jueves, 17 de diciembre de 2020

Front, edició de dimarts, 26 Gener 1937, pàg. 2

Prejudicis burgesos encara

Aquests darrers dies, compradors autoritzats oficialment, han adquirit a Terrassa. partides considerables de gèneres de punt en seda natural. Malgrat que venien autoritzats, han sembrat el pànic entre les cases. d'aquest ram, ja que els treballadors de les Mateixes s'han malfiat de si aquestes vendes serien fetes efectives.

La col·lectivització per empreses ha portat als treballadors una excessiva tendència a guardar llurs interessos particulars amb una restricció formidable envers la col·lectivitat, que avui més que mai, necessita el sacrifici de tots per a desenvolupar-se.

La culpa d’això la tenen precisament els que avui, encarrilen .aquesta revolució en descens, que amb llurs decrets porten aquest estat de malfiança i d'usura a les empreses.

Hi ha una solució a tots aquests problemes que sembla que no templa, o no convé, als que la podrien posar en pràctica: la socialització o agrupament de les Indústries.

Però de què això sigui un fet cada dia n'estem més lluny. Cada dia que passa, davallem un graó, en comptes de pujar-lo.

HA APAREGUT EL PRIMER NÚMERO DE LA REVISTA "NOVA IBÈRIA"

La revista "Nova Iberia" editada per la Comissaria de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, ha sortit ja al carrer.

L'esmentada Comissaria, ha fet quatre edicions de la revista de referència: català, castellà, francès i anglès.

Tot just apareguda, a la capital barcelonina s'ha esgotat l'edició catalana.

A les principals llibreries de la nostra ciutat encara en trobareu.

Ciutadà: interacció per a la marxa de la nova estructuració, llegint les idees dels autors més, prestigiosos nacionals i estrangers.

DISPENSARI MÈDIC

En el Dispensari ha estat auxiliat el noi de dotze anys. Salvador Calderón, que viu al carrer de Guimerà, 75, qui, segons el doctor de guàrdia, presentava una ferida contusa al cop.

PERIODISTES MADRILENYS A LA NOSTRA CIUTAT

Diumenge estigueren dc pas per la nostra ciutat diversos periodistes madrilenys que venien acompanyats d'alguns dels seus familiars que, en caràcter de refugiats han vingut a instal·lar-se al veí poble de Rellinars. En conjunt sumen una cinquantena, entre nens nenes i persones grans.

Els companys periodistes tornen a Madrid a ocupar el lloc que els correspon per col·laborar a sostenir la lluita titànica del poble madrileny contra el feixisme.

PRÀCTIQUES DE TIR

Els milicians que efectuen les seves pràctiques militars a la nostra ciutat i que aquests darrers dies han fet ja diversos exercicis de guerra, demà completaran la seva instrucció bèl·lica efectuant unes pràctiques de punteries amb municions dc foc.

Aquests exercicis de tir tindran lloc al matí a les deu en els mateixos camps on han vingut practicant-se en la instrucció militar. Ço que es fa avinent a tots els veïns de la localitat per a que la detonació dels dispars no sigui un motiu d'alarma.

D'INTERÉS PER ALS COMITÈS DE CONTROL

La Conselleria Municipal d'Economia, creu convenient, que per tal de posar-se a l'altura de les circumstàncies que el moment revolucionari exigeix, totes les empreses col·lectivitzades, Comitès de Control i també aquelles indústries i comerços que tenen personal a sou, presentin en el Departament de Banca la relació de tot el personal que cada una de les dites empreses ocupa i el sou setmanal que percep, condicions indispensables per tal de poder realitzar, la Conselleria, una verdadera obra de control.

AVÍS IMPORTANT A TOTES LES EMPRESES INDUSTRIALS

Havent estat formulades algunes consultes sobre els productes de procedència estrangera que s'han de declarar com a necessaris, en compliment de la circular de la Comissió d'Economia, us Informem que deuen declarar-se tant els productes que es compren directament a l'estranger com els que es compren per mitjà d'agents o importadors.

Aquesta diferència s'haurà d'especificar en la columna primera de al declaració on diu "Nom i qualitat del producte" amb les abreviatures a continuació del nom del producte:

Amb una (I) si el producte es compra directament a l'estranger.

Amb una (C) si el producte es compra a un agent o importador de Catalunya.

Amb una (E) si el producte es compra a un agent o importador d'Espanya, fora de Catalunya (en territori dominat pel Govern).

Respecte els preus a declarar, és convenient declarar-los si és possible, en moneda estrangera.

COMANDES DESTINADES A GUERRA

La Comissió d'Economia adverteix a totes les empreses que pel seu compte serveixin comandes destinades a guerra, la necessitat que totes les esmentades comandes vagin avalades per aquella Comissió d'Economia, puix que de no fer-ho així, es procedirà a la seva anul·lació.

LA VENDA DE BACALLÀ

La Conselleria Municipal de Proveïments, assabentada que tots els dilluns i dijous, començant el proper dijous, hi haurà venda de bacallà, despatxant-se a raó de mitja lliura per família fins a sis persones.

Les famílies compostes de més de sis persones podran comprar-ne nou unces, mitjançant el mateix certificat que se'ls hi ha facilitat per l'adquisició de pa.

NORMES PER AL RACIONAMENT DE BENZINA

La Comissió Municipal de Serveis Públics fa avinent a tots els Comitès de Control, Consells d'Empresa, metges, taxistes i a tots els posseïdors d'automòbils en general, que en el terme màxim de 48 hores han de portar una relació de cotxes que tenen al seu servei, amb especificació del número de matrícula, marca i litres aproximats de benzina que necessitin pel consum normal durant una setmana.

Es remarca que d'avui endavant sense aquesta prèvia declaració no serà possible poder adquirir gasolina.

LA CONFERÈNCIA DEL PASSAT DIUMENGE D'EDUARD BALLBÉ A LA UNIÓ LOCAL DE SINDICATS OBRERS (U. G. T.)

Tal com estava anunciada i organitzada per la Secció Tècnica de Teixits del Sindicat Obrer de la Indústria Fabril i Tèxtil (U. G. T.), tingué lloc el passat diumenge al matí, la conferència que hi donà el company Eduard Ballbé, sobre el tema "Necessitat de col·locar els productes existents".

Començà la dissertació remarcant la complexitat del problema que anava a tractar, degut a haver viscut Espanya un llarg període de temps en un moviment descendent en tots els aspectes. Influí a això la pèrdua de les colònies i la mala política econòmica, que oblidava la qüestió del comerç exterior. Per remarcar la incapacitat i la ineptitud dels homes que han regit en el que va de segle els destins d'Espanya, detalla les fluctuacions del nostre comerç exterior. Per aquesta estadística es veu clarament que llevat dels anys de la guerra europea en què el nostre país es convertí en proveïdor dels països afectats per la conflagració, el desnivell de la nostra balança de pagaments ha anat en augment

Remarca que el problema de la col·locació de productes de la indústria tèxtil catalana, trobà un alleugeriment en la proclamació de la República a Espanya i el consegüent augment de jornals al camp.

El període del bienni negre tornà a agreujar el problema, i els nostres viatjants no obtenien cap comanda important. L’aixecament militar feixista del 19 de juliol, ens desconnecta amb la collo de regions que eren consumidores dels nostres productes. I els articles que s'havien venut un mes abans no havien estat encara fabricats. Sortosament la normalització de la vida comercial dintre del territori lleial, atenuà en part els efectes d'una fabricació desmesurada, I ara tenim una quantitat formidable de peces que jeuen als magatzems.

Després d'explicar la importància que té el procurar una sortida per aquests gèneres i estudiar les dificultats que tenim per al proveïment de les primeres matèries per al normal funcionament de la indústria tèxtil, estudia les possibilitats d'establir relacions comercials amb països del pròxim Orient, tals com Turquia i Romania, a base d'intercanvi de productes comestibles com és ara l'ou, A l'Europa central, especialment Suïssa, es podria intentar un Intercanvi amb productes làctics. La U.R.S.S., podria absorbir gran part de la nostra producció de teixits d'home i llanes per labors o toquilla. I el gènere de punt podria trobar col·locació a França, Anglaterra i Argentina.

Va acabar la conferència, fent ressaltar la transcendent importància d'aquest problema i la necessitat urgent de la seva solució que només. és pot trobar amb l'acció comuna dels Consells d’Empresa i el Consell de la Generalitat.

En acabar la seva peroració el company Ballbé fou molt aplaudit pel públic que havia escoltat atentament l’interessant tema desenrotllat.

SINDICAT D'ALIMENTACIÓ (C. N. T.)

Secció Cambrers, Cuiners i Similars

Es convoca a l'assemblea extraordinària que es celebrarà el proper dijous, dia. 28, a dos quarts de quatre de la tarda, al local social, Joaquim Maurin, 75, per a la discussió del següent ordre del dia:

1 Lectura de l'acta anterior.

2 Discussió d'un Ple Regional.

3 Assumptes generals.

El Comitè

SINDICAT D'ESPECTACLES PÚBLICS (U. G. T.)

Ahir a la nit, amb molt entusiasme, va constituir-se el Sindicat d'Espectacles Públics adherit a la Unió General de Treballadors.

Després d’estudiar els projectes suggerits per les diferents branques que composen aquests Sindicats, va procedir-se al nomenament de la Junta Directiva, la qual palesà un gran esperit de treball per portar a cap tot quant sigui beneficiós pel Sindicat i alhora pel poble de Terrassa.

Va acordar-se, també, que per atendre totes quantes peticions  vulguin fer-se, cada dia de nou a onze de la vetlla, restarà oberta la Secretaria del Sindicat al local del carrer de les Milícies Catalanes, 48.

HA ARRIBAT EL COTXE DE QUICENA

Es comunica a tots els familiars dels milicians del nostre Partit destacats al front d'Aragó sectors Tierz i Quicena, que ha arribat el cotxe correu procedent de les esmentades poblacions. Qualsevol dia de 6 o 8 del vespre es poden passar a recollir els paquets i correspondència.

No hay comentarios: