any més que ella, però per aquelles coses que passen amb la canalla, d'amiga que li era, per un accident que tingueren, passà a ésser la seva enemiga.

El cas es, que Anna trobà l'Emilia que viu al mateix carrer, 22, i s'originà, entre elles una disputa. De les filles passà als pares i dels pares o les àvies, el cert es que en el Dispensari Mèdic hagueren d'auxiliar a la velleta de 82 anys, Anna Maurin, la qual presentava  segons diagnòstic del doctor de guàrdia, esgarrinxades a la cara i contusions múltiples al coll.

La família de l’accidentada que és la del número,.44 del dit carrer, ha denunciat a la policia lo família del número 22.

Consell Municipal

ORDRE DEL DIA per a la sessió ordinària que celebrarà el Ple del Consell Municipal avui dijous, a les deu del vespre:

a) Aprovació de l'acta anterior.

b) Despatx d'ofici.

c) Dimissió de dos companya consellers i provisió en el seu cas de les vacunes que es produeixin.

d) Donar compte del nomenament de Vocals no Consellers per a formar port de diverses comissions municipals.

e) Ratificació de l'acord de la Comissió Permanent designant les Seccions de reclutament que han d'intervenir en les operacions de les lleves d'enguany.

f) Lectura i discussió de les proposicions de caràcter urgent, i

g) Precs i preguntes.

QUEDA SUSPESA LA CONFERÈNCIA D'ARTUR PERUCHO

La conferència que havia de tenir lloc demà a l'entitat "Amics de les Arts", en la que el conegut publicista director de "Mirador", Artur Perucho, havia de desenrotllar el tema "L'art com a instrument de propaganda social", ha estat suspesa per causes imprevistes que impedeixen al conferenciant de venir a Terrassa.

Oportunament es donarà a conèixer la data en què es celebrarà aquest acte.

EL CONCURS DE CARTELLS ANTI-FEIXISTES D'"AMICS DE LES ARTS"

"Amics de les Arts" té obert un concurs de cartells antifeixistes, les bases del qual foren ja publicades a la premsa unes tres setmanes enrere i són, per qui li interessi, exposades a la post de la dita Entitat.

Hem polsat l'ambient que ha despertat el concurs entre els nostres dibuixants, pintors i cartellistes. Per les impressions que n'hem recollit, podem assegurar que existeix una gran animació i, per tant, és de preveure que la tasca del Jurat qualificador serà Intensa.

Per part de l'Ajuntament ha estat cedit a "Amics de les Arts" el primer premi que consisteix en un complet i valuós lot de llibres molt interessants pels pintors i dibuixants. A més, les Centrals Sindicals C. N. T. i U. G. T. han ofert també bons premis que seran els accèssits atorgats als millors cartells després del premi primer.

El dia 11 del corrent, acaba el termini d'admissió de treballs, després del qual seran exposats a la sala d'exposicions de l'entitat organitzadora amb la indicació del fall del Jurat.

Es de creure serà molt visitada aquesta exposició, ja que ha despertat una gran curiositat entre tot el poble de Terrassa.

PEL TEATRE DE MASSES

Es prega a tota els camarades afiliats i simpatitzants que vulguin col·laborar en la secció de teatre com a actors, tramoistes, músics, pintors, etc., que passin a omplir la fitxa en el Departament d'Organització i Propaganda, qualsevol vespre de set a vuit.

Es convenient que es presentin també els que ja havien donat el nom darrerament.

IMPORTANTE SERVICIO HECHO POR LAS PATRULLAS DEL DEPARTAMENTO DE INVESTIGACIÓN DE TARRASSA

Ha venido a nuestro Departamento, una pista de que unos jóvenes aficionados a la radio-emisora, hacían pruebas para construir una; se pusieron en vigilancia los patrullas al servicio de este Departamento, donde por resultado que en una torre de "Les Fonts" de Terrassa, ha sido encontrada una Emisora clandestina. Siguiendo la pista, se desplazaron a Barcelona una de nuestras patrullas y se entrevistaron con nuestro compañero Dionisio Eroles, notificándole la noticia, el cual puso un compañero de su confianza a disposición de la patrulla, dando por resultado que en la calle Lauria, 60, 3.o, 1.a., ha sido encontrada otra emisora clandestina de gran potencia.

Este Departamento no era de su gusto hacerlo público porque seguían la pista de algunas otras, lo cual será ineficaz por las declaraciones de lo prensa local de Terrassa y la de Barcelona, que han adelantado la noticia que no es exacta, ya que no menciona para nada a las patrullas, puesto que son ellas las que han prestado tan Importante servicio.

Estos son los chiquillos de Pedro, que están en las patrullas de Tarrasa, por la Consejería de Seguridad de Tarrasa, Departamento de Investigación.

Pedro Alcocer.

No hay comentarios: