jueves, 4 de julio de 2019

Espanya Federal (Sant Feliu del Llobregat) - 01/12/1935, Pàgina 2


Pobre carlinada!

La democràcia els va esbandint!

A Terrassa mentre els lliberals —encara?— s'entretenen cada any a commemorar una suposada derrota dels carlins quan la darrera guerra civil... Els carlins, a Terrassa, augmenten imponentment ...i el Círcol Tradicionalista depassa els 1000 socis.

Els nostres germans del Círcol Tradicionalista de Terrassa varen celebrar el darrer diumenge amb actes públics importantíssims que congregaren a la industriosa ciutat vallesana grans nuclis de tradicionalistes de tota la província, no faltant-hi la representació de Sant Feliu, el 25è aniversari de l'actuació pública i permanent del seu Círcol Tradicionalista.

No és el nostre objectiu ressenyar els actes celebrats ja que la premsa diària nostrada ha donat ben àmplia informació que posa una vegada més de relleu Ja puixança creixent del moviment nacional-tradicionalista.

A nosaltres, germans d'ideal dels tradicionalistes terrassencs, ens cap la joia d'ofrenar-los la més cordial salutació pels fruits de proselitisme tradicionalista que estan recollint amb el seu esforç patriòtic, digne d'estímul i imitació.

Amb ocasió del 25è aniversari de l'actuació del Círcol Tradicionalista de Terrassa hom ha publicat una recensió del seu historial, del qual volem remarcar-ne unes dades ben eloqüents de com va desapareixent el carlisme— veritat, senyor Ventalló de La Humanitat ?

A l'any 1890 en unes eleccions a Diputats Provincials, el candidat carlí va obtenir a Terrassa un vot!

L'any 1911 en unes eleccions municipals, els candidats carlins que anaven sols a la lluita i sense intervenció a les «meses» obtenien 300 vots !

L'any 1935 el Círcol Tradicionalista de Terrassa que ocupa un edifici cèntric i grandiós que té organitzades les Seccions Femenina, Joventut, Excursionisme, Socors mutus. Esports, Orfeó... compta amb més de 1.000 associats

Efectivament, l'exemple de Terrassa és la prova més eloqüent que ell carlisme va desapareixent, i tant!

No hay comentarios: