jueves, 25 de octubre de 2018

El Dia, Edició dijous 30 de maig de 1.935, pàg. 2


DE L'ATRACAMENT DE L'ANONIMA : : ELS AGENTS DE LA BRIGADA D'INVESTIGACIÓ SOCIAL A TERRASSA.

Els agents del rondí especial que estan a les ordres de l’inspector senyor Cusí i que serveixen a la brigada d'investigació social, es traslladaren ahir a la nostra ciutat per portar al Jutjat d'Instrucció local, que instrueix el sumari per l’atracament a la casa S. A. Pentinatge i Filatura de Llana, les diligències amb, motiu del servei de que donàrem compte ahir de la detenció d’alguns dels detinguts del susdit fet.

Els detinguts han quedat a la presó de Barcelona i segons les nostres notícies un dels detinguts s'ha confessat autor del fet i de les declaracions es dedueix el segûent:

Manuel Rico, que viu a la nostra ciutat i estava sense feina, essent element de la F. A. I. planejà un atracament i parlà del fet amb els seus amics també detinguts Lluís Fortet i Noguera i Josep Puig Serrau.

Aprovada la idea hom cercà un individu que, conegués els que es dediquen a fer els atracaments, car ells no podien realitzar-lo per ésser molt coneguts ací.

El que se cercà i serví d'element d'enllaç entre el planejador i els autors materials fou Martí Mur Escanilla, individu perillós, al qual, l'any 1933, es trobaren 58 bombes en un escorcoll que es féu a casa seva.

A aquest també li semblà bé l’atraçament i a l’efecte se cercaren els quatre que hauran de realitzar-lo, si bé el que conegueren solament amb altres tres que no han estat detinguts, però que se sap que s'anomenaven: Muñoz, que és d'alçària regular i gros; Merino, que coixeja, i Contreras arribaren a la nostra ciutat i després d'estudiar sobre el terreny assenjalat pel Rico la forma i el lloc per on passarien, es decidiren a donar el cop.

El robatori es realitzà de la manera ja descrita anteriorment i Magrinà fou el que conduí l'auto.

Un cop salvats i sense haver estat detinguts en els primers moments, hom procedí al repartiment del diner.

A cadascun dels detinguts els foren lliurades 500 pessetes, 400 de les quals eren en argent i la resta, al·legant no ésser certes les informacions de la premsa sobre la quantitat del robat, no els lliuraren més per haver estat menys la quantitat robada puix que la resta anava en un taló contra un Banc que, naturalment, no podien cobrar.

S'ha comprovat que el lliurament la majoria fou en argent, car una tia del Rico, amb la qual vivia, pagà quatre mesos de lloguer que devia i a més una factura de pa al forn on es proveía, tot això en argent

La policia, tenint com té els noms i les altres circumstàncies dels tres que hi ha assenyalats, confia detenir-los d'un moment a l’altre.

No hay comentarios: