martes, 30 de julio de 2019

Crònica Targarina (Tàrrega) 28/12/1935. Pàgina 6


L'Exposició del Sr. Cabanes

Amb assistència de l'Ajuntament en corporació, diterents representants d'entitats targarines, F. J. C. Consell local. Escola A. i O., Acadèmia Tècnica, representants de premsa, tots els elements artistes i nombrós públic, tingué lloc a les 11 del matí del prop-passat Nadal la inauguració de la magnífica exposició de l'escultor En Cèsar Cabanes.

Durant les hores de visita d'ambdós dies, 25 i 26, desfilaren per l'escola esplèndidament abellida i il·luminada, un sens tí de targarins desitjosos d'admirar les obres, veritables joies escultòriques del professor de l'Escola d'Arts i Oficis de Terrassa. Hom hi veu un Sant Francesc que sembla quelcom que posseeix una ànima; una «Maternitat», que és l'exteriorització del delicat esperit de l'arlista; una «Madona» i uns «Crists en Creu», que són models de finesa; un l'«Ultima Nina», que és l'expressió de l'inert i gran nombre de figuretes que són un bell motiu d'ornamentació. Hi ha uns bronzes d execució impecable, busts i maquetes de monuments que eren l'admiració dels visitants. També hi veierem unes fotografíes d’obres de no menys vàlua i en les que hi destaquen «La Puntaire» i el «Perdó», magnífica alegoría de la tornada del fill pròdig. En resum: d'un conjunt en el que predominant el caire religiós, s'hi observa la varietat, tant en temes com en el material de l'obra, que caracteritza a l'artista complet.

Els de l'U. E. T., la satisfacció personificada, s'afanyaven en fer de cicerones i despatxar els catàlegs numerats que sotmesos a sorteig cantaran el número afavorit, mitjançant el qual, l'artista farà un bust a la persona que li correspongui. Ens hem assabentat que la venda va vent en popa i que passen de cent els números despatxats.

Una cosa que fa de bon mirar i que demostra l'indubtable amor dels targarins vers les coses d'aquesta faisó és uns lletrerets d'«adquirit», que vam veure en diferents indrets.

Altra cosa que crida l'atenció són uns superbs mobles que semblen fets expressament cedits gentilment als organitzadors per les cases Roig Cunillera i Salat Segura.

Finalment, ens preguen que fem públic que l'exposició restarà oberta fins el dia 6, diada dels Reis, inclusiu, car en la premsa i catàlegs es fa constar que la clausuració tindrà lloc a les 9 del vespre del dia 1 de Gener.

F. LORDA

No hay comentarios: