domingo, 21 de julio de 2019

L’Acció, edició dimarts 17 de desembre de 1935, pàg. 2


DE L’EVASIÓ DE TRES PRESOS.

Ahir a la tarda, davant el Jutjat d’Instrucció prestaren declaració, amb motiu de la fugida de presos esdevinguda el dia abans, et cap de la presó, senyor Gascon els oficials senyors Castelo i Luis; l'ordenança i diversos presos.

Del conjunt de les declaracions s'ha pogut escatir de la manera amb què l’evasió es portà a terme.

Segons es desprèn de la versió oficial, en el moment que la reixa del pati s'obria per a treure un cistell buit i un farcell de roba d'un dels presos fugitius, els tres detinguts que portaven molt ben premeditada la fuga, s’abalançaren damunt l’oficial que obria la reixa. el feren caure violentament mentre el tenien impossibilitat de moviments, bo i amenaçant-lo amb un punxó de fusta que prèviament s'havien preparat els agressors.

Als crits que feia l’oficial agredit, comparegué altre oficial que es trobava en altres dependències interiors la presència del qual era indispensable als fugitius, car era ell el posseïdor de la clau de la porta de ferro del pòrtic.

En comparèixer al lloc de l'escena l'oficial, fon agafat violentament i amb sorpresa per dos dels agressors, i li cercaren la clau susdita sense que l’oficial víctima de l’escorcoll pogués valdre's car el tenien fortament impossibilitat.

Amb indescriptible llestesa obriren la porta principal i els tres fugitius partiren veloçment; l'un pel pont del Passeig i els dos altres cap a la Plaça del Dr. Robert.

No fou possible als oficials agredits,—que immediatament es revingueren de la sorpresa─ de disparar llurs pistoles contra els fugitius, en evitació de la possibilitat de fer blanc entre les persones que en aquella hora circulaven pel pont del Passeig i pels entorns de la presó. A més, si haguessin intentat de perseguir els fugitius, s'haurien trobat amb què els restants presos que romanien en situació expectant al pati de Ia presó, haurien emprés la fugida, per trobar totes les sortides lliures.

Podem dir que la serenitat dels oficials que acabaven d'ésser objecte de tan inevitable agressió, evità que el nombre d'evadits no fos major, com sembla era l'intent dels autors de la fugida.

Aquella relació, com hem dit, és la que es desprèn de la versió oficial que consta en l'expedient i que ha començat a incoar-se.

No hay comentarios: